Στο Δ.Σ. του ΤΤ επιρρίπτει ευθύνες ο Δημήτρης Κοντομηνάς

Στο Δ.Σ. του ΤΤ επιρρίπτει ευθύνες ο Δημήτρης Κοντομηνάς

Tο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών θα αποφασίσει μέχρι αύριο για την τύχη του επιχειρηματία που αρνείται το εισαγγελικό πόρισμα και τις εις βάρος του κατηγορίες.

Ες αύριον τα σπουδαία για την τύχη του Δημήτρη Κοντομηνά, καθώς προέκυψε διαφωνία μεταξύ ανακριτή και εισαγγελέα ως προς την προσωρινή κράτηση, ή μη, του επιχειρηματία, που νοσηλεύεται σε ιδιωτική κλινική, και την οριστική απόφαση αναμένεται να κρίνει εντός 24ωρου το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρμόδια εισαγγελέας, Πόπη Παπανδρέου, ζήτησε να κρατηθεί ο κατηγορούμενος στην υπόθεση των επισφαλών δανείων του ΤΤ, ενώ ο ανακριτής της υπόθεσης, Γιώργος Ανδρεάδης, είχε την άποψη ότι στον κ. Κοντομηνά πρέπει να επιβληθούν χρηματική εγγύηση 5 εκατ. ευρώ (σσ. ποσό που δεν έχει επιβληθεί στο παρελθόν, σε ανάλογη υπόθεση) και περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε αστυνομικό τμήμα.

Στην απολογία του ο επιχειρηματίας δήλωση πως ευθύνη για τις αποφάσεις χορήγησης ή μη δανείου έχει αποκλειστικά το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ).

Διαβάστε σχετικά: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Μάριος Βαρότσης

Ο Δ. Κοντομηνάς, του οποίου η απολογία άρχισε στις 10:00 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 11:30, φέρεται κατά το κατηγορητήριο να προκάλεσε ζημιά στο ΤΤ 16 εκατ. ευρώ από επισφαλείς δανειοδοτήσεις. Επιπλέον, στο κατηγορητήριο αναφέρεται ζημιά 138 εκατ. ευρώ για την υπόθεση της εξαγοράς του 50% της Bestline, εταιρείας συμφερόντων Δ. Κοντομηνά, από το ΤΤ για την υλοποίηση προγράμματος πιστωτικών καρτών.

Ο επιχειρηματίας φέρεται να αμφισβητεί το σκεπτικό του εισαγγελικού πορίσματος και να υποστηρίζει ότι για τα δάνεια έβαλε ενέχυρο μετοχές, αλλά και προσημειώσεις σε ακίνητα. Δέχεται ότι υπάρχει καθυστέρηση στην αποπληρωμή τους, πλην όμως δηλώνει ότι προτίθεται να προβεί σε ρυθμίσεις.

Υποστηρίζει ακόμη ότι δεν υπάρχει ροή χρήματος προς τους ατομικούς του λογαριασμούς, και ότι όλες οι κινήσεις ποσών αφορούν εταιρικές συναλλαγές. Πληροφορίες αναφέρουν πως «απαντά» στις αιτιάσεις των Αρχών και για την αγορά σπιτιού στο Λονδίνο, επισημαίνοντας ότι το ακίνητο αγοράστηκε από εταιρεία του έναντι 10 εκατ. ευρώ και πωλήθηκε αργότερα έναντι 15 εκατ., πόσο που επιστράφηκε για εξόφληση δανείου σε άλλη τράπεζα.

Διαβάστε ακόμη: Στις τουρκικές φυλακές Μάλτεπε ο Φιλιππίδης μέχρι νεωτέρας

Στην απολογία του ο Δημήτρης Κοντομηνάς φέρεται να είπε ότι δεν βαρύνεται ο ίδιος ποινικά για τη δανειοδότησή του καθώς, δεν βάζει ο αιτών τους όρους, αλλά το ΤΤ. Υποστηρίζει επίσης ότι υποχρέωση διασφάλισης των συμφερόντων του ΤΤ έχει το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας.

Για την κατηγορία της απάτης που του αποδίδεται στην υπόθεση των καρτών, ο κ. Κοντομηνάς υποστηρίζει ότι ήταν απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας για την οποία δεν έχει λόγο ο ίδιος. Μάλιστα φέρεται να επικαλείται έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδος, μεταγενέστερο εκείνων που διαβιβάστηκαν στην εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου, σύμφωνα με το οποίο η εξαγορά της Bestline ήταν συμφέρουσα για το ΤΤ.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δημήτρης Κοντομηνάς προβάλλει τον νομικό ισχυρισμό ότι εφόσον δεν προκύπτει αδίκημα δωροδοκίας, δεν μπορεί να συνάγει κανείς το συμπέρασμα ότι πείστηκαν ή πιέστηκαν στελέχη του ΤΤ να επιλέξουν τους επίμαχους όρους για τα δάνεια.

Διαβάστε ακόμη: Απολογητικό υπόμνημα κατέθεσε ο Δημήτρης Κοντομηνάς