Starlink: Η υπηρεσία δορυφορικού ίντερνετ του Έλον Μασκ έφτασε στην Ελλάδα

Starlink: Η υπηρεσία δορυφορικού ίντερνετ του Έλον Μασκ έφτασε στην Ελλάδα
Elon Musk, the Chief Engineer of SpaceX, speaking about the Starlink project at MWC hybrid Keynote during the second day of Mobile World Congress (MWC) Barcelona, on June 29, 2021 in Barcelona, Spain. (Photo by Joan Cros/NurPhoto) (Photo by Joan Cros / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP

Η υπηρεσία δορυφορικού internet της SpaceX επεκτείνει την κάλυψή της, με το Starlink να είναι πλέον διαθέσιμο στην Ελλάδα και σε άλλες 31 χώρες.

Aυτό ανακοίνωσε η εταιρεία στο Twitter, παρέχοντας ένα link με τον παγκόσμιο χάρτη διαθεσιμότητας, ο οποίος είχε κυκλοφορήσει τον Μάρτιο.

Σε ότι αφορά τη χώρα μας, το Starlink καλύπτει για την ώρα κυρίως την ηπειρωτική Ελλάδα και αρκετά νησιά, όπως τις Κυκλάδες, τη Λήμνο, και Θάσο. Αρκετά πάντως από τα μεγαλύτερα νησιά της χώρας, όπως η Κρήτη και η Ρόδος δεν έχουν ακόμη πρόσβαση στην υπηρεσία δορυφορικού internet.

Η Starlink είναι θυγατρική της Space X, που παρέχει πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω ενός δικτύου μικρών δορυφόρων χαμηλής τροχιάς (Low Earth Orbit-LEO).

Μετά την ΚΥΑ που υπεγράφη προκειμένου να δημιουργηθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο των πρότυπων κεραιών (δορυφορικά πιάτα) που είναι απαραίτητες για το δορυφορικό ίντερνετ, ώστε αυτό να λειτουργήσει στο μοντέλο της δορυφορικής τηλεόρασης, δηλαδή να μην χρειάζεται ο κάθε συνδρομητής να αιτηθεί ξεχωριστά για την αδειοδότηση του δικού του εξοπλισμού, άρχισαν και οι πρώτες παραγγελίες του εξοπλισμού στην χώρα μας. Σε αντίθεση με το δορυφορικό internet που παρέχεται σήμερα, η Starlink υπόσχεται σταθερή σύνδεση με υψηλές ταχύτητες αλλά και εξαιρετικά χαμηλό χρόνο απόκρισης (latency).

Με τις υπηρεσίες που θα παρέχει η Starlink ουσιαστικά κάθε μέρος της χώρας, όσο απομακρυσμένο ή απομονωμένο είναι, θα μπορεί πλέον να έχει σύνδεση στο διαδίκτυο. Όπως έχει σημειώσει ο Ελον Μασκ, η Starlink στοχεύει σε περιοχές που μένουν εκτός της κάλυψης των δικτύων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας. Η δυνατότητα αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται να «εργαλειοποιηθεί» εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο της ψηφιακής μετάβασης της χώρας.

Η Starlink είχε ανοίξει εδώ και μήνες τις προπαραγγελίες της νέας της υπηρεσίας σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Για τη σύνδεση με το δίκτυο της Starlink απαιτείται εξοπλισμός κόστους 499 ευρώ, με την τιμή να επιβαρύνεται και με 61 ευρώ μεταφορικά. Το πάγιο κόστος διαμορφώνεται στα 99 ευρώ τον μήνα. Η προπαραγγελία κοστίζει 99 ευρώ, ενώ υπάρχει η δυνατότητα πλήρους επιστροφής χρημάτων.