Στο κυνήγι του πιο καταζητούμενου βαρόνου ναρκωτικών στον κόσμο

Στο κυνήγι του πιο καταζητούμενου βαρόνου ναρκωτικών στον κόσμο

Ο Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν διέφυγε της σύλληψης στο Μεξικό αλλά τραυματίστηκε (βίντεο).

Ο πιο καταζητούμενος βαρόνος των ναρκωτικών στον κόσμο, ο Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, διέφυγε της σύλληψης από αστυνομικούς που τον καταδίωκαν στο βορειοδυτικό Μεξικό τις τελευταίες ημέρες και υπέστη τραύματα στο πρόσωπο και στο πόδι, ανακοίνωσαν οι Αρχές.

Το συγκεκριμένο θέμα είναι από τις πρώτες ειδήσεις στα μεγαλύτερα δίκτυα του κόσμου με πολλές πληροφορίες για τη νέα απόδραση του. Ο Γκουσμάν, ο επικεφαλής του καρτέλ της Σιναλόα, απέδρασε από το κελί της φυλακής υψίστης ασφαλείας όπου κρατείτο τον περασμένο Ιούλιο διαμέσου μιας υπόγειας στοάς, εξέλιξη που αποτέλεσε βαρύ πλήγμα για την κυβέρνηση του προέδρου Ενρίκε Πένια Νιέτο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η μεξικανική κυβέρνηση ανέφερε ότι συνεργάζεται με διεθνείς αστυνομικές υπηρεσίες για τη σύλληψη του Γκουσμάν και ότι τις τελευταίες εβδομάδες οι έρευνες επικεντρώθηκαν στο βορειοδυτικό τμήμα του Μεξικού, όχι μακριά από τη γενέτειρα και ορμητήριο του βαρόνου των ναρκωτικών, την πολιτεία Σιναλόα.

«Για να αποφύγει τη σύλληψή του, τις τελευταίες ημέρες, ο φυγάς έκανε μια βιαστική προσπάθεια να ξεφύγει η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες που ελήφθησαν, του προκάλεσαν τραύματα στο ένα πόδι και στο πρόσωπο», σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι οι τραυματισμοί αυτοί δεν ήταν αποτέλεσμα μιας απευθείας σύγκρουσης» του αρχικακοποιού με τους διώκτες του, προστίθεται στην ανακοίνωση, χωρίς καμιά άλλη λεπτομέρεια.

Τον Αύγουστο, ο επικεφαλής της DEA, της ομοσπονδιακής υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών των ΗΠΑ, είχε δηλώσει πως οι αμερικανικές αρχές πιστεύουν πως ο Γκουσμάν βρίσκεται ακόμη στο Μεξικό.

Πώς απέδρασε από τις φυλακές τον Ιούλιο
Ο ήχος σφυριού ακούγεται σε βίντεο από την κάμερα ασφαλείας στο κελί του Μεξικανού Βαρώνου ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκούζμαν. Το βίντεο μετέδωσε τηλεοπτικός σταθμός του Μεξικού και δείχνει στιγμές πριν από την απόδραση του Γκούζμαν τον περασμένο Ιούλιο. Όπως φαίνεται ο κρατούμενος δυνάμωσε την ένταση της τηλεόρασής του, προφανώς για να μην ακουστούν οι συνεργοί του στην απόδραση.

Κάποια στιγμή η οθόνη χωρίζεται στα δύο και φαίνεται και το control room της φυλακής.
Ο «Ελ Τσάπο» δραπετεύει χωρίς να γίνει αντιληπτός, όπως φαίνεται από τις εικόνες.

Είκοσι λεπτά αργότερα οι φύλακες εισέρχονται στο κελί και διαπιστώνουν ότι ο βαρώνος των ναρκωτικών δεν βρίσκεται πλέον εκεί.

Αντίστοιχες εικόνες είχε δώσει στη δημοσιότητα η κυβέρνηση του Μεξικού, χωρίς όμως να ακούγονται οι ήχοι από το κελί.

Έως τώρα έχουν συλληφθεί 34 άνθρωποι για την απόδραση. Ο Γκούζμαν είχε αποδράσει μια ακόμη φορά από τις φυλακές το 2001.