Στο Μαξίμου σήμερα ο Μάριο Ντράγκι- Τι θα συζητηθεί στη συνάντηση με Μητσοτάκη

Στο Μαξίμου σήμερα ο Μάριο Ντράγκι- Τι θα συζητηθεί στη συνάντηση με Μητσοτάκη
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Α), συνομιλεί με τον απερχόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι (Δ), και τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα (Κ), κατά τη διάρκεια δείπνου της ΤτΕ προς τιμήν του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τον απερχόμενο πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, υποδέχεται σήμερα στις 09:30 πμ στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη συνάντηση Μητσοτάκη- Ντράγκι αναμένεται να συζητηθεί μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο ένταξης της Ελλάδας στον δεύτερο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης (QE 2).

Αν και το αξιόχρεο της χώρας μας εξακολουθεί να απέχει τουλάχιστον τρεις κλίμακες από την επενδυτική διαβάθμιση (κάτι που είναι προϋπόθεση για συμμετοχή στο QE, υπάρχει ένα «παράθυρο». Η ΕΚΤ υπό τη νέα της ηγεσία πια, θα μπορούσε να αποδεχθεί πως η χώρα βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση μέσω της μετα-προγραμματικής αξιολόγησης και τηρεί τις δεσμεύσεις της, ώστε η συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση να έρθει τελικά νωρίτερα.

H συζήτηση αναμένεται να επεκταθεί και το «καυτό» ζήτημα των κόκκινων δανείων ενώ τις τελευταίες ημέρες διεξάγεται ένας μαραθώνιος διεργασιών προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως ώστε το «Hercules Project», η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημιουργία Asset Protection Scheme (APS) να γίνει νόμος του ελληνικού κράτους.

Η συζήτηση θα επεκταθεί και στο «καυτό» μέτωπο των κόκκινων δανείων. Η μείωσή τους ανάγεται σε κομβικό σημείο τόσο για τη «γαλάζια» κυβέρνηση, όσο και για τις τράπεζες, καθώς αποτελεί τον καταλύτη για την επίτευξη υψηλότερων και διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης που χρειάζεται η ελληνική οικονομία.

Χθες ο Μ. Ντράγκι, που αποχωρεί στα τέλη του μήνα από την ΕΚΤ, κατά την ομιλία του στην Ακαδημία Αθηνών, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν οι κατάλληλες πολιτικές, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να επιτευχθεί η πραγματική σύγκλιση της Ελλάδας με τις υπόλοιπες αναπτυγμένες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπεραμύνθηκε για μια ακόμη φορά, της πολιτικής αρνητικών επιτοκίων και ποσοτικής χαλάρωσης που υιοθέτησε η ΕΚΤ επί ημερών του, υποστηρίζοντας ότι «θα πρέπει να εφαρμόζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Επίσης το βράδυ της Τρίτης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του Μάριο Ντράγκι. Στο δείπνο παραβρέθηκαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και άλλοι.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι τα βιβλία Ιστορίας θα αναφέρουν ότι ο Μάριο Ντράγκι συνέβαλε στη διάσωση του ευρώ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, στη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης» ανέφερε ο Γιάννης Στουρνάρας στο χαιρετισμό του κατά το δείπνο. Ο κ. Στουρνάρας υπενθύμισε ότι στις 26 Ιουλίου 2012, με την ιστορική φράση του, «η ΕΚΤ θα κάνει ό, τι χρειάζεται για τη διάσωση του ευρώ», μετρίασε τις πολύ ασταθείς αγορές ομολόγων, οι οποίες είχαν ήδη αρχίσει να τιμολογούν τη διάλυση του ευρώ.

Να σημειωθεί ότι το μεσημέρι, ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Βοιωτία για τη θεμελίωση του νέου εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος του Ομίλου Μυτιληναίος.