CEO JP Morgan: To Bitcoin είναι μια «υπερδιαφημισμένη απάτη»

CEO JP Morgan: To Bitcoin είναι μια «υπερδιαφημισμένη απάτη»
CEO JPMorgan Chase Bank Jamie Dimon testifies before Senate Banking and Urban affairs Committee about Annual Oversight of the Nations Largest Banks during a hearing today on September 22, 2022 at Senate Hart/Capitol Hill in Washington DC, USA. (Photo by Lenin Nolly/NurPhoto) (Photo by Lenin Nolly / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Λάβρος εναντίον των κρυπτονομισμάτων ο CEO της επενδυτικής τράπεζας, Jamie Dimon.

του Will Daniel

Παρά το συνεχιζόμενο Χειμώνα των Κρυπτονομισμάτων, οι υποστηρικτές του Bitcoin είναι βέβαιοι ότι το μέλλον για το νεοσύστατο κλάδο είναι λαμπρό. Και μέχρι στιγμής φέτος, είχαν λόγους να γιορτάσουν. Η τιμή του Bitcoin έχει εκτιναχθεί περισσότερο από 25% μόνο τις τελευταίες εβδομάδες μετά το θλιβερό 2022. Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Jamie Dimon, εξακολουθεί να μην πιστεύει στα κρυπτονομίσματα. Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, την Πέμπτη, ο Dimon κατηγόρησε τα κρυπτονομίσματα ως αντιπερισπασμό.

«Πιστεύω ότι όλο αυτό ήταν χάσιμο χρόνου και το γιατί ασχολείστε με αυτό είναι εντελώς ακαταλαβίστικο για μένα», είπε στο CNBC. «Το ίδιο το bitcoin είναι μια υπερδιαφημισμένη απάτη. Είναι ανύπαρκτο».

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Dimon εκφράζει τις αμφιβολίες του για τα κρυπτονομίσματα. Ο διευθύνων σύμβουλος περιγράφει το Bitcoin ως «απάτη» από το 2017 και μετά την κατάρρευση της FTX – που κάποτε ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο – στα τέλη του περασμένου έτους, υποστήριξε ότι ολόκληρος ο κλάδος ήταν ένα «απόλυτο χάσιμο χρόνου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο παρουσιαστής του CNBC, Joe Kernen, απέρριψε τους ισχυρισμούς του Dimon ότι το Bitcoin είναι απάτη, υποστηρίζοντας ότι το κρυπτονόμισμα είναι ένα «αποθετήριο αξίας» που είναι «αμετάβλητο» και «σπάνιο», σημειώνοντας ότι το πρωτόκολλό του δείχνει ότι θα υπάρξουν μόνο 21 εκατομμύρια νομίσματα.

«Εντελώς αναληθές. Πώς ξέρετε ότι θα σταματήσει στα 21 εκατομμύρια; Ίσως φτάσει τα 21 εκατομμύρια και τότε η εικόνα του Satoshi θα εμφανιστεί και θα σας κοροϊδέψει όλους», είπε ο Dimon, αναφερόμενος στο ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto που χρησιμοποιήθηκε από τον ανώνυμο δημιουργό ή δημιουργούς του Bitcoin.

Όμως, παρότι ο Dimon δεν πιστεύει στα κρυπτονομίσματα, όταν πρόκειται για την τεχνολογία blockchain στην οποία βασίζονται, έχει μια πολύ πιο θετική οπτική.

«Αυτό είναι διαφορετικό», είπε την Πέμπτη. «Το blockchain είναι ένα σύστημα τεχνολογίας ledger που χρησιμοποιούμε για τη μεταφορά πληροφοριών. Το έχουμε χρησιμοποιήσει για να πραγματοποιήσουμε ενδοημερήσιες συμφωνίες επαναγοράς, το έχουμε χρησιμοποιήσει για να μεταφέρουμε χρήματα, σωστά; Αυτό είναι λοιπόν ένα πρωτόκολλο τεχνολογίας που πιστεύουμε ότι θα μπορεί να αναπτυχθεί».

Ο Dimon και η JPMorgan έχουν στραφεί στην τεχνολογία blockchain από το 2017, όταν η τράπεζα ήταν μία από τις 86 εταιρείες που βοήθησαν στη δημιουργία μιας πρωτοβουλίας blockchain ανοιχτού κώδικα που ονομάζεται The Enterprise Ethereum Alliance. Και όπως ανέφερε ο Dimon παραπάνω, η εταιρεία χρησιμοποιεί το δικό της κρυπτονόμισμα, το JPM Coin, για να πραγματοποιήσει ενδοημερήσιες συμφωνίες επαναγοράς. Αλλά την Πέμπτη, ο Dimon σημείωσε ότι ο χρηματοπιστωτικός κλάδος μιλάει για τη χρήση τεχνολογίας blockchain εδώ και 12 χρόνια και, μέχρι αυτό το σημείο, «πολύ λίγα έχουν γίνει».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ CRYPTOS: