Στα όριά του το ΕΣΥ- Προς σκληρό lockdown Χαλκιδική και Ιωάννινα

Στα όριά του το ΕΣΥ- Προς σκληρό lockdown Χαλκιδική και Ιωάννινα
Ασθενοφόρο φθάνει στην ιδιωτική κλινική Ταξιάρχαι, στο Περιστέρι, για να συνεχίσουν τη θεραπεία τους στο Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ, την Παρασκευή 24 Απριλίου 2020. Για ενδεχόμενη κακουργηματικού βαθμού παραβίαση των μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού, θα διενεργηθεί η εισαγγελική έρευνα για τις δύο ιδιωτικές κλινικές στην Αττική σε Περιστέρι και Γλυφάδα, στις οποίες εντοπίστηκαν κρούσματα του ιού σε ασθενείς και προσωπικό. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΑΞΙΑΡΧΑΙ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Αττική εξακολουθεί να έχει ιικό φορτίο στα ύψη, καθώς εντοπίστηκαν 1.322 νέες μολύνσεις το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

Συνεχίζει να πιέζει ασφυκτικά την Ελλάδα το τρίτο κύμα της πανδημίας. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.633 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο και 43 θανάτους, ενώ 479 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Η Αττική εξακολουθεί να έχει ιικό φορτίο στα ύψη, καθώς εντοπίστηκαν 1.322 νέες μολύνσεις. Πιο συγκεκριμένα, 161 βρέθηκαν στην Ανατολική Αττική, 163 στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, 220 στον Δυτικό Τομέα Αθηνών και 332 στο κέντρο της Αθήνας. Η Θεσσαλονίκη καταγράφει 283 νέα περιστατικά. Επίσης, 84 ανιχνεύθηκαν στην Αχαΐα και 51 στην Εύβοια.

Απόρροια των αυξανόμενων κρουσμάτων και της επιδημιολογικής επιβάρυνσης είναι η αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Μόνο τις τελευταίες 10 ημέρες στα νοσοκομεία της επικράτειας καταγράφηκαν 3.664 εισαγωγές, ενώ μόνο χθες, 9 Μαρτίου, οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της χώρας ήταν 443, αριθμός που μεταφράζεται σε αύξηση 13,59%. Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταήμερου είναι 389 ασθενείς.

Ο αριθμός των εισαγωγών τις τελευταίες 10 ημέρες:

28 Φεβρουαρίου: 259
1 Μαρτίου: 289
2 Μαρτίου: 394
3 Μαρτίου: 365
4 Μαρτίου: 402
5 Μαρτίου: 356
6 Μαρτίου: 429
7 Μαρτίου: 337
8 Μαρτίου: 390
9 Μαρτίου: 443

Προς σκληρό lockdown Ιωάννινα και Χαλκιδική

Νέες περιοχές βρίσκονται ένα βήμα πριν το «βαθύ κόκκινο» και την αυστηροποίηση του lockdown, την ώρα που η γενικότερη επιδημιολογική εικόνα της χώρας προβληματίζει επιστήμονες και κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή των επιδημιολόγων, η οποία συνεδρίασε το βράδυ της Τετάρτης, εισηγήθηκε την κατάταξη της πόλης των Ιωαννίνων και της Χαλκιδικής στο «βαθύ κόκκινο» – «Επίπεδο Γ», δηλαδή πολύ αυξημένου κινδύνου.

Στη συνεδρίαση αναλύθηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ, τα οποία έδειξαν πως το επιδημιολογικό φορτίο στις δύο αυτές περιοχές είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο.

Πρόκειται για περιοχές που, σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη, παραμένουν μέχρι στιγμής σε κατάσταση αυξημένου κινδύνου. Οι σχετικές αποφάσεις για αυστηροποίηση του lockdown πάντως, αναμένονται την Παρασκευή, όπου συνεδριάζει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το τελευταίο 24ωρο στα Ιωάννινα καταγράφηκαν 39 νέα κρούσματα, ενώ στη Χαλκιδική 21.

Κρίσιμη η κατάσταση στην Αττική

Βέβαιη για τουλάχιστον μια εβδομάδα θεωρείται η παράταση του lockdown στην Αττική, την ώρα που το τρίτο κύμα της πανδημίας φαίνεται να βρίσκεται στην κορύφωσή του πιέζοντας ασφυκτικά το ΕΣΥ και δοκιμάζοντας τις αντοχές της κοινωνίας.

Η κρισιμότητα στο Σύστημα Υγείας απεικονίζεται με τον καλύτερο τρόπο στον αριθμό των εισαγωγών των τελευταίων ημερών, οπότε και σημειώθηκε έξαρση στον ιικό φορτίο και στον αριθμό των κρουσμάτων.

Ειδικότερα, τις τελευταίες 10 ημέρες στα νοσοκομεία της επικράτειας καταγράφηκαν 3.664 εισαγωγές για περιστατικά που αφορούν σε Covid-19.

Μόνο χθες, 9 Μαρτίου, οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 443 (με ημερήσια μεταβολή +13.59%), ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για την Αττική ανήλθε σε 185.

Για το λόγο αυτό ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, χρησιμοποίησε ιδιαίτερα δραματικούς τόνους κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «το σύστημα υγείας σε όλη την επικράτεια, αλλά ειδικά στην Αττική, πιέζεται και έχει φτάσει στα όριά του».

Όπως είπε, δε, «σε κάθε εφημερία γεμίζει ένα νοσοκομείο δυναμικότητας 200 ελεύθερων κλινών τις τελευταίες ημέρες με ασθενείς Covid-19».

Με δεδομένο ότι η πληρότητα κλινών -ιδίως στην Αττική- είναι πλέον στα όρια της, έκανε έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς να στηρίξουν το σύστημα υγείας. «Πρέπει όλοι να στηρίξουμε το σύστημα, δεν υπάρχει δημόσιο η ιδιωτικό σε αυτόν τον αγώνα είμαστε όλοι μαζί» τόνισε.