Στο ηλεκτρονικό εμπόριο και τον online τουρισμό εστιάζει η Atcom

Στο ηλεκτρονικό εμπόριο και τον online τουρισμό εστιάζει η Atcom

Ο Γενικός Διευθυντής της Atcom, Δήμος Βατικώτης μιλά στο FortuneGreece.com για τη Νο1 εταιρεία Digital Εφαρμογών στην Ελλάδα.

Στις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης αλλά και της Τουρκίας στρέφει το ενδιαφέρον της η Atcom, η εταιρεία που κατέχει την πρώτη θέση, σε μερίδιο αγοράς των Digital Εφαρμογών στην Ελλάδα. Έχοντας υλοποιήσει από το 2000 περί τα 3.000 έργα παραμένει σταθερά πρώτη στην κατηγορία των μεγάλων και σύνθετων έργων. Online ταξιδιωτικά πρακτορεία, τράπεζες, εταιρείες τηλεπικοινωνιών, εταιρείες λιανεμπορίου, εταιρείες FMCG και δημοσιογραφικοί οργανισμοί είναι μόνο μερικοί από τους πελάτες που την εμπιστεύονται συστηματικά τα τελευταία 14 χρόνια.

Ο Γενικός Διευθυντής της Atcom, Δήμος Βατικώτης μιλά στο FortuneGreece.com για τις αλλαγές που συντελούνται στον κλάδο των web εφαρμογών με την είσοδο ολοένα και περισσότερων επιχειρήσεων που δεν είναι πάντα αξιόπιστες.

«Η κρίση χτύπησε τον κλάδο μας λιγότερο σε τζίρους και περισσότερο σε ρευστότητα, με την έννοια των έγκαιρων πληρωμών», επισημαίνει. Με δεδομένο το διαρκώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον, που συνεπάγεται αύξηση των απαιτήσεων των πελατών για την κάλυψη νέων αναγκών, μέσα στην τρέχουσα χρονιά η Atcom θα δώσει έμφαση σε τομείς με προοπτικές ανάπτυξης, όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο και ο online  τουρισμός.

Διαβάστε ακόμη: H ΛΙΣΤΑ: Οι 20 πιο ισχυρές Ελληνίδες στις επιχειρήσεις

Από το 2008 η Atcom έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην επέκτασή της στο εξωτερικό. Κάνοντας έναν απολογισμό, σε τι φάση βρίσκεται σήμερα η εταιρεία και ποια τα επόμενα βήματα στις διεθνείς αγορές;
Παρά τις δυσμενείς εγχώριες συνθήκες που επικρατούν στην εθνική οικονομία, αλλά και λόγω αυτών, η Atcom έκανε αξιοσημείωτα βήματα σε αυτή τη κατεύθυνση, με αποτέλεσμα συνεργασίες σε συγκεκριμένες αγορές αλλά και έργα που απευθύνονται στις αγορές του εξωτερικού όπως η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, κ.ά. Έχοντας θέσει καλές βάσεις, ελπίζουμε πως  το βελτιούμενο οικονομικό κλίμα -όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη- θα μας επιτρέψει να επιταχύνουμε την διεθνή μας πορεία.

Λίγο πριν «φύγει» το 2013 προχωρήσατε στην υπογραφή στρατηγικής  συμφωνίας με την PayPal Europe, την κορυφαία εταιρεία online πληρωμών παγκοσμίως.

Εν μέρει, τούτη η στρατηγική συμφωνία συνάδει με την εξωστρέφεια που είναι απαραίτητη σε μία ελληνική εταιρεία με διεθνή δραστηριότητα – ακόμα κι αν απαντά σε πολύ συγκεκριμένη απαίτηση πελατών και χρηστών, ήτοι την περαιτέρω διεύρυνση των επιλογών πληρωμής στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Δεδομένης της ισχυρής μας θέσης σε αυτόν τον κλάδο, η συμφωνία με την Paypal δεν είναι τόσο πρωτοποριακή για την Atcom όσο, εκτιμούμε, απαραίτητη για τον κλάδο.

Η Atcom ξεκίνησε ως  μια από τις πρώτες εταιρείες στην Ελλάδα που δραστηριοποιήθηκαν στο κομμάτι των web εφαρμογών. Τι έχει αλλάξει στην αγορά από όταν μπήκατε και τι μερίδιο κατέχετε σήμερα;
Είναι προφανές πως αυξήθηκε τόσο η ζήτηση όσο, αναμενόμενα, οι πάροχοι που ανταγωνίζονται για να καλύψουν αυτή τη ζήτηση και δυστυχώς για την αγορά και για εμάς, δεν είναι όλοι οι πάροχοι αξιόπιστοι ή ικανοί. Επιπλέον, όπως τείνει να συμβαίνει σε αγορές που ακολουθούν πορεία ωρίμανσης, οι ανάγκες των πελατών διαφοροποιούνται αξιοσημείωτα, με ορισμένους να επιθυμούν εφαρμογές υψηλότατης προστιθέμενης αξίας και πολλαπλών δυνατοτήτων.

Είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς -δεδομένης πενίας σε διαθέσιμα δεδομένα- για μερίδιο αγοράς εν τούτοις στην κατηγορία των μεγάλων και σύνθετων έργων, εκτιμούμε ότι παραμένουμε σταθερά πρώτοι, καθώς η συσσωρευμένη πείρα και τεχνογνωσία μας δίνει καίριο πλεονέκτημα στον σχεδιασμό και την υλοποίηση.

Η κρίση πόσο έχει επηρεάσει τον τεχνολογικό κλάδο και ποιος ο αντίκτυπός της στα οικονομικά μεγέθη του 2013; Πώς βλέπετε να εξελίσσονται τα πράγματα για τις ελληνικές επιχειρήσεις;
Δεδομένων των ευρύτερων τάσεων ανάπτυξης του ελληνικού ίντερνετ σε όλα τα επίπεδα, η κρίση χτύπησε τον κλάδο μας λιγότερο σε τζίρους και περισσότερο σε ρευστότητα, με την έννοια των έγκαιρων πληρωμών. Πιστεύουμε πως η αναμενόμενη βελτίωση στην οικονομία μας θα εξαλείψει ή, έστω, περιορίσει αυτό το, ομολογουμένως σημαντικό, πρόβλημα.

Διαβάστε ακόμη: Μπορεί το «παραδοσιακό» PR να βοηθήσει τις startups;

Τι είδους εταιρείες περιλαμβάνονται στο πελατολόγιό σας και ποιες οι βασικές υπηρεσίες που τους παρέχετε;
Το πελατολόγιό μας είναι πολύ ευρύ,τόσο όσον αφορά την επιχειρηματική δραστηριότητα των πελατών όσο και το μέγεθός τους. Στους πελάτες μας περιλαμβάνονται online ταξιδιωτικά πρακτορεία, τράπεζες, εταιρίες τηλεπικοινωνιών, εταιρίες λιανεμπορίου, εταιρίες FMCG, δημοσιογραφικοί οργανισμοί, όλοι με διαφορετικές επιχειρησιακές ανάγκες, τις οποίες καλύπτουμε με τις λύσεις μας.

Παραδοσιακά, απευθυνόμαστε στους λεγόμενους «μεγάλους πελάτες» και είμαστε γνωστοί στην αγορά για αυτούς τους πελάτες,  ωστόσο τα τελευταία χρόνια , έχουμε διαμορφώσει λύσεις και για ΜΜΕ, ακόμη και για ιδιώτες. Οι υπηρεσίες που προσφέρουμε είναι 360° και αφορούν ό,τι έχει να κάνει με Digital, από την στρατηγική και τον σχεδιασμό έως την κατασκευή και το online marketing.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το συγκριτικό σας πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών;
Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Atcom προκύπτει από πολλούς παράγοντες: Την τεχνογνωσία που έρχεται ως φυσικό επακόλουθο όταν έχεις υλοποιήσει περίπου 3.000 μικρά και μεγάλα έργα. Tο -διεθνώς αναγνωρισμένο- σύστημα διαχείρισης περιεχομένου Netvolution™ που είναι η πιο «ώριμη» πλατφόρμα web στην Ελλάδα, αλλά και το μοναδικό πραγματικό «προϊόν» λογισμικού που αναπτύσσεται από R&D, έχει τεκμηρίωση και χρησιμοποιείται και από συνεργάτες & πελάτες. Οι υπηρεσίες μας UX που κάνουν πραγματικά την διαφορά εκεί που μετράει, δηλαδή στην αγοραστική συμπεριφορά του τελικού χρήστη. Η εμπειρία και τεχνογνωσία που έχουμε στο search performance, στο online marketing. Η δημιουργικότητα που προκύπτει από μία δυνατή ομάδα που αγαπάει αυτό που κάνει. Δεν είναι ένα το πλεονέκτημα που διαφοροποιεί την Atcom στα μάτια των πελατών. Είναι πολλά και συνδυαστικά και συχνά, διαφορετικά για κάθε πελάτη.

Διαβάστε ακόμη: Το Social WiFi κάνει πράξη τη νέα διαδικτυακή κουλτούρα

Συγκριτικά με την παγκόσμια αγορά web application σε τι επίπεδο τεχνογνωσίας βρίσκονται οι αντίστοιχες ελληνικές εταιρείες;
Παρά την απόσταση που χωρίζει σε γενικό επίπεδο την Ελλάδα από τις ψηφιακά πιο προηγμένες αγορές, ο κλάδος των ελληνικών internet services είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός και τούτο έχει αποδειχθεί από αρκετές περιπτώσεις πολυεθνικών πελατών που επιλέγουν να αναπτύξουν ένα «πρότυπο» στην Ελλάδα για να το μεταφέρουν σε δεύτερο χρόνο, λ.χ., στις λοιπές χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Δυστυχώς, όμως, η αγορά περιλαμβάνει και παίκτες που δεν μπορούν να κάνουν αυτό που υπόσχονται, και υπόσχονται τα πάντα εν καιρώ κρίσης! Κάποιοι πελάτες καταλαβαίνουν την διαφορά, κάποιοι όχι.

Στα βραβεία Ερμής 2013 η εταιρεία Wind έλαβε  τη διάκριση «Ermis Gold» για την καμπάνια «WIND F2G» που υλοποίησε η Atcom. Τι σημαίνει αυτή η διάκριση για την εταιρεία;
Κάθε βραβείο είναι, τρόπον τινά, μοναδικό – άλλωστε είμαστε ευτυχείς που στα 14 χρόνια λειτουργίας μας έχουμε αποσπάσει μεγάλο αριθμό διακρίσεων από πολλούς διαγωνισμούς, εγχώριους και διεθνείς. Ωστόσο, δεδομένου του θεσμού, του συγκεκριμένου έργου και του πελάτη, αυτό το βραβείο ήταν πραγματικά ξεχωριστό. Η τελική επιβράβευση βέβαια για εμάς, είναι η εμπορική επιτυχία του πελάτη και, συνεπώς, η εμπιστοσύνη του που καταλήγει σε μακρόχρονες και αποδοτικές συνεργασίες.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το 2014;
Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που ήδη κάνουμε τα τελευταία χρόνια: τεχνολογική καινοτομία, ποιοτική παροχή σχεδόν όλων των υπηρεσιών που αφορούν το internet, ισχυροποίηση της θέσης μας στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, μέσα από στρατηγικές συμμαχίες και διεθνούς βεληνεκούς έργα. Ιδιαίτερης σημασίας είναι για εμάς οι αγορές της Ανατολικής Ευρώπης αλλά και της Τουρκίας την οποία, βέβαια, παρακολουθούμε στενά.

Όσον αφορά την Ελλάδα, το 2014 θα δώσουμε περισσότερη έμφαση σε τομείς που θεωρούμε πως έχουν δυναμική, όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο και ο online  τουρισμός. Τώρα, όσον αφορά αυτά που ετοιμάζει το R&D μας, αλλά και τα νέα έργα στα οποία δουλεύουμε, το μόνο που μπορώ να πω είναι «η συνέχεια στις οθόνες σας (ανεξαρτήτου συσκευής)»…

Διαβάστε ακόμη: Η Microsoft επενδύει 15 εκατ. ευρώ στην Foursquare