Στο πτωχευτικό δικαστήριο κολοσσός Evergrande – Τριγμoί στην αγορά ακινήτων της Κίνας

Στο πτωχευτικό δικαστήριο κολοσσός Evergrande – Τριγμoί στην αγορά ακινήτων της Κίνας
(FILES) In this file photo taken on September 15, 2021, this photo shows signage on the China Evergrande Centre in Hong Kong. - World stocks sank on September 20, 2021 as trading floors were gripped by contagion fears from the expected collapse of debt-plagued Chinese property giant Evergrande, while spiking energy costs and the standoff over the US borrowing limit also put investors on red alert. (Photo by Peter PARKS / AFP) Photo: AFP
Η εταιρεία πρέπει να παρουσιάσει σαφές σχέδιο εκκαθάρισης

Στα δικαστήρια του Χονγκ Κονγκ αναμένεται να βρεθεί τη Δευτέρα 4/12 ο άλλοτε κινεζικός κολοσσός της αγορας ακινήτων Evergrande, δύο χρόνια μετά τη χρεοκοπία της. Η εταιρεία θα πρέπει να πείσει τον δικαστή ότι υπάρχει σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους. Σε αντίθετη περίπτωση θα αποφασιστεί ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της που θα προκαλέσει χάος τις δραστηριότητές της και σε περαιτέρω επιδείνωση του κλίματος της αγοράς ακινήτων. 

«Εάν η Evergrande δεν παρουσιάσει σαφές σχέδιο αναδιάρθρωσης που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της ad hoc ομάδας πιστωτών, το δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ είναι πολύ πιθανό να εκδώσει απόφαση εκκαθάρισης κατά της εταιρείας» δήλωσε ο Lance Jiang, συνεργάτης σε δικηγορικό γραφείο στο πρακτορείο Bloomberg.

Η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων προσπαθεί να σώσει το σχέδιο της αναδιάρθρωσης του χρέους πολλών δισεκατομμυρίων καθώς πριν λίγους μήνες ομάδα πιστωτών της εταιρείας απαίτησε τον έλεγχο των μετοχών της εταιρείας. Η λεγόμενη ad-hoc ομάδα κατόχων ομολόγων, η οποία έχει δηλώσει ότι κατέχει περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια δολάρια επιθυμεί την ανταλλαγή του χρέους με τον έλεγχο των μετοχών.

Η Evergrande πρότεινε νωρίτερα να προσφέρει το 17,8% της μητρικής και το 30% καθεμίας από τις θυγατρικές — Evergrande Property Services Group και China Evergrande New Energy Vehicle Group Ltd. Με φόντο το δικαστήριο της Δευτέρας, η Evergrande ενδεχομένως να προτείνει ευνοϊκότερους όρους.

Οποιαδήποτε εντολή για την εκκαθάριση της Evergrande θα περιπλέξει περαιτέρω την εικόνα για τους πιστωτές και τους αγοραστές κατοικιών. Ένα μεγάλο ερώτημα είναι εάν μια απόφαση εκκαθάρισης από δικαστή του Χονγκ Κονγκ θα αναγνωριστεί και θα εκτελεστεί στην ηπειρωτική χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: