Στα παιδικά μας χρόνια θα μας ταξιδέψει η υπηρεσία streaming της Disney

Στα παιδικά μας χρόνια θα μας ταξιδέψει η υπηρεσία streaming της Disney
Photo:

Η νέα υπηρεσία Disney+ θα περιλαμβάνει όλες τις ταινίες «αρχείου» της.

του Brian Raftery

Η επερχόμενη υπηρεσία συνεχούς ροής Disney+ της Disney βρήκε ένα νέο όπλο προς χρήση στον πόλεμο του streaming: τον «Bambi».

Η κλασική ταινία από το 1942 είναι μία από τις πολλές που εδώ και δεκαετίες συγκαταλέγονται στο «θησαυροφυλάκιο της Disney»: πρόκειται για μια συλλογή δημοφιλών ταινιών που η γνωστή εταιρεία παραγωγής κρατά μακριά από τη διανομή οικιακών βίντεο για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Την περασμένη Πέμπτη, όμως, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με μετόχους, ο διευθύνων σύμβουλος της Disney, Bob Iger, αποκάλυψε ότι η πλατφόρμα συνεχούς ροής Disney+ της εταιρείας θα περιλαμβάνει «τη συνολική βιβλιοθήκη ταινιών της Disney», συμπεριλαμβανομένων και των τίτλων που παραδοσιακά ανήκουν στο «θησαυροφυλάκιο».

Η εξέλιξη αυτή συνιστά μια κρίσιμη αλλαγή στρατηγικής για τη Disney. Εδώ και χρόνια, οι πιο γνωστές ταινίες της εταιρείες παρουσιάζονταν σε βίντεο μόνο κατά τη διάρκεια σύντομων χρονικών περιόδων, οι οποίες συνοδεύονταν παραδοσιακά από μια έντονη διαφημιστική εκστρατεία. «Αυτό το Πάσχα είναι η τελευταία σας ευκαιρία να προσθέσετε το Bambi στη συλλογή σας προτού η ταινία αποσυρθεί και πάλι- για πολλά πολλά χρόνια!» ανέφερε χαρακτηριστικά μια διαφήμιση από τη δεκαετία του 1990.

Η τακτική αυτή στόχο είχε να εξασφαλίζει την προσέλευση θεατών στους κινηματογράφους, όταν η εταιρεία παρουσίαζε εκ νέου τις παλαιότερες ταινίες της. Το αποτέλεσμα ήταν κάποιοι τίτλοι βίντεο και DVD της Disney να γίνουν συλλεκτικοί. Για χρόνια, εκδόσεις ταινιών όπως «Η Πεντάμορφη και το Τέρας» ή «Η Ωραία Κοιμωμένη» σε βίντεο κόστιζαν εκατοντάδες δολάρια στην αγορά των συλλεκτών.

Όμως, αυτή η επιλογή δεν έχει πλέον νόημα. Καταρχήν, η Disney δεν επανεκδίδει πλέον παλαιότερες ταινίες με την ίδια συχνότητα που έκανε παλιά- για την ακρίβεια, παράγει ριμέικ των ταινιών αυτών με ηθοποιούς. Μόνο για φέτος, αναμένονται ριμέικ κλασικών ταινιών όπως οι: «Αλαντίν», «Ντάμπο» και «Ο Βασιλιάς των Λιονταριών». Επιπλέον, η αγορά για DVD και Blu-Ray έχει αποδεκατιστεί τα τελευταία χρόνια, καθώς οι καταναλωτές επιλέγουν συνδρομές σε υπηρεσίες βίντεο συνεχούς ροής.

Το πιθανότερο είναι ότι το σχέδιο της Disney θα καταστήσει την υπηρεσία συνεχούς ροής Disney+ ακόμα δημοφιλέστερη μεταξύ των γονέων και των θαυμαστών των ταινιών της εταιρείας. Η υπηρεσία αναμένεται να λανσαριστεί αυτό το φθινόπωρο.