Στη Βουλή «εκτάκτως» ο Μητσοτάκης – Πληροφορίες ότι θα ανακοινώσει την πλήρη άρση των capital controls

Στη Βουλή «εκτάκτως» ο Μητσοτάκης – Πληροφορίες ότι θα ανακοινώσει την πλήρη άρση των capital controls
Σημειώνεται πως η κυβέρνηση έχει εδώ και κάποιο καιρό έτοιμες τις διατάξεις για την πλήρη άρση των capital controls, περίπου 4,5 χρόνια μετά την επιβολή τους.

Πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πολύ πιθανό να μεταβεί στη Βουλή το μεσημέρι και να κάνει ομιλία «εκτός προγράμματος» διακινούνται την τελευταία ώρα.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να κάνει ανακοινώσεις σχετικά με την οικονομία και ειδικότερα τα capital controls, τα οποία θα καταργηθούν από 1η Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση έχει εδώ και κάποιο καιρό έτοιμη τις διατάξη για την πλήρη άρση των capital controls, περίπου 4,5 χρόνια μετά την επιβολή τους. Η σχετική διάταξη έχει λάβει την έγκριση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας το οποίο έχει ήδη συγκαλέσει ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας. Η νομοθετική διάταξη έχει λάβει επίσης την πλήρη έγκριση των θεσμών αλλά και του τραπεζικού συστήματος

Επί της ουσίας, η πλήρης κατάργηση σημαίνει την άρση των εναπομεινάντων περιορισμών στη μεταφορά κεφαλαίων προς το εξωτερικό από ιδιώτες και νομικά πρόσωπα.

Ωστόσο, θα αποτελεί σαφές μήνυμα προς τις αγορές για επιστροφή του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας στην κανονικότητα, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες κινήσεις προς την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων, της αύξησης των επενδύσεων και των αποκρατικοποιήσεων.

Οι κεφαλαιακοί περιορισμοί που ισχύουν έως σήμερα είναι οι εξής:

* Μετρητά έως 10.000 ευρώ ανά ταξίδι. Από τον περιορισμό των 10.000 ευρώ εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού. Επίσης, εξαιρούνται από τον περιορισμό και εξουσιοδοτημένα πρόσωπα των ναυτιλιακών εταιρειών για τις ανάγκες του πλοίου («cash- to master») έως του ποσού των 50.000 ευρώ ημερησίως ως ανώτατο όριο, με την προσκόμιση δικαιολογητικών στην αρμόδια τελωνειακή αρχή. Τα δικαιολογητικά αυτά έχουν οριστεί με απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

* Εξαγωγή κεφαλαίων:

• Έως 4.000 ευρώ/δίμηνο

• Εμπορικές συναλλαγές έως 100.000 ευρώ/μέρα κατόπιν προσκόμισης των σχετικών τιμολογίων και λοιπών παραστατικών και δικαιολογητικών, τα οποία θα συνοδεύονται υποχρεωτικά από υπεύθυνη δήλωση με την οποία βεβαιώνεται ότι τα ως άνω προσκομισθέντα έγγραφα είναι γνήσια και δεν έχουν προσκομισθεί σε άλλη τράπεζα.

Η πληρωμή νοσηλίων και ιατρικών εξόδων γίνεται χωρίς τον περιορισμό έγκρισης από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών υπό τις εξής προϋποθέσεις:

• Προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στην τράπεζα μέσω της οποίας διενεργείται η συναλλαγή και

• Μεταφορά του σχετικού χρηματικού ποσού κάλυψης νοσηλίων και ιατρικών εξόδων με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του νοσηλευτικού ιδρύματος και όχι σε λογαριασμό του ίδιου του δικαιούχου.

Επίσης, επιτρέπεται η ανάληψη από τραπεζικό λογαριασμό και η μεταφορά στο εξωτερικό μετρητών μέγιστου εφάπαξ ποσού 2.000 ευρώ ή του ισόποσου αυτού σε ξένο νόμισμα για ένα συνοδό προσώπου που μεταβαίνει στο εξωτερικό για νοσηλεία, υπό την προϋπόθεση της έγγραφης τεκμηρίωσης του σκοπού της μετάβασης.

* Μεταφορά έως 8.000 ευρώ/τρίμηνο για φοιτητές εξωτερικού στις περιπτώσεις που τα ανωτέρω ποσά πιστώνονται απευθείας σε λογαριασμούς φοιτητικής εστίας ή εκμισθωτή κατοικίας φοιτητή, με την προσκόμιση μισθωτηρίου συμβολαίου ή άλλων σχετικών δικαιολογητικών. Η πληρωμή διδάκτρων γίνεται χωρίς τον περιορισμό έγκρισης από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

• Προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στην τράπεζα μέσω της οποίας διενεργείται η συναλλαγή, και

• Μεταφορά του σχετικού χρηματικού ποσού με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του εκπαιδευτικού ιδρύματος και όχι σε λογαριασμό του ίδιου του δικαιούχου.