Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν εννέα κολοσσοί του διαδικτύου

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν εννέα κολοσσοί του διαδικτύου
epa05361794 The logo of Microsoft windows and Professional social networking service LinkedIn is pictured in Taipei, Taiwan, 13 June 2016. According to reports, Microsoft is going to buy LinkedIn for 26.2 billion US dollars in cash. EPA/RITCHIE B. TONGO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Κομισιόν ζήτησε από τις εταιρείες Bing, Google Search, Facebook, Instagram, Snapchat, TikTok, YouTube και X να δώσουν λεπτομέρειες σχετικά με τις στρατηγικές τους

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε την Πέμπτη (14 Μαρτίου) πληροφορίες από εννέα μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες σχετικά με τη χρήση στοχευμένων διαφημίσεων και τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη (Generative AI) ώστε να αξιολογήσει τη συμμόρφωσή τους με την Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA).

Η Κομισιόν ζήτησε από τις εταιρείες Bing, Google Search, Facebook, Instagram, Snapchat, TikTok, YouTube και X να δώσουν λεπτομέρειες σχετικά με τις στρατηγικές τους για την αντιμετώπιση των κινδύνων που ενέχει η γενετική τεχνητή νοημοσύνη στις πλατφόρμες τους, εν όψει των εκλογών. Ζήτησε επίσης από το LinkedIn να διευκρινίσει πώς συμμορφώνεται με την απαγόρευση να μην στοχεύει διαφημίσεις με βάση ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Η DSA «τρέχει πλέον σε πλήρη ταχύτητα», ανέφερε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν στο X την Πέμπτη.

Η DSA, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 17 Φεβρουαρίου, επιβάλλει συγκεκριμένα μέτρα μετριασμού του περιεχομένου σε πλατφόρμες με μηνιαίους χρήστες άνω του 10% του πληθυσμού της ΕΕ. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 45 εκατομμύρια ανθρώπους. Αυτές οι πλατφόρμες θεωρείται ότι αποτελούν συστημικό κίνδυνο για την κοινωνία, οπότε πρέπει να τηρούν πρωτόκολλα μετριασμού περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένων υποχρεώσεων διαφάνειας και διαχείρισης κινδύνου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε πέρυσι έναν κατάλογο των πολύ μεγάλων διαδικτυακών πλατφορμών (VLOP) και των πολύ μεγάλων μηχανών αναζήτησης (VLOSE) και έκτοτε τον επικαιροποιεί Και οι εννέα πλατφόρμες που βρίσκονται στο μικροσκόπιο από σήμερα περιλαμβάνονται στον εν λόγω κατάλογο.

Στοχευμένες διαφημίσεις στο LinkedIn

Ως VLOP, το LinkedIn πρέπει να διασφαλίζει ότι οι χρήστες μπορούν εύκολα να διακρίνουν λεπτομέρειες σχετικά με τις διαφημίσεις και να απαγορεύει τη χρήση προσωπικών δεδομένων, όπως ο σεξουαλικός προσανατολισμός, οι πολιτικές πεποιθήσεις ή η φυλή, για σκοπούς στοχευμένης διαφήμισης.

Η έρευνα της Επιτροπής για το LinkedIn οφείλεται εν μέρει σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των EDRi, Global Witness, Gesellschaft für Freiheitsrechte και Bits of Freedom, οι οποίες υπέβαλαν καταγγελία στην Επιτροπή στις 26 Φεβρουαρίου. Οι οργανώσεις εξέφρασαν ανησυχίες για πιθανή παραβίαση από την LinkedIn των περιορισμών στόχευσης διαφημίσεων που περιγράφονται στην DSA.

Εκπρόσωπος της LinkedIn δήλωσε στο Euractiv ότι η εταιρεία συμμορφώνεται με την DSA, και τις διατάξεις που αφορούν στις στοχευμένες διαφημίσεις. «Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την Επιτροπή σε αυτό το θέμα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Άλλες πλατφόρμες

Η Επιτροπή ζητά λεπτομέρειες και έγγραφα από άλλες οκτώ πλατφόρμες και μηχανές αναζήτησης σχετικά με τις αξιολογήσεις κινδύνου και τα μέτρα μετριασμού της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης ιδίως όσον αφορά στις εκλογικές διαδικασίες, τη διάδοση παράνομου περιεχομένου, τα θεμελιώδη δικαιώματα, τη φυλετική βία, την προστασία των ανηλίκων, την ψυχική ευημερία, την προστασία των προσωπικών δεδομένων, την προστασία των καταναλωτών και την πνευματική ιδιοκτησία.

Οι έρευνες αφορούν τόσο τη διάδοση όσο και τη δημιουργία περιεχομένου γενετικής ΤΝ.

Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη επισημαίνεται ως κίνδυνος και στο σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών της Επιτροπής σχετικά με την ακεραιότητα της εκλογικής διαδικασίας. Στόχος της Επιτροπής είναι να παρέχει στις VLOP και τις VLOSE βέλτιστες πρακτικές και μέτρα μετριασμού, ιδίως για τη διαχείριση των κινδύνων που ενέχει η γενετική τεχνητή νοημοσύνη.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη ότι η δέσμευση της Microsoft για την καταπολέμηση της παραπλανητικής χρήσης της ΤΝ στις εκλογές του 2024, η οποία ανακοινώθηκε στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, «είναι ευπρόσδεκτη, αλλά εμείς στην Ευρώπη έχουμε το προνόμιο να έχουμε μια εργαλειοθήκη με τους νέους κανόνες, ιδίως με την DSA, την οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πλήρως για να διασφαλίσουμε την ακεραιότητα των εκλογών».

Το αίτημα παροχής πληροφοριών αποτελεί ερευνητικό μέτρο και δεν προκαθορίζει τυχόν επακόλουθες [νομικές] ενέργειες στις οποίες μπορεί να προβεί η Επιτροπή. Ωστόσο, μπορούν να επιβληθούν πρόστιμα στις εταιρίες εάν παράσχουν ανακριβείς, ελλιπείς ή παραπλανητικές πληροφορίες στις απαντήσεις τους στα αιτήματα της Κομισιόν.

Οι εταιρείες έχουν προθεσμία έως τις 5 Απριλίου για να υποβάλουν στοιχεία σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η γενετική τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να επηρεάσει τις εκλογικές διαδικασίες. Οι απαντήσεις για άλλα θέματα μπορούν να υποβληθούν έως τις 26 Απριλίου.

Ξεχωριστά, η Επιτροπή ξεκίνησε επίσης έρευνα σχετικά με το κατά πόσον ο ιστότοπος διαδικτυακού εμπορίου AliExpress παραβίασε την DSA, μεταξύ άλλων για τη χρήση αλγορίθμων συστάσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Euroaktiv