Stablecoins: Αυτός είναι ο νέος τύπος ψηφιακών νομισμάτων που θα μπορούσε να τα αντικαταστήσει

Stablecoins: Αυτός είναι ο νέος τύπος ψηφιακών νομισμάτων που θα μπορούσε να τα αντικαταστήσει
pexels
Τα stablecoins απειλούνται και αυτός ο νέος τύπος ψηφιακών νομισμάτων θα μπορούσε να τα αντικαταστήσει, λέει η JPMorgan.

του Marco Quiroz-Gutierrez

Μία από τις πιο σημαντικές εξελίξεις τα τελευταία χρόνια στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων είναι το stablecoin, μια σειρά από κρυπτονομίσματα που βασίζονται στο blockchain και συνδέονται με την τιμή των νομισμάτων fiat όπως το δολάριο των ΗΠΑ.

Αλλά μια νέα μελέτη από τη μονάδα blockchain Onyx της JPMorgan λέει ότι ένα μελλοντικό ψηφιακό νόμισμα υποστηριζόμενο από τραπεζικά ιδρύματα που ονομάζεται νόμισμα κατάθεσης έχει τη δυνατότητα να γίνει πιο δημοφιλές από τα stablecoins.

Με την αστάθεια των κρυπτονομισμάτων όπως το Bitcoin και το Ether, οι χρηματιστές χρησιμοποιούν συχνά stablecoins για να «σταθμεύσουν» τα αποθεματικά τους σε ένα σταθερό περιουσιακό στοιχείο και να πραγματοποιήσουν διασυνοριακές πληρωμές. Τα νομίσματα κατάθεσης θα κάλυπταν αυτές τις χρήσεις αλλά με ένα νόμισμα που βασίζεται σε blockchain και είναι πλήρως ενσωματωμένο στο παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν και αυτά τα νομίσματα εξακολουθούν να είναι απλώς μια ιδέα, η μελέτη είπε ότι θα μπορούσαν να εκδίδονται από τράπεζες και θα αντιπροσωπεύουν χρήματα από εμπορικές τράπεζες, αλλά σε ψηφιακή μορφή, η οποία θα επεκτείνει τις χρήσεις τους.

«Η φόρμα του νέου νομίσματος επιτρέπει νέες λειτουργίες, όπως προγραμματισμό και άμεσο, ατομικό διακανονισμό για την επιτάχυνση των συναλλαγών και την αυτοματοποίηση εξελιγμένων πράξεων πληρωμών», σύμφωνα με τη μελέτη.

Θα βελτίωναν επίσης ορισμένα από τα εμπόδια που σχετίζονται με τα stablecoins, συμπεριλαμβανομένων των προκλήσεων που θα μπορούσαν να προκύψουν με την αντιμετώπιση του πλήθους των συναλλαγών που θα επέφερε η αυξημένη θεσμική τους υιοθέτηση.

Επειδή τα νομίσματα αυτά θα είναι ίσα με τραπεζικά χρήματα, η JPMorgan υποστηρίζει ότι θα έχουν πλεονέκτημα έναντι των stablecoins λόγω των κανονισμών που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ για την προστασία των καταθέσεων των εμπορικών τραπεζών.

«Πιστεύουμε ότι τα νομίσματα κατάθεσης θα γίνουν μια ευρέως χρησιμοποιούμενη μορφή χρήματος στο οικοσύστημα ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, όπως και τα χρήματα των εμπορικών τραπεζών με τη μορφή τραπεζικών καταθέσεων που αποτελούν πάνω από το 90% του χρήματος που κυκλοφορεί σήμερα», έγραψε η τράπεζα στη μελέτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα νομίσματα καταθέσεων θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως εναλλακτική λύση στα stablecoins εγκεκριμένη από τις ρυθμιστικές αρχές, τα οποία έχουν τεθεί υπό αυξημένο έλεγχο από τις ρυθμιστικές αρχές. Τη Δευτέρα, ως απάντηση σε εντολή του Υπουργείου Οικονομικών Υπηρεσιών της Νέας Υόρκης, η εταιρεία κρυπτονομισμάτων Paxos με έδρα τη Νέα Υόρκη δήλωσε ότι θα τερματίσει τη συνεργασία της με την Binance και θα σταματήσει να εκδίδει το BUSD, το stablecoin που δημιούργησε σε συνεργασία με το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων.

Το stablecoin ήταν κάποτε το τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο σε κεφαλαιοποίηση αγοράς.

Η Wall Street Journal ανέφερε την Κυριακή ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σκοπεύει να μηνύσει την Paxos επειδή το stablecoin της BUSD φέρεται να είναι μη καταχωρημένος τίτλο. Αυτή η επιβολή θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο οποιοδήποτε stablecoin με έδρα τις ΗΠΑ, όπως το USDC της Circle, το οποίο είναι δεύτερο σε κεφαλαιοποίηση αγοράς πίσω από το USDT της Tether.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com