Μέρκελ: «Η Ελλάδα αποκτά περισσότερες ευκαιρίες»

Μέρκελ: «Η Ελλάδα αποκτά περισσότερες ευκαιρίες»

Στην Αθήνα και το φόρουμ καινοτόμων επιχειρηματιών βρίσκεται η Γερμανίδα καγκελάριος μαζί με τον Αντ. Σαμαρά.

«Ήρθα για να μάθω και να ακούσω τις ανησυχίες και την πρόοδο που έχει γίνει. Θέλω να ρίξω μία ματιά στο μέλλον και να μιλήσω με νέους ανθρώπους που έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες. Γνωρίζω τη δύσκολη κατάσταση, που βιώνετε και που διαρκεί για πολλούς ακόμη ανθρώπους. Στη χώρα υπάρχουν πολλές ευκαιρίες. Υπάρχουν οι παραδοσιακοί τομείς όπως ο τουρισμός και η γεωργία όπου όμως μπορεί κανείς να ακολουθήσει νέους δρόμους», είπε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ από το φόρουμ καινοτόμων επιχειρηματιών στο ξενοδοχείο Χίλτον, όπου βρίσκεται μαζί με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, και τον Γερμανό υφυπουργό Εργασίας, εντεταλμένο της ελληνο-γερμανικής συνέλευσης, Χανς Γιόακιμ Φούχτελ.

«Σκέφτομαι, όμως, και τον τομέα των υπηρεσιών που εάν έχει κανείς νέες ιδέες μπορεί να προσεγγίσει νέες αγορές εκμεταλλευόμενος και το διαδίκτυο. Το ερώτημα είναι πώς να προσελκύσει κανείς χρηματοδότηση. Θέλουμε να δώσουμε ώθηση στις νέες εταιρείες και θα συμβάλουμε, όπως και η ελληνική πλευρά. Είναι ερώτημα “πώς μπορώ να έχω κεφάλαιο και να διευρύνω την επιχείρησή μου”. Ύστερα από όσα έγιναν, και τις μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα αποκτά περισσότερες ευκαιρίες παρά δυσκολίες αν και υπάρχει ακόμη μεγάλη ανεργία και προβλήματα», είπε ακόμη η κ. Μέρκελ, η οποία επικαλέστηκε την εμπειρία της από την επανέωση της Γερμανίας, όπου παρουσιάστηκαν παρόμοια προβλήματα που όμως τώρα έχουν ξεπεραστεί.

Κλείνοντας, η Γερμανίδα καγκελάριος ευχαρίστησε προσωπικά τον πρωθυπουργό, ο οποίος από την πλευρά του δήλωσε:
«Οραματιζόμαστε μία Ελλάδα που στα επόμενα βήματά της, στα βήματα της ανάπτυξης, θα δείξει το μεγάλο ζητούμενο που είναι η εξωστρέφεια και η καινοτομία. Χρειάζεται νέες φρέσκες ιδέες, έχει γίνει μεγάλη προεργασία για να φτιάξουμε μία αγορά που να παράγει αντί να καταναλώνει. Αυτή η Ελλάδα είναι πραγματικότητα. Η χώρα μας διαθέτει έμψυχο υλικό μεγάλης ακτινοβολίας και εμβέλειας και μπορεί να γίνει κέντρο καινοτομίας με προοπτική εξωστρέφειας. Εσείς έχετε τις γνώσεις και τις ικανότητες, εμείς έχουμε το πλαίσιο. Δουλεύουμε για την οικοδόμηση ενός συστήματος που θα ευνοεί την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Άκουσα τις δραστηριότητές σας που αγγίζουν από τα γεωργικά μέχρι ψηφιακά προϊόντα. Αυτός είναι ο στόχος της συνάντησής μας, να ακούσουμε νέες προτάσεις. Ο ρόλος των νεοφυών εταιρειών για την ανάπτυξη είναι πολύ σημαντικός. Η εποχή που η οικονομία βασιζόταν μόνο σε μεγάλες επιχειρήσεις και στο κράτος είναι παρελθόν. Είναι προς το συμφέρον όλων να αναπτυχθούν άτομα, ιδέες, προοπτικές».

Κατά την είσοδό της, η κ. Μέρκελ χαιρέτησε δια χειραψίας τους νέους επιχειρηματίες, που συμμετείχαν στο forum και αντάλλαξε δύο λόγια με πολλούς από αυτούς, οι οποίοι της συστήθηκαν και της είπαν τον τομέα, στον οποίο ο καθένας δραστηριοποιείται.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης της Καγκελαρίου, στις 16:20 οι δύο ηγέτες θα λάβουν μέρος σε φόρουμ με τη συμμετοχή θεσμικών εκπροσώπων και εκπροσώπων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ στις 17:30 η κ. Μέρκελ θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την επίσημη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και στη συνέχεια θα δώσουν συνέντευξη Τύπου στους εκπροσώπους των ελληνικών και ξένων ΜΜΕ.

Στο φόρουμ των καινοτόμων επιχειρηματιών συμμετέχουν οι:

Κωνσταντίνος Καζάνης (Ιntale), Θωμάς Δούζης (Εrgon products), Θάνος Κοσμίδης (care across), Ελένη Σταγκουράκη (Daad), Γιώργος Γάτος (Incrediblue), Γιώργος Μπάλας (Arura Foods), Γιώργος Γιαννούλης (Daad), Αλέκανδρος Μέλης (sponsor Boat), Χρήστος Χατζηαποστολάκης (Captainwise), Στέλιος Μπολάνος (Planetek Hellas), Θάνος Παπαγεωργίου (Truck Bird), Ανδρέας Φατούρος (Clio muse), Γιάννης Δοξαράς (Warply), Βασίλης Νικολόπουλος (Intelen), Άνθια βλασσοπούλου (Athens Insiders), Νικόλαος Νάνας (Noowit), Δημήτρης Μέμος (Marine traffic), Γεώργιος Μονοηιούδης (Daad), Αγγελική Παπαγιαννοπούλου (Offerial), Γιάννης Παπαδάκης (Pollfish), Μυρτώ Προβιδά (Daad), Κώστας Μαυροσκότης (Food Wealth), Βασίλης Στοίδης (7Layers), Νίκος Μωραιτάκης (Workable), Κωνσταντίνος Μαραγκός (S&M).

Στο φόρουμ των εκπροσώπων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και θεσμικών φορέων θα συμμετάσχουν οι:

Μιχάλης Ευμορφίδης (Cocomat), Βασίλειος Κάτσος (Pharmathen), Γιώργος Κοτσογιαννόπουλος (Helia), Άρης Κεφαλογιάννης (Gaia), θανάσιος Συριανός (Αταλάντη SA), Αλεξάνδρα Χαζάπη Αττική (M Culturing Co), Ιωάννης Κάπρας (Robert Bosch SA), Έλενα Καλλόνα (Jungheinrich Hellas Ltd), Μάρκος Βερέμης (Upstream), Ιωάννα Παπαδοπούλου (Papadopoulou SA), Γιάννης Ρέτσος (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), Αθανάσιος Σαββάκης (Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας) Βασίλειος Κορκίδης, (Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου).

Διαβάστε ακόμη:

Τι φέρνει η Μέρκελ στην Αθήνα

Σε θετικό κλίμα θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα