Τι φέρνει η Μέρκελ στην Αθήνα

Τι φέρνει η Μέρκελ στην Αθήνα

Η επίσκεψη της καγκελαρίου γίνεται στον απόηχο της επιτυχούς εξόδου της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές.

Μετά την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και την ισχυρή ζήτηση που κατέγραψε το πρώτο ελληνικό ομόλογο από θεσμικούς επενδυτές, η κυβέρνηση υποδέχεται την Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα. Πρόκειται για μια επίσκεψη – αστραπή της καγκελάριου, που στην κυβέρνηση θεωρούν ότι συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και ελπίζουν ότι θα φέρει στήριξη ενόψει και των ευρωεκλογών.

Η Μέρκελ αρχίζει να δέχεται πίεση στο εσωτερικό μέτωπο της Γερμανίας να προχωρήσει επιτέλους σε πράξεις και να συμβάλει στην ενίσχυση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, βάζοντας «φρένο» στις πολιτικές λιτότητας. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στις δηλώσεις της η κ. Μέρκελ θα εξάρει τις προσπάθειες της κυβέρνησης και τις θυσίες του ελληνικού λαού και θα τονίσει την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να συνεχιστεί η πορεία επιστροφής της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη.

Το πρόγραμμα της καγκελαρίου αρχίζει στις 15:15, με την παρουσία της μαζί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά σε φόρουμ με νέους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε καινοτόμους τομείς, ακολούθως, δε στις 16:20, θα συναντηθούν με εκπροσώπους θεσμικών φορέων και εκπροσώπους μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στις 17:30 η κ. Μέρκελ θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την επίσημη συνάντηση με τον Αντ. Σαμαρά και στη συνέχεια θα δώσουν συνέντευξη Τύπου στους εκπροσώπους των ελληνικών και ξένων ΜΜΕ.

«Μνημόνιο Συναντίληψης για επενδύσεις»
Η οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» στη σημερινή της έκδοση αναφέρεται στην επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Σαμαράς και Μέρκελ αναμένεται να υπογράψουν μνημόνιο Συναντίληψης (MoU) για τη δημιουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, του «Ινστιτούτου για την Ανάπτυξη», στα πρότυπα της γερμανικής τράπεζας KfW. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα και οι δύο πλευρές επιθυμούν να προωθήσουν τη δημιουργία μιας τράπεζας για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με φθηνά δάνεια. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι δύο χώρες θα συνεισφέρουν 100 εκατομμύρια στο Ταμείο.

«Η σχεδιαζόμενη συμφωνία γίνεται προκειμένου να προωθηθεί το σχέδιο που έχει μείνει στάσιμο» αναφέρει η εφημερίδα και επισημαίνει ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε ήδη από τον περασμένο Ιούλιο συμφωνήσει στη συμμετοχή της Γερμανίας, μέσω της KfW, ενώ στα σχέδια περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Γαλλία. Οι προετοιμασίες όμως προχωρούν εδώ και μήνες με αργούς ρυθμούς.
«Γι αυτό δεν θέλουν να περιμένουν άλλο, αλλά θα προχωρήσουν διμερώς με την Ελλάδα» εξηγεί η εφημερίδα και προσθέτει ότι αυξάνεται η πίεση και από τις άλλες πλευρές που επιθυμούν να έχουν συμμετοχή.

«Φρούριο» το κέντρο της Αθήνας
Λόγω της σημερινής επίσκεψης στην Αθήνα της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, με απόφαση του γενικού αστυνομικού διευθυντή Αττικής δεν θα επιτρέπονται, από τις 11:30 ως τις 21:30 οι συγκεντρώσεις ή πορείες στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στις εξής οδούς: Αμερικής (από τη συμβολή της με την οδό Σταδίου) – συνέχεια Λυκαβηττού – δεξιά Αναγνωστοπούλου – αριστερά Πατριάρχου Ιωακείμ – αριστερά Μαρασλή – δεξιά Δεινοκράτους – αριστερά Αριστοδήμου – δεξιά Αθηναίων Εφήβων – αριστερά Κόνιαρη – δεξιά Τσόχα – αριστερά Δ. Σούτσου – συνέχεια Πανόρμου – αριστερά Κηφισίας – δεξιά Κατεχάκη – αριστερά Καπετάν Χρονά – δεξιά Βλαχάκη – δεξιά Μεσογείων – αριστερά Μιχαλακοπούλου – αριστερά Διονυσίου Αιγηνίτου – αριστερά Κρατερού – δεξιά Αλκαίου – δεξιά Ούλωφ Πάλμε – δεξιά Ευφρονίου – αριστερά Σπ. Μερκούρη – δεξιά Ευτυχίδου – Πλατεία Πλαστήρα – Αρχιμήδους – δεξιά Μάρκου Μουσούρου – αριστερά Αρδηττού – συνέχεια Καλλιρρόης – δεξιά Δράκου – αριστερά Μουσών – συνέχεια Παναιτωλίου – Αρακύνθου – Στησικλέους – δεξιά Ακάμαντος – αριστερά Αποστόλου Παύλου – δεξιά Ερμού – αριστερά Αθηνάς – δεξιά Βορρέου – αριστερά Αιόλου – δεξιά Κολοκοτρώνη – Αμερικής, συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων των ανωτέρω οδών που αποτελούν τα όρια της εν λόγω περιοχής, στο τμήμα της Αττικής Οδού από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» έως τον κόμβο της Περιφερειακής Υμηττού με τη Λ. Κατεχάκη, στο τμήμα της Λ. Κατεχάκη από την έξοδο της Περιφερειακής Υμηττού έως τη συμβολή της με τη Λ. Μεσογείων και σε βάθος ακτίνας εκατό -100- μέτρων, ένθεν και ένθεν προαναφερόμενων τμημάτων οδών (Αττική Οδός – Λ. Κατεχάκη), ως και επί των γεφυρών, ανισόπεδων κόμβων, διαβάσεων που υφίστανται κατά μήκος αυτών, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή τοπικής αρμοδιότητας Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών.

Διαβάστε ακόμη: 

Σε θετικό κλίμα θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα

Σαμαράς: «Ευχαριστώ τον ελληνικό λαό από τα βάθη της καρδιάς μου»

Δανειστήκαμε και επίσημα 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,75%