Στη νέα ρύθμιση οφειλών και τα χρέη του 2018

Στη νέα ρύθμιση οφειλών και τα χρέη του 2018

Η ένταξη στη ρύθμιση θα γίνεται χωρίς εισοδηματικά ή και περιουσιακά κριτήρια. Όλες οι λεπτομέρειες.

Και τα χρέη του 2018 θα ενταχθούν στη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας είναι να δώσει μια τελευταία ευκαιρία στους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους που έχουν δημιουργήσει οφειλές να ενταχθούν σε μία από τις πλέον ευνοϊκές ρυθμίσεις, περιορισμένης διάρκειας λίγων μηνών, και να ρυθμίσουν τα χρέη τους, με «κούρεμα» ακόμη και 70%. Ακόμη, σύμφωνα με τον υφυπουργό  Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσο Πετρόπουλο, θα υπάρξει περικοπή των προσαυξήσεων κατά 85%.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, στη ρύθμιση που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, με ασφαλιστικό νομοσχέδιο-σκούπα που ήδη καταρτίζεται στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης, θα μπορούν να ενταχθούν όλες οι οφειλές που δημιουργήθηκαν έως και το 2018.

Για εκείνες από το 2002 έως και το 2016, θα δοθεί και η δυνατότητα επανυπολογισμού, ώστε να υπάρχει διπλό «κούρεμα», και της κύριας οφειλής παράλληλα με τις προσαυξήσεις. Βασική προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η συναίνεση του οφειλέτη, καθώς η μείωση της οφειλής οδηγεί και σε αντίστοιχο περιορισμό της μελλοντικής σύνταξης. Η ένταξη στη ρύθμιση θα γίνεται χωρίς εισοδηματικά ή και περιουσιακά κριτήρια.

Ο ανώτατος αριθμός των δόσεων θα είναι 120, ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολουμένους ως κατώτερη δόση ορίζονται τα 50 ευρώ τον μήνα.

Για τους περίπου 550.000 ελεύθερους επαγγελματίες με οφειλές προς το πρώην ΟΑΕΕ, ο επανυπολογισμός της βασικής οφειλής θα γίνεται για τη 15ετία 2002-2016 με βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημα που δήλωνε ο οφειλέτης την επίμαχη περίοδο (με ποσοστιαίες εισφορές για σύνταξη ΕΦΚΑ και υγεία ΕΟΠΥΥ). Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της οφειλής κατά τη συγκεκριμένη περίοδο ακόμη και πάνω από 50%. Η επιλογή του 2002 ως χρονολογία έναρξης του επανυπολογισμού έγινε γιατί για το προηγούμενο διάστημα δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία στην ΑΑΔΕ ως προς το πραγματικό εισόδημα των οφειλετών. Για οφειλές άλλωστε από το 2017 και μετά, δεν απαιτείται επανυπολογισμός, γιατί ήδη εφαρμόζεται ο νόμος Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα μάλιστα, με τον αρμόδιο υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, η ρύθμιση θα τεθεί σε εφαρμογή τον Μάρτιο, μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ, με απλά βήματα και το πάτημα ενός κουμπιού. Δυνητικά, θα μπορούν να ενταχθούν 550.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, 22.000 επιστήμονες και 350.000 αγρότες που έχουν συνολικές οφειλές 16 δισ. ευρώ από τα προηγούμενα χρόνια. Μεταξύ αυτών, συγκαταλέγονται και περίπου 80.000 εγκλωβισμένοι ασφαλισμένοι, που έχουν τις προϋποθέσεις να συνταξιοδοτηθούν, αλλά δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω οφειλών.