Στο επίκεντρο του οικονομικού ενδιαφέροντος η Ελλάδα

Στο επίκεντρο του οικονομικού ενδιαφέροντος η Ελλάδα

Στην Αθήνα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης και οι κεντρικοί τραπεζίτες. 

Στο επίκεντρο του οικονομικού ενδιαφέροντος θα βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα, καθώς διεξάγονται σήμερα στο Ζάππειο Μέγαρο το Eurogroup και το Ecofin. Στην Αθήνα βρίσκονται οι υπουργoί Οικονομικών της Ευρώπης και κεντρικοί τραπεζίτες, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, υποδεχόμενος τους ομολόγους του στο Ζάππειο για τη συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως σήμερα θα αναγνωριστούν οι προσπάθειες του ελληνικού λαού.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι πολύ αυστηρά, ενώ στη συνάντηση συμμετέχουν επίσης ο πρόεδρος της Ευρωομάδας, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.  Ο Προεδρεύων της Επιτροπής Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων Ομάδας Εργασίας του Eurogroup, επίσης, παρίσταται στις συναντήσεις, για να παρουσιάσει τις προπαρασκευαστικές εργασίες που έχουν επιτευχθεί στην Ομάδα.

Προσερχόμενος ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, εξέφρασε την ικανοποίησή του που βρίσκεται στην Ελλάδα, σε μια στιγμή που η χώρα επέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα και επιστρέφει στην ανάπτυξη. Ερωτηθείς για το χρέος, είπε ότι περιμένουμε τις αποφάσεις της Eurostat προς το τέλος του μήνα και ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει στη διάρκεια του καλοκαιριού ή μετά.

Προσερχόμενος, ο κοινοτικός Επίτροπος επί Οικονομικών ζητημάτων, Όλι Ρεν, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις του ελληνικού Κοινοβουλίου και για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Επεσήμανε, ακόμη, ότι σήμερα περιμένουμε από τις άτυπες συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών πολιτική στήριξη για την Ελλάδα αναφορικά με τη συμφωνία με την τρόικα, αλλά τις τελικές αποφάσεις αργότερα.

Τέλος, προσερχόμενος ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έκανε εκτενή αναφορά στην ατζέντα του σημερινού Ecofin, που επικεντρώνεται στην τραπεζική ενοποίηση, ενώ ερωτηθείς σχετικά είπε ότι σήμερα θα συζητηθεί το χρονοδιάγραμμα για τις δόσεις και η αξιολόγηση της τρόικας.

Στουρνάρας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να προχωρήσει η δόση στο Eurogroup»

Το Eurogroup δημιουργήθηκε για να ικανοποιήσει την ανάγκη για πιο ενισχυμένο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών στα κράτη μέλη που χρησιμοποιούν το κοινό νόμισμα, το ευρώ.

Το Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων (Ecofin) είναι αρμόδιο για την οικονομική πολιτική της ΕΕ, τα θέματα φορολογίας και τον κανονισμό των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Στην αρμοδιότητά του εμπίπτουν επίσης τα νομικά και πρακτικά θέματα αναφορικά με το ευρώ, ο συντονισμός των θέσεων της ΕΕ για τις συναντήσεις διεθνούς επιπέδου και τα χρηματοοικονομικά ζητήματα των διεθνών διαπραγματεύσεων των μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Το ECOFIN συνέρχεται μια φορά το μήνα και συγκροτείται από Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών από όλα τα κράτη μέλη (28 σήμερα).

«Πονοκέφαλος» για την Ελλάδα τα 13 δισ. ευρώ για το 2015