Στη Βουλή δικογραφία για τυχόν ευθύνες του Γ. Παπανδρέου για την «αμαρτωλή» ΜΚΟ

Στη Βουλή δικογραφία για τυχόν ευθύνες του Γ. Παπανδρέου για την «αμαρτωλή» ΜΚΟ

Διώξεις-«φωτιά» σε βάρος τεσσάρων πρώην στελεχών του υπουργείου Εξωτερικών.

Στη Βουλή υποβλήθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς δικογραφία σε βάρος του Γιώργου Παπανδρέου, η οποία αφορά παράνομη χρηματοδότηση αμερικάνικης ΜΚΟ, μη αναγνωρισμένης από το υπουργείο Εξωτερικών. Πρόκειται για την περίοδο 2000 -2004 όταν ο Γ. Παπανδρέου ήταν υπουργός Εξωτερικών.

Το ποσό της χρηματοδότησης ξεπερνά τα 600.000 ευρώ. Ήδη μάλιστα η εισαγγελία άσκησε διώξεις σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος 4 μεγαλοστελεχών του υπουργείου της συγκεκριμένης περιόδου για απιστία από κοινού σε συνδυασμό με το νόμο περί καταχραστών Δημοσίου.

Ποιοι διώκονται

Υπό κατηγορία για κακούργημα βρίσκονται και θα κληθούν από ανακριτή σύντομα τέσσερα μεγαλοστελέχη του ΥΠΕΞ.

-Ο Γενικός Διευθυντή ΥΔΑΣ, (Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών) της συγκεκριμένης περιόδου

-O Διευθυντής Β5 Διευθύνσεως Αναπτυξιακής Πολιτικής

-O Αναπληρωτής Γενικού Διευθυντή ΥΔΑΣ και

-O Γενικός Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας

Την χρηματοδότηση φέρεται να πήρε παρανόμως το υποκατάστημα στη Σερβία του εδρεύοντος στις Η.Π.Α. ΜΚΟ (think tank) με την επωνυμία «East West Institute» κατά τα έτη 2001 και 2002. Η χρηματοδότηση ανερχόταν στο ποσό των 900.000 δολαρίων ΗΠΑ και επρόκειτο να εκταμιευθεί σε τρεις ετήσιες δόσεις (έτη 2001-2003) όμως τελικά εκταμιεύθηκαν δύο δόσεις συνολικά 609.000 δολαρίων ενώ κατά το 2003 επιχειρήθηκε να δοθεί στη ΜΚΟ και το υπόλοιπο των «υπεσχημένων» 300.000, αλλά άγνωστο γιατί, η σχετική Υπουργική Απόφαση τελικώς δεν υπογράφηκε, παρά τη σχετική εισήγηση των υπηρεσιακών παραγόντων.