Startups: «Τεράστιες ευκαιρίες» βλέπουν αμερικανικά fund στο Ισραήλ

Startups: «Τεράστιες ευκαιρίες» βλέπουν αμερικανικά fund στο Ισραήλ

Τι αναφέρουν οι επικεφαλής μεγάλου επενδυτικού fund – Τι δείχνουν τα στοιχεία.

Ο ιδρυτής και επικεφαλής της Ibex Investors, ενός fund με έδρα το Denver που διαχειρίζεται περισσότερα από 500 εκατ. δολάρια, βλέπει μια «τεράστια ευκαιρία» στην αγορά των startups στο Ισραήλ.

Το fund, το οποίο πέτυχε απόδοση (ROI) 8.600% (!) σε επενδύσεις εκτός ΗΠΑ, εντοπίζει στο Ισραήλ εταιρείες που μπορούν να δώσουν απαντήσεις σε «παγκόσμια προβλήματα» με πολύ «δημιουργικό και αποτελεσματικό» τρόπο.

Ο Justin Borus ανακοίνωσε ότι έχει δημιουργηθεί για αυτό το λόγο ένα fund με «δυναμική» 300 εκατ. δολαρίων για επενδύσεις μόνο σε startups με έδρα το Ισραήλ σε τομείς όπως enterprise software, cybersecurity, media, medical devices, agriculture , water technologies, consumer products κ.α. Μάλιστα υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο περίπου 50 με 100 εκατ. δολάρια θα προστίθενται στο ποσό που διαχειρίζεται το fund από νέους επενδυτές.

Μόνο το 2017, 700 νέες startups ιδρύθηκαν στο Ισραήλ και υπολογίζεται ότι συνολικά έχουν δράση περίπου 6.000 ενεργές εταιρείες. Επίσης επιχειρηματικοί κολοσσοί όπως Google, Apple, Deutsche Telecom και Bosch έχουν ιδρύσει ερευνητικά κέντρα σύμφωνα με τα δεδομένα του Start-Up Nation Central.

Επενδυτικά, σύμφωνα με στοιχεία του IVC Research Center, στα πρώτα 3 τρίμηνα του 2018 το ποσό που έχει επενδυθεί σε tech startups ανέρχεται στα 4,5 δισ. δολάρια, ενώ το 2017 ήταν χρονιά ρεκόρ με συνολικές επενδύσεις 5,5 δισ. δολάρια και 112 συμφωνίες που μεταφράζονται σε exits 23 δισ. δολαρίων…

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως στον χορό των επενδύσεων σε νεοφυείες επιχειρήσεις έχουν μπει και μεγάλες εταιρείες, καθώς από τα 4,5 δις. δολάρια το 2018, τα 807 εκατ. είναι corporate investments.