Startups στην υπηρεσία των φτωχών

Startups στην υπηρεσία των φτωχών

Φτηνή ενέργεια με ηλιακά πάνελ για τα νοικοκυριά της Αφρικής.

Για τις πιο φτωχές, αλλά ηλιόλουστες γωνιές του πλανήτη, startup εταιρείες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης μέσα από δημιουργικά προγράμματα που βασίζονται σε νέα οικονομικά μοντέλα. Για τα εκατοντάδες εκατομμύρια των ανθρώπων που ζουν χωρίς ηλεκτρισμό και εξαρτώνται για τον φωτισμό του σπιτιού τους από την κηροζίνη – ένα καύσιμο με βλαβερές επιπτώσεις για την υγεία και σχετικά υψηλό κόστος- ο ήλιος αποτελεί την καλύτερη εναλλακτική.

Το πρόβλημα είναι οι μεγάλες, ειδικά για τις χώρες της Αφρικής, δαπάνες αγοράς και εγκατάστασης, που ξεκινούν από τα 50 δολάρια για ένα μέτριο πάνελ οροφής. «Παρόλο που οι τιμές των φωτοβολταïκών έχουν μειωθεί την τελευταία δεκαετία, παραμένουν ακριβά για να είναι ανταγωνιστικά στις άλλες πηγές ενέργειας», λέει ο Πολ Πότακ, επιχειρηματίας που ασχολείται τα τελευταία 25 χρόνια με τη δημιουργία φθηνών εργαλείων που χρησιμοποιούν πλέον εκατομμύρια φτωχοί αγρότες σε όλο τον κόσμο και ο οποίος τώρα προσπαθεί να φτιάξει ηλιακές αντλίες νερού.

Ο «Παράδεισος» των Startups

Σε κάθε περίπτωση, ο σκοπός αυτών των εταιρειών είναι να μπορέσουν οι οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα να εγκαταστήσουν ηλιακά συστήματα, επιτρέποντας έτσι στους πελάτες τους να πληρώνουν με δόσεις.

Startups, όπως η Angaza Design και η Powerhive με έδρα την Καλιφόρνια, καθώς και η Sun Transfer από τη Γερμανία, δεν αποτελούν σε καμία φιλανθρωπικά ιδρύματα. Προσπαθούν να προσελκύσουν πελάτες από τους προμηθευτές κηροζίνης. «Όσοι αγοράζουν κηροζίνη έχουν χρήματα», λέει ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Off-Grid Lighting, Βόλφγκανγκ Γκρέγκορ. «Θέλουμε να πάρουμε ένα μικρό μέρος αυτών των χρημάτων και να τους προσφέρουμε περισσότερο και καλύτερο φως και, φυσικά, φθηνότερο φως. Οι χαμένες θα είναι οι μεγάλες πετρελαϊκές που πωλούν την κηροζίνη».

Στην Αφρική, όπου είναι περισσότεροι αυτοί που έχουν κινητά από όσους έχουν ρεύμα, η Azuri Technologies κερδίζει έδαφος υιοθετώντας ένα σύστημα παρόμοιο με αυτό των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Mε 15 άτομα προσωπικό και έδρα το Κέιμπριτζ της Βρετανίας, η Azuri έχει ήδη εγκαταστήσει 20.000 ηλιακά πάνελ στην Κένυα, τη Ζάμπια, το Μαλάουι, το Νότιο Σουδάν, την Ουγκάντα, την Ζιμπάμπουε, τη Νότιο Αφρική, την Αιθιοπία και τη Σιέρα Λεόνε.

Ηλιακά πάνελ και πρόληψη ατυχημάτων

Οι πελάτες της Azuri χρεώνονται ένα τέλος περίπου 10 δολαρίων για την εγκατάσταση ενός πάνελ στην οροφή, το οποίο δίνει ρεύμα σε δυο λάμπες LED. Το πακέτο περιλαμβάνει και ένα φορτιστή κινητού. Οι χρήστες έτσι πληρώνουν περίπου 1,5 δολάριο την εβδομάδα – λιγότερο από το μισό του κόστους της κηροζίνης- για να φωτίσουν τα σπίτια τους για οκτώ ώρες την ημέρα.

Το Φεβρουάριο, η εταιρεία εξασφάλισε τετραετές δάνειο 1 εκατομμυρίου λιρών από την τράπεζα Barclays για να επεκτείνει τις δραστηριότητες της. «Ήταν φοβερή η πρόταση της Azuri», λέει ο διευθυντής δημοσίων σχέσεων της τράπεζας Όλιβερ Μπέλεï, «αφού εξασφαλίζει μια οικονομικά εφικτή σχέση με τους πελάτες της, με ελάχιστο προκαταβολικό κόστος γι’ αυτούς».

Διαβάστε ακόμη: Ο Έλληνας που άλλαξε τον ενεργειακό χάρτη του πλανήτη