Σταϊκούρας: Μείωση επιτοκίου στο 3% για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία – Τι ισχύει για ΕΝΦΙΑ, 120 δόσεις

Τι ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών για τα επερχόμενα νομοσχέδια που αφορούν τα κρίσιμα αυτά ζητήματα.

Τη μείωση του επιτοκίου από το 5% στο 3% για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία θα περιλαμβάνει ρύθμιση που θα περιληφθεί στο διϋπουργικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί έως την Τετάρτη στη Βουλή.

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών επί του φορολογικού νομοσχεδίου που προβλέπει, μεταξύ άλλων ρυθμίσεων, την μείωση του ΕΝΦΙΑ και την βελτίωση της ρύθμισης για τις 120 δόσεις.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της Αντιπολίτευσης ότι η ρύθμιση για τον ΕΝΦΙΑ εμφορείται από «ταξικό πρόσημο», ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι εκείνοι που επωφελούνται είναι τα χαμηλά στρώματα και η μεσαία τάξη, και προσέθεσε ότι μόνο το 5% της συνολικής ελάφρυνσης αφορά την μεγάλη περιουσία.

Τι περιλαμβάνουν τα νομοσχέδια για μείωση ΕΝΦΙΑ και 120 δόσεις

Στόχος της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ είναι ο συγκερασμός της αναπτυξιακής διάστασης με την κοινωνική μέριμνα, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική ευστάθεια της χώρας, τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως ανέφερε, η νέα φορολογική πολιτική, θα συνιστά αναπόσπαστο τμήμα ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αλλαγής του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, υλοποίησης διαρθρωτικών αλλαγών, ενίσχυσης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία με στόχο την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης οικονομικής ανάπτυξης, την διεύρυνση των δημοσιονομικών περιθωρίων για ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, την δημιουργία πολλών και ποιοτικών θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Οι ρυθμίσεις

Αναφερόμενος στις διατάξεις του νομοσχεδίου, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22% από το 2019 και προσέθεσε ότι η δέσμευση της ΝΔ για μείωση 30% μεσοσταθμικά ισχύει στο ακέραιο. Ως δεύτερη προτεραιότητα, έθεσε την διεύρυνση του θεσμικού πλαισίου ρύθμισης των 120 δόσεων και κατέστησε σαφές ότι «αυτή η εξαιρετικά ευνοϊκή ρύθμιση» είναι η τελευταία. «Μετά την λήξη της, και ετοιμάζουμε ήδη το νέο πλαίσιο, θα υπάρχει ένα μόνιμο οικονομικά εύλογο και δίκαιο σύστημα πάγιων ρυθμίσεων, που θα αποτρέπει την ανάγκη καταφυγής σε έκτακτες ρυθμίσεις» εξήγησε και επισήμανε ότι εξαρχής εισάγεται ένα σταθερό πλαίσιο κανόνων, που θα είναι γνωστό σε όλους, έτσι ώστε να οικοδομηθεί η σταθερότητα και το κράτος να ανακτήσει σταδιακά την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε:

– Για την μείωση του  ΕΝΦΙΑ ότι είναι διπλάσια από την προβλεπόμενη φετινή μείωση από την προηγούμενη κυβέρνηση και διευκρίνισε ότι αυτή. Αυτή η μείωση δεν είναι οριζόντια, είναι  πολύ μεγαλύτερη για τα χαμηλά εισοδήματα και για την μεσαία τάξη. «Η μεσαία τάξη που τόσο πολύ επλήγη από την συνειδητή επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης να την υπερφορολογήσει επωφελείται. Η μείωση αυτή, δίνει πολλά στους πολλούς, κυρίως στους ασθενέστερους» σημείωσε επισημαίνοντας πως: Οι πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες, αξίας δηλαδή πάνω από 1 εκ.,  είναι μόλις 14.841 σε σύνολο 7,3 εκ. φορολογούμενων. Η ελάφρυνση που θα δουν αυτοί οι πολίτες είναι 22 εκ. στο σύνολο των 465 εκ. που, δηλαδή το 5% της συνολικής ελάφρυνσης από την μείωση του ΕΝΦΙΑ. Επίσης με την ρύθμιση αυτή επωφελούνται 500.000 πολίτες της μεσαίας τάξης, που από την προηγούμενη ρύθμιση δεν θα επωφελούνταν και 1,3 εκ. πολίτες, των οποίων η αξία ακίνητης περιουσίας είναι από 80.000 μέχρι 160.000, θα δουν μεγαλύτερη ελάφρυνση με την σημερινή ρύθμιση από 90 ευρώ μέχρι 170 ευρώ. «Ανακουφίζονται άμεσα εκατομμύρια πολίτες, τονώνεται η αγορά ακινήτων και βελτιώνεται το χαρτοφυλάκιο των πιστωτικών ιδρυμάτων. Αυτά με όρους φοροδοτικής ικανότητας και αναλογικής ισότητας, οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

– Για την νέα ρύθμιση των 120 δόσεων, η ελάχιστη μειωμένη καταβολή μειώνεται από τα 30 ευρώ στα 20 ευρώ και δίνεται έτσι η δυνατότητα αύξησης των δόσεων, ενθάρρυνσης της συνέπειας και ανακούφισης των οφειλετών. Τα επιτόκια που έχουν βαρύνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώνονται από το 5% στο 3% για να μην υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση του οφειλέτη αλλά και για λόγους ισότητας με τις οφειλές του Δημοσίου. Διευρύνεται ρύθμιση σε έως 120 δόσεις με την υπαγωγή σε αυτή όλων των νομικών προσώπων που έχουν βασική οφειλή μέχρι 1 εκ. ευρώ. Ο οφειλέτης μπορεί σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης να επιλέξει την εφάπαξ καταβολή εξόφλησης του υπόλοιπου ποσού των δόσεων ή την μετάπτωση σε μικρότερο αριθμό δόσεων, με ταυτόχρονη όμως απαλλαγή επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων και τόκων σε ποσοστό που αντιστοιχεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά επιλέγονται. Εφόσον κατά την ένταξη στη ρύθμιση προκαταβληθεί ποσό τουλάχιστον της μηνιαίας δόσης ρύθμισης χορηγείται ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής. Για όσους εντάσσονται και τηρούν την ρύθμιση να αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Στους οφειλέτες δε, που έχουν προβεί στην ρύθμιση των οφειλών τους με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, παρέχεται η δυνατότητα να επιλέξουν να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του παρόντος θεσμικού πλαισίου.

«Το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο της ΝΔ συνιστά συμβολικά και ουσιαστικά νέα αρχή» – Αντίδραση Ευ. Τσακαλώτου

Με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να διαβεβαιώνει ότι θα εξεταστούν και θα ενσωματωθούν γόνιμες προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τα κόμματα, έκλεισε η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Η συζήτηση που γίνεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος θα ολοκληρωθεί αύριο με την ψήφιση του από την Ολομέλεια.

«Εμείς αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας για τις επιλογές μας. Δεν έχουμε αυταπάτες ή ψευδαισθήσεις, όπως είχε η προηγούμενη κυβέρνηση», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών και συμπλήρωσε: «Από τον Ιούνιο, αμέσως μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αποκαθιστούμε την αξιοπιστία της χώρας. Θα προχωρήσουμε και σε άρση των capital controls. Ο λαϊκισμός δοκιμάστηκε στην πράξη και απέτυχε παταγωδώς. Οι Έλληνες έδειξαν την πόρτα στον λαϊκισμό. Και το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο συνιστά συμβολικά και ουσιαστικά μια νέα αρχή».

Παράλληλα, έκανε λόγο για ουσιώδη ιδεολογική διαφορά που υπάρχει μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά τον δημοσιονομικό χώρο, προκαλώντας την αντίδραση του πρώην υπουργού Οικονομικών και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδη Τσακαλώτου.

«Για όσους θέλουν να δουν την αλήθεια η πραγματικότητα στην υλοποίηση της οικονομικής μας πρότασης, έχει θετικό πρόσημο. Τέλος στις περιόδους εύκολων και απατηλών ψευδαισθήσεων. Η νέα εποχή ξεκίνησε με θετικά μηνύματα που αποτυπώνονται στα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου και στα επιτόκια», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας ενώ επικαλέστηκε μεταξύ άλλων και τη θετική αντίδραση της αγοράς στην έκδοση με το χαμηλότερο επιτόκιο του 7ετούς ομολόγου.

Απαντώντας στον πρώην υπουργό Οικονομικών και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτο, που κατηγόρησε τη ΝΔ ότι προεκλογικά δεν είπε τίποτα για το ποιος ήταν τελικά ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019, ο κ. Σταϊκούρας αντέτεινε ότι «η ΝΔ αυτό που έλεγε είναι ότι εκτιμά πως είναι ορθές οι προβλέψεις του γενικού λογιστηρίου του κράτους για αυτό ψηφίσαμε και τα μέτρα που φέρατε».

«Διορθώσατε 2 από τα 29 λάθη που κάνατε υπερφορολογώντας τα νοικοκυριά. Εμείς είχαμε ξεκάθαρη θέση για το 2019 φέρνοντας κάτι καινούργιο στην ανάπτυξη που σερνότανε. Η εικόνα της χώρας και η ψυχολογία βελτιώνεται και είναι ορατό σε όλους και αυτό έχει να κάνει με τη συνέπεια των έργων και των λόγων μας. Η συνολική οικονομική μας πρόταση όπως την ξετυλίγουμε βήμα – βήμα θα δώσει μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο με μείωση των φόρων και με ανάπτυξη», υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας και συνέχισε: «Μας παραδώσατε μια οικονομία με ανάπτυξη 1,3% όταν η πρόβλεψη σας ήταν για πάνω από 2%. Αν έχουμε 2% ανάπτυξη εμείς, μάλλον πρέπει να πείτε συγχαρητήρια στην κυβέρνηση της ΝΔ. Και δεν μιλώ για τα ληξιπρόθεσμα χρέη που εκτιμούσατε ότι θα μειώνονταν αλλά διογκώθηκαν, ούτε για τις ωρολογιακές βόμβες που αφήσατε στα θεμέλια της οικονομίας όπως η ΔΕΗ».

Αιτιολογώντας τις νέες ρυθμίσεις ο κ. Σταϊκούρας διαβεβαίωσε ότι είναι μόνιμο μέτρο που ξεκινά από το 2019 και επεσήμανε ότι «η προσδοκόμενη αύξηση στα δημόσια έσοδα δεν ήταν αισιόδοξη» γι’ αυτό και η σημερινή κυβέρνηση φέρνει νέες βελτιωτικές αλλαγές και προσδοκά αύξηση εσόδων με την ένταξη περισσοτέρων νοικοκυριών και επιχειρήσεων στη ρύθμιση.

«Άκουσα με προσοχή όλες τις προτάσεις και πολλές από αυτές είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Βήμα – βήμα θα προσπαθήσουμε με κοινωνική δικαιοσύνη να βελτιώσουμε την κατάσταση και να δημιουργήσουμε δημοσιονομικό χώρο όχι αποκλειστικά αλλά κυρίως με μειώσεις φόρων. Αυτός είναι ο κύριος στόχος της ΝΔ», κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας καλώντας όλα τα κόμματα να στηρίξουν το νομοσχέδιο.

Ευ. Τσακαλώτος: «Η ΝΔ μετά τις εκλογές κατάλαβε ότι είχαμε δίκαιο εμείς και όχι ο κ. Στουρνάρας»

«Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι το έλλειμμα ήταν 0,7%. Η ΝΔ μετά τις εκλογές κατάλαβε ότι είχαμε δίκαιο εμείς και όχι ο κ. Στουρνάρας. Ευχαριστούμε την κυβέρνηση που τώρα ήρθε στους δικούς μας υπολογισμούς και βάζουν άλλα 200 εκατ. ευρώ στον ΕΝΦΙΑ. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε αποτυχία του χρόνου θα είναι της ΝΔ. Δεν θα πουν ότι εμείς εκτροχιάσαμε τον προϋπολογισμό», υπογράμμισε από την πλευρά του ο κ. Τσακαλώτος.

Ακόμα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την αντίθεση του κόμματός του να ενταχθούν στην ίδια κλίμακα μείωσης του φόρου όσοι έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία πάνω από 500.000 και ένα εκατ. ευρώ.

«Αν πείτε στους πολίτες ότι είναι στα μεσαία στρώματα αυτοί που έχουν ακίνητη περιουσία ένα εκατ. ευρώ θα γελάσουν. Η δική μας άποψη είναι ότι πάνω από 500.000 και 1 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να γίνει κάτι άλλο. Εμείς λέμε ότι αυτά τα λεφτά θα μπορούσαν να είναι πιο αναπτυξιακά και δικαιότερα», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.

Σχετικά άρθρα