Στη μάχη της αύξησης κεφαλαίων ρίχνονται οι ελληνικές τράπεζες

Στη μάχη της αύξησης κεφαλαίων ρίχνονται οι ελληνικές τράπεζες

Εντός του Νοεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Διαδικασίες για την κάλυψη των κεφαλαιακών τους αναγκών δρομολογούν οι τράπεζες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress test. Οι αυξήσεις κεφαλαίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν τη σύγκληση των γενικών συνελεύσεων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, οι οποίες θα κληθούν να επικυρώσουν τα τελικό ποσό.

Alpha Bank: Στις 14 Νοεμβρίου η έκτακτη γενική συνέλευση

Η Alpha Bank ήταν η τράπεζα με την καλύτερη επίδοση στο πρώτο σενάριο των stress test και την δεύτερη καλύτερη επίδοση στο δυσμενές. Η έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 14 Νοεμβρίου, ωστόσο δεν έχει προσδιοριστεί το ποσό.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο στόχος είναι να καλυφθούν κεφαλαιακές ανάγκες 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ-όπως δηλαδή προσδιορίστηκαν από το δυσμενές σενάριο των τεστ αντοχής. Μεταξύ των θεμάτων που θα κληθεί να αποφασίσει η γενική συνέλευση είναι η αύξηση της ονομαστικής αξίας εκάστης κοινής, ονομαστικής, μετά δικαιώματος ψήφου, αΰλου μετοχής εκδόσεως της Τράπεζας, δια μειώσεως του αριθμού αυτών, λόγω συνενώσεως (reverse split).

Eurobank: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 2,122 δισ. ευρώ

Η Eurobank ανακοίνωσε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 2,122 δισεκατομμυρίων ευρώ. Για την επικύρωση του τελικού ποσού θα συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση στις 16 Νοεμβρίου. Η διοίκηση της τράπεζας προτείνει reverse split σε αναλογία 1 νέα για κάθε 100 παλιές. Το βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου και να κλείσει μέχρι το τέλος της προσεχούς εβδομάδας, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί στους υφιστάμενους μετόχους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Φωκίων Καραβίας, σε τηλεδιάσκεψη ανέφερε ότι στόχος της διοίκησης είναι η τράπεζα να παραμείνει ιδιωτική, μειώνοντας τη συμμετοχή του ΤΧΣ και αποφεύγοντας την έκδοση CoCos.

Τράπεζα Πειραιώς: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με την έκδοση νέων μετοχών

Η Τράπεζα Πειραιώς θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέχρι το ποσό των 4, 933 δισ. ευρώ με την έκδοση νέων μετοχών. Η γενική συνέλευση της Τράπεζας θα λάβει χώρα στις 15 Νοεμβρίου και θα αποφασίσει μεταξύ άλλων για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας με την έκδοση νέων κοινών ονομαστικών μετοχών για την άντληση κεφαλαίων.

Η γενική συνέλευση θα κληθεί να αποφασίσει και για την έκδοση ομολογιακού δανείου με υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίας (contingent convertible securities) έως ποσού 2,040 δισ. ευρώ (δηλαδή το 75% της διαφοράς του Βασικού σεναρίου του stress test) προς κάλυψη αποκλειστικά από το ΤΧΣ. Για την αύξηση της ονομαστικής αξίας κάθε κοινής μετοχής με ταυτόχρονη μείωση του αριθμού των κοινών μετοχών της τράπεζας (reverse split).

Εθνική Τράπεζα: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και αποχώρηση από την Τουρκία

Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου η Εθνική Τράπεζα αναμένεται να έχει προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 1,6 δισ. ευρώ-όπως προσδιορίστηκαν, δηλαδή, οι κεφαλαιακές της ανάγκες σύμφωνα με το βασικό σενάριο. Παράλληλα, η Εθνική Τράπεζα σχεδιάζει να αυξήσει το μετοχικό της κεφάλαιο κατά 780 εκατομμύρια ευρώ μέσω της πρότασης για την ανταλλαγή των ομολόγων που έχει εκδώσει με μετοχές. Το ποσό των κεφαλαιακών αναγκών της τράπεζας υπολογίζεται στα 4,6 δισεκατομμύρια ευρώ και το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί μέσω του ΤΧΣ.

Παράλληλα, η Εθνική τράπεζα αποφάσισε να προωθήσει σε πώληση το σύνολο της συμμετοχής της στην θυγατρική της τράπεζα στην Τουρκία, της Finansbank. Η τράπεζα που έχει γνωστοποιήσει εδώ και καιρό την πρόθεσή της να πουλήσει την Finansbank εκτιμά πως η λογιστική αξία της τουρκικής θυγατρικής της αγγίζει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.