Στη φυλακή ο ισχυρότερος τραπεζίτης της Λατινικής Αμερικής

Στη φυλακή ο ισχυρότερος τραπεζίτης της Λατινικής Αμερικής

Συνελήφθη ο CEO της μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας της Βραζιλίας-Ένταλμα σύλληψης και για τον Γερουσιαστή Delcidio Amaral. 

Συνελήφθη την Τετάρτη ο Διευθύνων Σύμβουλος της μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας της Λατινικής Αμερικής και ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος της χώρας. Οι συλλήψεις προέκυψαν έπειτα από έρευνα που αφορούσε σε σκάνδαλο για ξέπλυμα χρήματος, στο οποίο φέρεται να ενεπλάκη η κυβέρνηση της Βραζιλίας όταν η οικονομία της ήταν ακόμα ισχυρή.

Στο σκάνδαλο αναμειγνύεται η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βραζιλίας, Petrobras, ενώ στην υπόθεση εμπλέκονται πολλοί ακόμη επιχειρηματίες και πολιτικοί της χώρας. Μάλιστα, το περιστατικό αυτό έχει κάνει τους Βραζιλιάνους να απαιτούν την αποπομπή της Προέδρου, Dilma Rousseff.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έχει εγκρίνει εντάλματα σύλληψης για τον Γερουσιαστή Delcidio Amaral και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας, της BTG Partual, Andre Esteves με την κατηγορία παρακώλυσης της δικαιοσύνης. Ειδικότερα, δικαστής δήλωσε ότι έχουν εκδοθεί τα εντάλματα καθώς προέκυψαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι κατηγορούμενοι προσπάθησαν να φιμώσουν το βασικό μάρτυρα της υπόθεσης.

Η BTG Pactual, από την πλευρά της, παραδέχτηκε ότι ο Esteves συνεργαζόταν με την αστυνομία. Η δήλωση αυτή έκανε τις μετοχές της τράπεζας να υποχωρήσουν την επόμενη ημέρα πάνω από 20%, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Οι συγκεκριμένες συλλήψεις σηματοδοτούν ένα νέο στάδιο στην έρευνα για τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας οι οποίες φέρεται να πληρώνουν αδρά υπαλλήλους της Petrobras, καθώς και πολιτικούς, με αντάλλαγμα προσοδοφόρες συμβάσεις.

Υπογραμμίζεται ότι η πτώση της οικονομίας της Βραζιλίας οφείλεται στο εν λόγω σκάνδαλο, αλλά και στην παγκόσμια ύφεση στις τιμές των εμπορευμάτων.