Σταμάτης Κριμιζής: Νιώθω εξαπατημένος

Σταμάτης Κριμιζής: Νιώθω εξαπατημένος

Παππάς: Έγκριτος επιστήμονας ο Κριμιζής, αλλά βρισκόμαστε στην επόμενη μέρα.

Εξαπατημένος δηλώνει ότι νοιώθει ο Σταμάτης Κριμιζής μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής» για την παραίτησή του από τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό (ΕΛΔΟ).

Όπως αναφέρει, πριν αναλάβει τη θέση αρκετοί των προειδοποίησαν ότι μπαίνει σε μια κατάσταση «με αναξιόπιστους ανθρώπους». Παρ’ όλα αυτά χωρίς δεύτερη σκέψη έτρεξε να βοηθήσει την πατρίδα του. Όμως η πραγματικότητα ήταν διαφορετική: «Όταν διαπίστωσα ότι ο Οργανισμός που ιδρύθηκε ήταν ένα κατασκεύασμα χωρίς περιεχόμενο, σκέφτηκα ότι είχα μόνο μια διέξοδο. Δε θα γινόμουν φερέφωνο ανθρώπων που δεν ξέρουν τίποτα για το Διάστημα», αναφέρει ο διακεκριμένος επιστήμονας.

Ο πρώην πρόεδρος του ΕΛΔΟ κάνει ειδική αναφορά στον γενικό γραμματέα του οργανισμού κ. Μαγκλάρα, στον οποίον καταλογίζει μερίδιο της αποτυχίας του εγχειρήματος: «Στήθηκε ένας οργανισμός που δεν έχει αρμοδιότητες και εξαρτάται από τις αποφάσεις του γενικού γραμματέα και για αυτό τον ονόμασα “Τσάρο του Διαστήματος”.

Νομίζω ότι ο κ. Μαγκλάρας είναι ο υπεύθυνος για την κακοδαιμονία της υπόθεσης, πιστεύω ότι την υπέσκαψε από την αρχή. Υποθέτω ότι έπεισε τον υπουργό κ. Παππά ότι αυτό θα λειτουργήσει, δεν ξέρω αν του είπε ότι αυτό το σχήμα είναι ολωσδιόλου διαφορετικό από οποιαδήποτε άλλη διαστημική υπηρεσία στην Ευρώπη».

Όπως αναφέρει ο κ. Κριμιζής, το πρόγραμμα του οργανισμού το αποτελούσαν μόνο γενικότητες: «Ο σωστός τρόπος για να κάνεις ένα διαστημικό πρόγραμμα είναι να πεις ποιος είναι ο σκοπός, οι προδιαγραφές, ο τρόπος υλοποίησης. Αυτού του είδους οι λεπτομέρειες δεν υπήρχαν, παρά μόνο γενικότητες».

Όπως αναφέρει, όταν επεσήμανε στον κ. Παππά ότι κινδυνεύουν οι αρμοδιότητες του ΕΛΔΟ από την επιτροπή που προβλέπεται να δημιουργηθεί στη γενική γραμματεία, εκείνος τον καθησύχασε. «Μην ανησυχείτε κ. Κριμιζή, μου είπε, αυτό το συμβούλιο είναι μόνο για να συλλέγει εισηγήσεις από τα άλλα υπουργεία για να τα εξετάζει ο ΕΛΔΟ. Μερικές μέρες αργότερα βγήκε η απόφαση για τις αρμοδιότητες της γενικής γραμματείας», σημειώνει.

«Νιώθω εξαπατημένος», τονίζει, «το συμπέρασμα που βγάλει κανείς είναι ότι τίποτα δεν γίνεται αξιοκρατικά. Η αξιοκρατία είναι βασική για την ύπαρξη και την πρόοδο της χώρας και τώρα είδα ότι η φημισμένη “ελληνική πραγματικότητα” υπεισέρχεται σε κάθε επίπεδο. Έχουμε ένα πελατειακό κράτος, το και οι “πελάτες” και οι “εργοδότες”».

Παππάς: Έγκριτος επιστήμονας ο Κριμιζής, αλλά βρισκόμαστε στην επόμενη μέρα

«Ο κ. Κριμιζής είναι ένας έγκριτος επιστήμονας, αλλά σήμερα βρισκόμαστε ήδη στην επόμενη μέρα», ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ1.
Σημείωσε ότι ο κ. Κριμιζής είχε ενεργό ρόλο στον σχεδιασμό του ΕΛΔΟ και τη στιγμή που ο Οργανισμός ακόμα είναι υπό διαμόρφωση «μου έκανε εντύπωση η δήλωση για κακοδιαχείριση» τόνισε. Ο Ν. Παππάς είπε ότι χρειάζεται ενότητα δυνάμεων στον ΕΛΔΟ τη στιγμή που σαν χώρα είμαστε στο στάδιο να πούμε ότι διαθέτουμε διαστημική πολιτική και έχουμε τους άξιους που θα την εφαρμόσουν.

Ο Ν. Παππάς μίλησε για την κατασκευή μικροδορυφόρων από Έλληνες επιστήμονες, θέτοντας ακόμα μία φορά το ερώτημα προς τη πολιτική σκηνή για το αν διαφωνεί κάποιος με αυτό και για το αν οφείλει η χώρα να παράγει το δικό της διαστημικό υλικό και να μην αναγκάζεται να νοικιάζει, όπως γινόταν στο παρελθόν όταν «η διαστημική πολιτική της χώρας ήταν πλήρως παρατημένη». Τέλος, υπογράμμισε ότι η επίβλεψη του ΕΛΔΟ γίνεται από τη δημοκρατικά εκλεγμένη Πολιτεία, καθώς δεν μιλάμε για μια ανεξάρτητη Αρχή αλλά για δημόσιο Οργανισμό και τόνισε ότι η ανάπτυξη δορυφορικών συστημάτων από τη χώρα μας θα δώσει τη δυνατότητα και σε άλλους κλάδους της οικονομίας να αναπτυχθούν.

Μιλώντας για τον Hellas Sat ο υπουργός ΨΗΠΤΕ επανέλαβε ότι με τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες η δορυφορική πολιτική της χώρας ήταν στην απόλυτη εγκατάλειψη και τώρα με τη νέα σύμβαση έχει υπερτριπλασιαστεί η δυνατότητα της χώρας να χρησιμοποιήσει δορυφορικές υπηρεσίες που θα την βοηθήσουν σε πολλούς τομείς (άμυνα, περιβάλλον, κλπ).