Σταθεροί οι απασχολούμενοι, βουτιά στις ώρες εργασίας στο εμπόριο το β’ τρίμηνο

Σταθεροί οι απασχολούμενοι, βουτιά στις ώρες εργασίας στο εμπόριο το β’ τρίμηνο
Κόσμος επισκέπτεται τα καταστήματα μέσα σε εμπορικό κέντρο στα Βόρεια Προάστια, μετά την άρση του lockdown, Δευτέρα 18 Μαΐου 2020. Αφού ολοκληρώθηκε το χρονοδιάγραμμα για την επανέναρξη των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου σε δυο φάσεις, η τρίτη φάση, που αρχίζει σήμερα περιλαμβάνει το άνοιγμα των μεγάλων εμπορικών κέντρων (mall), των εκπτωτικών χωριών αλλά και των εκπτωτικών καταστημάτων (outlet). Σχολεία, εμπορικά κέντρα, αρχαιολογικοί χώροι αλλά και μετακινήσεις από νομό σε νομό, φέρνει το σημερινό, τρίτο στάδιο επιστροφής στη «νέα κανονικότητα» που επέβαλε στις ζωές μας η πανδημία του κορονοϊού τους τελευταίους μήνες. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Καταγράφεται οριακή αύξηση 0,3% στους απασχολούμενους αλλά και βουτιά 11,5% στο δείκτη ωρών εργασίας, απόρροια των μέτρων περιορισμού το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε τον Δείκτη Απασχολούμενων Ατόμων στο Λιανικό Εμπόριο, καθώς και τους Δείκτες Ωρών Εργασίας και Μισθών και Ημερομισθίων, με έτος βάσης 2015=100,0 και περίοδο αναφοράς το Β’ τρίμηνο 2020, η εξέλιξη των οποίων, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία, έχει ως εξής:

– Ο Γενικός Δείκτης Απασχολούμενων Ατόμων στο Λιανικό Εμπόριο του Β’ τριμήνου 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Β’ τριμήνου 2019, παρουσίασε αύξηση 0,3% και, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Α’ τριμήνου 2020, αύξηση 0,1%.

– Ο Δείκτης Ωρών Εργασίας στο Λιανικό Εμπόριο του Β’ τριμήνου 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Β’ τριμήνου 2019, παρουσίασε μείωση 11,5% και σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Α’ τριμήνου 2020, μείωση 8,6%.

– Ο Δείκτης Μισθών και Ημερομισθίων στο Λιανικό Εμπόριο του Β’ τριμήνου 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Β’ τριμήνου 2019, παρουσίασε μείωση 5,9% και σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Α’ τριμήνου 2020, αύξηση 8,0%.