Στη CIA η πρώτη επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ

Στη CIA η πρώτη επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ

«Είμαι 1.000% μαζί σας» διαβεβαίωσε ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ τα στελέχη των μυστικών υπηρεσιών της χώρας.

O πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμ διαβεβαίωσε τα στελέχη της CIA ότι τα στηρίζει «1.000%», σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους στην αντιπαράθεση που ξέσπασε μετά τη δριμεία κριτική του σε βάρος της υπηρεσίας πληροφοριών πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του.

«Σας στηρίζω απόλυτα (…) Σας αγαπώ, σας σέβομαι» τόνισε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους, στην πρώτη του επίσκεψη στο αρχηγείο της CIA στη Βιρτζίνια, κατά την οποία δεν παρέλειψε να εκτοξεύσει τα βέλη του εναντίον των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων.

«Κανείς δεν είναι τόσο προσηλωμένος στην κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών και στη CIA όσο ο Ντόναλντ Τραμπ» συμπλήρωσε, μιλώντας στο τρίτο πρόσωπο για τον ίδιο.

«Βρισκόμαστε στο ίδιο μήκος κύματος, θα κάνουμε (μαζί) φανταστικά πράγματα» επισήμανε μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον πόλεμο κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Δεν χρησιμοποιήσαμε τις πραγματικές δυνατότητες που διαθέτουμε. Πρέπει να απαλλαγούμε από το Ισλαμικό Κράτος, δεν έχουμε άλλη επιλογή» υπογράμμισε.
Κάνοντας λόγο για έναν «πόλεμο» που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ του ιδίου και των ΜΜΕ, ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι οι δημοσιογράφοι είναι μεταξύ των «πλέον ανέντιμων ανθρωπίνων όντων του πλανήτη».

Αναφέρθηκε μάλιστα και στα πλάνα που μεταδώθηκαν και τις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν κι απεικονίζουν τα πλήθη που είχαν συγκεντρωθεί για την τελετή ορκωμοσίας του, λέγοντας ότι ήταν παραπλανητικά κι έδειχναν λιγότερους ανθρώπους από όσους ήταν στην πραγματικότητα παρόντες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε εξοργιστεί με την δημοσίευση στον Τύπο εγγράφων, αμφιβόλου γνησιότητας, σύμφωνα με τα οποία οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας είχαν στην κατοχή τους επιβαρυντικές πληροφορίες για το πρόσωπό του.

Διαβάστε επίσης: Οι μεγάλοι νικητές και χαμένοι της οικονομικής πολιτικής του Τραμπ

Είχε κρίνει ιδίως «σκανδαλώδες το γεγονός ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών επέτρεψαν (τη δημοσίευση) πληροφοριών που αποδείχθηκαν εσφαλμένες».

Συνάντηση Τραμπ – Μέι στην Ουάσινγκτον

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα συναντηθεί σύντομα με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τον Μεξικανό πρόεδρο Ενρίκε Πένα Νιέτο, δύο μακροχρόνιους συμμάχους των ΗΠΑ που ανησυχούν για το πώς η προεδρία του θα επηρεάσει τις σχέσεις τους με την Ουάσινγκτον.

Ο Τραμπ θα συναντηθεί την Παρασκευή με τη Μέι στην Ουάσινγκτον, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ χθες.

Η συνάντηση θα προσφέρει μια ευκαιρία στη Βρετανίδα πρωθυπουργό, που αρχικά δεν είχε καλές σχέσεις με τη μεταβατική ομάδα του Τραμπ, να συζητήσει την «ειδική σχέση» μεταξύ των δύο χωρών, βασικό πυλώνα της εξωτερικής πολιτικής της Βρετανίας.

Ο Τραμπ, που είχε μιλήσει ανοικτά υπέρ του Brexit και είναι φίλος με τον επικριτή της Μέι –τον πρώην επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού, λαϊκιστικού κόμματος UKIP Νάιτζελ Φάρατζ— έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να υπογράψει άμεσα μια διμερή εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία.

Το γραφείο της Μέι αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία αυτή.

Το εμπόριο θα είναι στην ημερήσια διάταξη και της συνάντησης του Τραμπ με τον Πένα Νιέτο, όπως και η μετανάστευση και η ασφάλεια, είπε ο Σπάισερ στους δημοσιογράφους.

Οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία χθες Σάββατο και συζήτησαν να συναντηθούν στις 31 Ιανουαρίου, πρόσθεσε ο Σπάισερ.

Ο Τραμπ έχει ανακοινώσει ότι επιθυμεί να επαναδιαπραγματευτεί τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής, την οποία υπέγραψαν οι ΗΠΑ το 1994 με το Μεξικό και τον Καναδά προκειμένου να βελτιώσουν τους όρους για τους Αμερικανούς εργαζόμενους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό είχαν επίσης τηλεφωνική επικοινωνία χθες και συζήτησαν την προοπτική να έχουν «επιπλέον συναντήσεις τις επόμενες ημέρες», είπε ο Σπάισερ.

Διαβάστε επίσης: Τι ξημερώνει για την Ελλάδα με την προεδρία Τραμπ;