Στενεύουν τα περιθώρια για τον Γιούνκερ

Στενεύουν τα περιθώρια για τον Γιούνκερ

Πρόταση μομφής εναντίον του προέδρου της Κομισιόν αναμένεται να καταθέσει η ευρωομάδα του ΚΕΑ.

Όπως αποκάλυψε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, ««κινούμαστε να βρούμε στήριξη από τους Πράσινους ή από αριστερόστροφες ομάδες. Θα εγείρουμε το θέμα ζητώντας από τον Γιουνκέρ να σταματήσει να κρύβεται».

Μιλώντας στο ραδιόφωνο «Κόκκινο 105,5», σχολίασε πως «δεν αρκούν εθνικές αποφάσεις, απαιτούνται αποφάσεις σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο για να αντιμετωπίσεις την παγκόσμια φοροδιαφυγή».

Το σκάνδαλο του «φορολογικού παραδείσου» στο Λουξεμβούργο κλονίζει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Γιουνκέρ, ο οποίος πρόσφατα ανέλαβε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αύριο στην Ολομέλεια oι αριστεροί ευρωβουλευτές θα ζητήσουν από τον πρόεδρο της Κομισιόν να απολογηθεί.

Bloomberg: Πρέπει να φύγει ο Γιούνκερ
Όπως επισημαίνεται στο άρθρο, κατά την εικοσαετή θητεία ως πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, ο κ. Γιούνκερ επέβλεψε την ανάπτυξη μιας χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας που έγινε φορολογικός παράδεισος για τουλάχιστον 340 μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις και για επενδυτικά fund με 3 τρισ. ευρώ ενεργητικό.

Χάρη στο τραπεζικό απόρρητο και στις πολιτικές διευκόλυνσης της φοροαποφυγής, οι πολίτες του Λουξεμβούργου έχουν το δεύτερο υψηλότερο βιοτικό επίπεδο στον κόσμο, πίσω μόνο από το Κατάρ. Οι φορολογικές συμφωνίες, οι οποίες αποκαλύπτονται σε έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα το International Consortium of Investigative Journalists βοήθησαν πολυεθνικές από την Apple ως την Deutsche Bank να μειώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις για κέρδη από άλλες χώρες. Ο φορολογικός συντελεστής στο Λουξεμβούργο ήταν μόλις 0,25% και οι χώρες όπου είχαν δημιουργηθεί τα κέρδη δεν λάμβαναν τίποτα.

Σύμφωνα με το Bloomberg είναι εντυπωσιακό ότι οι συμφωνίες αυτές παρέμεναν κρυφές τόσο καιρό. «Ο κ. Γιούνκερ μπορεί να πει κανείς, έκανε τη χώρα τη πλούσια τσιμπολογώντας από τις τσέπες άλλων κρατών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει αναλάβει να υπηρετεί» γράφουν οι συντάκτες του αμερικάνικου περιοδικού.

Ο ίδιος υποστηρίζει πως δεν θα παρέμβει στις έρευνες που είχε ξεκινήσει ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις φορολογικές συμφωνίες του Λουξεμβούργου, αλλά ο καλύτερος τρόπος να υπηρετήσει το ευρωπαϊκό ιδεώδες είναι να παρατηθεί, υποστηρίζουν. Η θέση του ως επικεφαλής του σώματος που εξετάζει τις φορολογικές πρακτικές που επέβλεψε ο ίδιος ως πρωθυπουργός, αποτελεί μια ξεκάθαρη σύγκρουση συμφερόντων. Είναι πιθανό η Επιτροπή δεν θα βρει τίποτα ανάρμοστο στον φορολογικό παράδεισο του Λουξεμβούργου, καθώς η Ε.Ε. δίνει στα κράτη μέλη μεγάλη ευελιξία στην φορολόγηση των επιχειρήσεων, αρκεί να μην ευνοούν κάποιες έναντι των υπολοίπων. Αλλά με τον Γιούνκερ επικεφαλής της Επιτροπής, οποιαδήποτε αθώωση θα δημιουργήσει υποψίες στην κοινή γνώμη.

Οι συντάκτες του Bloomberg υποστηρίζουν πως σε μια εποχή που η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης απέναντι στην Ε.Ε. είναι επιτακτική, δεν μπορεί το τιμόνι της Κομισιόν να βρίσκεται σα χέρια ενός ανθρώπου που πέρασε την καριέρα του ως επικεφαλής του Eurogroup ενώ διοικούσε ένα φορολογικό παράδεισος.