Στο «μικροσκόπιο» της Κομισιόν για φοροαποφυγή τα McDonald’s

Στο «μικροσκόπιο» της Κομισιόν για φοροαποφυγή τα McDonald’s
Photo:

Ποιος θα είναι ο επόμενος αμερικανικός κολοσσός που θα «χτυπήσει» η ΕΕ;

Στο τελικό στάδιο εισέρχεται η έρευνα των ευρωπαϊκών αρχών κατά της McDonald’s, οι οποίες εξετάζουν εάν η αμερικανική εταιρεία fast food επωφελήθηκε από μια τεράστια φοροελάφρυνση στο Λουξεμβούργο, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Η Κομισιόν ενδέχεται να αποφανθεί για την υπόθεση πριν τον Αύγουστο, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου, προσθέτοντας ότι η απόφαση μπορεί να έρθει πριν κλείσει αντίστοιχη έρευνα ενάντια στην Amazon.com και δημοσιοποιηθεί η απόφαση για τις δικές της φορολογικές συμφωνίες στο Λουξεμβούργο.

Ως απάντηση στην ευρωπαϊκή έρευνα, η McDonald’s είχε ανακοινώσει το Δεκέμβριο πως θα εγκατέλειπε το Λουξεμβούργο και θα μετέφερε την «μη αμερικανική» βάση της στη Βρετανία, όπου θα δημιουργήσει μια νέα διεθνή εταιρία συμμετοχών, στην οποία θα υπόκειται το μεγαλύτερο μέρος των δικαιωμάτων από πνευματική ιδιοκτησία εκτός ΗΠΑ.

Το πρακτορείο υπενθυμίζει πως η Μαργκρέτε Βερστάγκερ έχει κηρύξει πόλεμο στα φορολογικά «παραθυράκια», διατάζοντας την Apple τον Αύγουστο να πληρώσει μέχρι και 13 δισ. ευρώ συν τους τόκους σε αναδρομικούς φόρους, για φορολογική συμφωνία με την Ιρλανδία που κρίθηκε παράνομη.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαία επίτροπος που είναι αρμόδια σε θέματα ανταγωνισμού προειδοποίησε πως η Amazon και η McDonald’s είναι οι επόμενες στη λίστα. Αυτό που διακυβεύεται είναι δισεκατομμύρια ευρώ που πολυεθνικές εταιρίες έχουν κρύψει σε φορολογικούς παραδείσους, μακριά από τη δικαιοδοσία των αρχών χωρών όπου καταγράφουν το μεγαλύτερο όγκο των πωλήσεών τους.

Όσον αφορά την περίπτωση των McDonald’s, πέραν της ΕΕ η εταιρία έχει δεχθεί κριτική και από εμπορικές ενώσεις και οργανισμούς καταναλωτών, που υποστηρίζουν ότι απέφυγε φόρους ύψους άνω του ενός δισεκατομμυρίου στην Ευρώπη την περίοδο από το 2009 μέχρι το 2013.