Στα ύψη τα κέρδη της Sinopec

Στα ύψη τα κέρδη της Sinopec
Photo:

Η χαλάρωση του ελέγχου των τιμών στην Κίνα εκτόξευσε τα έσοδα του πετρελαϊκού κολοσσού.

Η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της χώρας και πέμπτη στη λίστα Forune 500, η China Petrochemical Corporation γνωστή κι ως Sinopec, είδε τα κέρδη της να εκτοξεύονται κατά 24% στην περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου.

Τα καθαρά της κέρδη ανήλθαν στα 30.3 δισ. γουάν (4,9 δισ. δολάρια) τους έξι αυτούς μήνες, πολύ πάνω από τα 24,5 δισ. γουάν της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Την κατάσταση διευκόλυνε η ίδια η κυβέρνηση της Κίνας, μετά την προώθηση μέτρων χαλάρωσης και σύνδεσης των τιμών στο εσωτερικό της χώρας με αυτές των διεθνών αγορών.

Ο πρόεδρος της Sinopec, Fu Chengyu, βλέπει θετικές προοπτικές και μεγαλύτερη αύξηση των κερδών της μέχρι το τέλος του χρόνου: «Στο δεύτερο μισό του έτους περιμένουμε πιο ισορροπημένη προσφορά και ζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο και σταθερή ανάπτυξη των εγχώριων αναγκών σε πετρελαϊκά προϊόντα».

«Η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων αποτελεί σημάδι μεγαλύτερης ανάπτυξης της εταιρείας», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Sinopec σε δημόσια ανακοίνωση του.

Η κινεζική Εθνική Επιτροπή Μεταρρυθμίσεων και Ανάπτυξης, το κορυφαίο οικονομικό όργανο της χώρας, προώθησε το νέο αυτό μηχανισμό τιμών τον περασμένο Μάρτιο. Μεταξύ άλλων, συντόμευσε το χρονικό περιθώριο προσαρμογής των τιμών λιανικής του πετρελαίου από 22 σε 10 μέρες, καθιστώντας ευκολότερο στις πετρελαϊκές εταιρείες να πλησιάσουν τους διεθνείς τιμοκαταλόγους.

Διαβάστε ακόμη: «Κίτρινος πυρετός» στην Μαύρη Ήπειρο