Στις κάλπες οι Σκωτσέζοι για το «ναι» ή «όχι» στην ανεξαρτησία

Στις κάλπες οι Σκωτσέζοι για το «ναι» ή «όχι» στην ανεξαρτησία

Πιέσεις μέχρι και την τελευταία στιγμή και από τις ΗΠΑ για να μη διασπαστεί η βρετανική Ένωση - Τι έδειξαν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. 

Άρχισε στις 07.00 (τοπική ώρα) η ιστορική ψηφοφορία του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, η οποία είναι πιθανόν να οδηγήσει στην διάλυση της Ένωσης και τη δημιουργία ενός νέου ευρωπαϊκού κράτους.

Από τη Γλασκώβη, στο Εδιμβούργο, στις κωμοπόλεις και τα νησιά της Σκωτίας οι ψηφοφόροι καλούνται να απαντήσουν στην ερώτηση «Η Σκωτία πρέπει να γίνει ανεξάρτητη χώρα;», αποφασίζοντας να θέσουν ή όχι τέλος σε μία Ένωση που χρονολογείται από το 1707.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 22.00 (τοπική ώρα). Το αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

Στο στρατόπεδο αυτό που τάσσονται κατά της ανεξαρτησίας της Σκωτίας προστέθηκε και ο Μπάρακ Ομπάμα.  Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε αργά χθες, παραμονή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, την ελπίδα το Ηνωμένο Βασίλειο να μείνει «ισχυρό και ενωμένο», σε μήνυμά του στο Twitter.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένας εξαιρετικός εταίρος για την Αμερική και μια δύναμη του καλού σε έναν ασταθή κόσμο. Ελπίζω ότι θα παραμένει ισχυρό, ακμαίο και ενωμένο», δήλωσε σε μήνυμά που έστειλε από το λογαριασμό του στον Λευκό Οίκο, στο τέλος του οποίου υπήρχαν τα αρχικά «bo», ένδειξη ότι πρόκειται για μήνυμα του προέδρου.

Σε αυτό επαναλαμβάνεται σχεδόν λέξη προς λέξη η δήλωση στην οποία είχε προβεί ο Αμερικανός πρόεδρος στις αρχές Ιουνίου στις Βρυξέλλες, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Όταν ρωτήθηκε αυτή την εβδομάδα για το συγκεκριμένο θέμα, ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης επανέλαβε για άλλη μια φορά την ίδια φράση.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, που επισήμανε ότι μια ενδεχόμενη απόσχιση της περιοχής αναμένεται να έχει μεγάλες οικονομικές συνέπειες. «Πιστεύουμε ότι ένα ισχυρό, Ηνωμένο Βασίλειο είναι σημαντικό καθώς αποτελεί ένα από τους πιο ικανούς και αξιόπιστους εταίρους μας εδώ και πολλά χρόνια», δήλωσε την Τετάρτη ο Λιου.

«Στην παρούσα φάση, πρόκειται για ένα εσωτερικό ζήτημα του Ηνωμένου Βασιλείου, ωστόσο πιθανόν να υπάρξουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις», είπε. «Όλοι παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον τι πρόκειται να συμβεί αύριο».

Μετά από μπαράζ πιέσεων το «όχι» στις τελευταίες δημοσκοπήσεις φαίνεται να επικρατεί οριακά του «ναι».

Οι Σκωτσέζοι που υποστηρίζουν την παραμονή της περιοχής στο Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται πως έχουν προβάδισμα 4 ποσοστιαίων μονάδων, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε λίγες μόλις ώρες προτού οι πολίτες κληθούν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Η δημοσκόπηση που διεξήχθη από την εταιρεία YouGov για λογαριασμό των εφημερίδων Times και Sun, έδειξε ότι η υποστήριξη για την παραμονή της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχεται στο 52%, ενώ το ποσοστό αυτών που επιθυμούν την ανεξαρτητοποίησή της φτάνει το 48%, με εξαίρεση τους αναποφάσιστους που αριθμούν το 6% των πολιτών με δικαίωμα ψήφου.

Η YouGov αναφέρει ότι από τη δημοσκόπηση φαίνεται πως η πλειονότητα των ανδρών που ερωτήθηκαν τάσσονταν υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας, ενώ οι περισσότερες γυναίκες υπέρ της παραμονής της στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η δημοσκόπηση της YouGov διεξήχθη σε δείγμα 3.237 ψηφοφόρων μεταξύ 15 και 17 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε ακόμη: 

Πρέπει η Σκωτία να γίνει ανεξάρτητο κράτος;