Σταθερά πρώτη σε μια ακόμη δημοσκόπηση η Μέρκελ

Σταθερά πρώτη σε μια ακόμη δημοσκόπηση η Μέρκελ
Election campaign placards for the Christian Democratic Party (CDU), featuring German Chancellor Angela Merkel (L), are presented at the CDU headquarters in Berlin, Germany on August 5, 2013. Germany goes to the polls in parliamentary elections on September 22, 2013. Slogans (R-L) read "Strong Economy", "Sturdy Finances", "More for Families", "Job Security" and "Successfull Together". AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL

Στις 14 μονάδες η διαφορά από τους Σοσιαλδημοκράτες.

Νέα δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Δημοσκοπήσεων Forsa, η οποία έγινε για λογαριασμό του περιοδικού Stern, δείχνει ότι παγιώνεται το προβάδισμα των Συντηρητικών της Άνγκελα Μέρκελ έναντι των Σοσιαλδημοκρατών του Μάρτιν Σουλτς στις 14 ποσοστιαίες μονάδες. Έτσι, σύμφωνα με το γερμανικό ινστιτούτο, στην πρόθεση ψήφου οι Συντηρητικοί βρίσκονται στο 37%, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες μένουν σταθεροί στο 23%. Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται η Αριστερά (Die Linke) με 10%, έπεται το ακροδεξιό-λαϊκιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) με 9% και ακολουθούν Πράσινοι (Die Gruenen) και Φιλελεύθεροι με 8%.

Επίσης ειδικοί των εταιρειών σφυγμομετρήσεων αναμένουν αύξηση της προσέλευσης των πολιτών στις κάλπες της 24ης Σεπτεμβρίου. Ενώ στις τελευταίες εκλογές του 2013 η συμμετοχή έφθασε το 71,5%, φέτος κάνουν λόγο ακόμα και για 80%.

Συγκεκριμένα ο επικεφαλής του ινστιτούτου Insa Χέρμαν Μπίνκερτ δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι «σε αντίθεση με όσα υποστηρίζονται συχνά, οι πολίτες δεν θεωρούν βαρετό τον προεκλογικό αγώνα και ενδιαφέρονται για τα κοινά».

Ανοιχτό παραμένει, ωστόσο, ποιο κόμμα θα καρπωθεί το υψηλότερο ποσοστό προσέλευσης στην κάλπη και αν η αύξηση της συμμετοχής είναι καθοριστική για την έκβαση των εκλογών. Και αυτό διότι τόσο στο κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) όσο και στα αντίπαλά του κόμματα παρατηρείται, ιδίως το τελευταίο διάστημα, συσπείρωση υποστηρικτών. Κατά την εκτίμηση του επικεφαλής του Insa η πόλωση που προωθεί το AfD έχει οδηγήσει πολλούς ψηφοφόρους στην πεποίθηση ότι οι εκλογές είναι κρίσιμες, άρα έχει νόημα να ψηφίσουν: «Παρατηρούμε δύο φαινόμενα κινητοποίησης: Πρώτον, το AfD καταθέτει μια νέα πρόταση και δεύτερον προσελκύει αναποφάσιστους στην κάλπη. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η συναισθηματική απόρριψη της προσφυγικής πολιτικής της καγκελαρίου, η οποία συσπειρώνει τους αντιπάλους της Ά. Μέκρελ. Την ίδια στιγμή ωστόσο καταγράφουμε μια κινητοποίηση εκείνων που μάχονται την AfD και όσα πρεσβεύει».

Πηγές: Dpa, Reuters, Deutsche Welle