Στα όπλα, στα όπλα!

Στα όπλα, στα όπλα!

Οι μεγαλύτερες χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις στον κόσμο ξεσηκώνονται ενάντια στα τερματικά του Bloomberg.

του Ρόμπερτ Χάκετ

Τα τερματικά του Bloomberg εδώ και καιρό είναι συνώνυμα με τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, αλλά μια νεοφυής επιχείρηση μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που προσεγγίζουν οι επιχειρήσεις την αποστολή μηνυμάτων.

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, το Bloomberg έχει κυριαρχήσει στην αγορά χρηματοοικονομικών επικοινωνιών, με τερματικά που χρησιμεύουν ως κύρια σημεία πληροφόρησης στους οικονομικούς διαύλους παγκοσμίως. Κοστίζουν περισσότερο από 20.000 δολάρια ανά συσκευή ετησίως και συνδέουν περισσότερους από 320.000 πελάτες με κρίσιμες πληροφορίες.

Τα τερματικά του Bloomberg αποτελούν το βιομηχανικό πρότυπο, όταν πρόκειται για την αποστολή άμεσων μηνυμάτων.

Παρόλα αυτά, οι χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις έχουν κουραστεί από το εξωφρενικό τίμημα των τερματικών και πολλοί χρηματιστές εξακολουθούν να είναι δύσπιστοι, αφότου δημοσιογράφοι του Bloomberg συνελήφθησαν να κατασκοπεύουν τη δραστηριότητα των τερματικών διαφόρων χρηστών πέρυσι. (Το Bloomberg εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας συγγνώμη και επικαιροποίησε τους κανόνες λειτουργίας του newsroom του, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την επανάληψη ενός παρόμοιου περιστατικού στο μέλλον).

Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, που 15 από τις μεγαλύτερες χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Goldman Sachs, της Bank of America, της BlackRock, της JP Morgan Chase και άλλων, αγόρασαν τον Αύγουστο του 2014 μια ασφαλή υπηρεσία αποστολής άμεσων μηνυμάτων που ονομάζεται Perzo μέσω μιας κοινοπραξίας που ονομάζεται Symphony Communication Services Holdings. Θέλουν μια φθηνότερη, αλλά εξίσου ασφαλή, τεχνολογία για να αντικαταστήσει τα τερματικά του Bloomberg.

Η Goldman Sachs, από τους πιο έντονα διαμαρτυρόμενους για την υπόθεση Bloomberg, είναι ο κύριος επενδυτής στη Symphony. Η κοινοπραξία ξόδεψε συνολικά 66 εκατομμύρια δολάρια. Η Perzo ιδρύθηκε το 2012 από το Γάλλο Νταβίντ Γκουρλέ (ο οποίος κατάγεται από τις Κάννες και στο παρελθόν εργάστηκε στη Microsoft, την Thomson Reuters, και το Skype) και, μετά τη μετονομασία της σε Symphony, μπορεί να προσφέρει μια ιδιόκτητη εναλλακτική λύση στο εργαλείο μηνυμάτων του Bloomberg.

Ένα πλεονέκτημα: το προϊόν προσφέρει στις επιχειρήσεις τον έλεγχο για το πώς και με ποιούς συνομιλούν οι υπάλληλοι, ένα ελκυστικό χαρακτηριστικό για όσους επιθυμούν να συμμορφώνονται με τις ρυθμιστικές αρχές. (Το Bloomberg, αρνήθηκε να σχολιάσει).

Ως διευθύνων σύμβουλος της Symphony, ο Γκουρλέ σχεδιάζει να προσφέρει την υπηρεσία υπό μορφή ανοιχτού κώδικα, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να παραμετροποιήσουν διάφορες λειτουργίες, όπως το περιεχόμενο και τα νέα στοιχεία, σε αντίθεση με το κλειστό σύστημα του Bloomberg. Στοχεύει επίσης να ενσωματώσει χρήσιμη τεχνητή νοημοσύνη στο Symphony, όπως έναν αυτοματοποιημένο προσωπικό βοηθό.

Η υπηρεσία κατά πάσα πιθανότητα θα προσφέρεται δωρεάν με επιπλέον τρεις συνδρομητικές βαθμίδες, λέει, αναφέροντας επιπλέον χαρακτηριστικά όπως πρόσβαση σε εταιρικούς καταλόγους, απεριόριστες δυνατότητες αποθήκευσης, κανονιστική συμμόρφωση και εφεδρικά επικοινωνιακά δίκτυα. Για τις συνδρομητικές βαθμίδες, ο ίδιος θεωρεί ότι θα είναι οι ακόλουθες: Professional (λιγότερο από 10 δολάρια ανά μήνα), Enterprise (μεταξύ 15 και 20 δολάρια ανά μήνα) και Enterprise Plus (λιγότερο από 30 δολάρια ανά μήνα).

Πηγή: fortune.com