Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα δηλώνει ενόψει ψήφου εμπιστοσύνης ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα δηλώνει ενόψει ψήφου εμπιστοσύνης ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Επιμένει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πως «δεν θα υπάρξουν νέο δάνειο, νέο μνημόνιο και νέα τρόικα».

Με συνέντευξη στο Βήμα της Κυριακής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος μιλά για τα σχέδια της κυβέρνησης και την κρίσιμη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης που αναμένεται να διεξαχθεί αυτήν την εβδ0μάδα.

«Η ψήφος εμπιστοσύνης δεν είναι πρόκριμα για την προεκλογική εκλογή, γιατί είναι άλλη η κυβερνητική και άλλη η προεδρική πλειοψηφία», δηλώνει ο κ. Βενιζέλος και συμπληρώνει: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν εκφράζει την κυβέρνηση, εκφράζει την ενότητα του έθνους, είναι ένα σημείο σύνθεσης και ισορροπίας. Ως εκ τούτου, δεν ζητούμε προκαταβολή της προεδρικής πλειοψηφίας, αλλά αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες, οι οποίες δείχνουν πόσο θνησιγενείς είναι οι τεχνητές εντυπώσεις, που με ευκολία καλλιεργούνται στον τόπο μας».

Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρουσιάσει τη λύση για το χρέος και το σχέδιο απαλλαγής από την τρόικα και το ΔΝΤ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απαντά: «Όταν εμείς γυρίζαμε, αυτοί πήγαιναν και νομίζουν ότι έχουν ανακαλύψει την πυρίτιδα», ενώ προσθέτει πως «δεν θα υπάρξουν νέο δάνειο, νέο μνημόνιο και νέα τρόικα».

«Αυτό το θέλουν όσοι έχουν αποκτήσει λόγο ύπαρξης εξαιτίας της κρίσης, του μνημονίου και της τρόικας και οι οποίοι βρίσκονται σε αμηχανία και απελπισία όταν διαπιστώνουν ότι μπορεί αυτό να πάψει να υπάρχει», επεσήμανε.

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε πως αποδέχεται το ενδεχόμενο να μη συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός ψήφων κατά την προεδρική εκλογή και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, αλλά δηλώνει πως έχει «εμπιστοσύνη στο ένστικτο του ελληνικού λαού».

«Δεν είμαστε, όμως, αφελείς. Μπορεί πράγματι να μη συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός ψήφων. Θα πάμε σε εκλογές με μια ολοκληρωμένη πρόταση, υπεύθυνη, συμφωνημένη, ασφαλή, και όχι με μια πρόταση επικίνδυνη, αβέβαιη, ασαφή, η οποία μπορεί να τινάξει τα πράγματα στον αέρα. Και ο ελληνικός λαός θα κληθεί να διαλέξει. Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, αλλά μπορείς δημοκρατικά να διαλέξεις και κάτι το οποίο είναι αδιέξοδο και κάτι το οποίο είναι επικίνδυνο. Έχω εμπιστοσύνη στο ένστικτο του ελληνικού λαού», λέει.

Σε ερώτηση, τέλος, σχετική με τις διεργασίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και με στελέχη του κόμματος, που με έμμεσο τρόπο θέτουν θέμα ηγεσίας, ο κ. Βενιζέλος απαντά: «Το θέμα της ηγεσίας δεν με αφορά καθόλου, γιατί, όπως ξέρετε, ανέλαβα ένα καθήκον υπό κρίσιμες συνθήκες, το οποίο κανείς δεν θα μου χάριζε υπό φυσιολογικές συνθήκες και το οποίο, εν πάση περιπτώσει, εκτελώ με πολύ μεγάλο κόπο και προσπάθεια. Το κάνω από εθνικό, από παραταξιακό καθήκον. Άρα, δεν με αφορούν οι συζητήσεις αυτές».