Στο «σφυρί» πρόσκληση του Στίβεν Χόκινγκ σε πάρτι για χρονοταξιδιώτες

Στο «σφυρί» πρόσκληση του Στίβεν Χόκινγκ σε πάρτι για χρονοταξιδιώτες
epa02213523 British theoretical physicist Professor Stephen Hawking gives a lecture at Perimeter Institute for Theoretical Physics in Waterloo, Ontario, Canada, 20 June 2010. Hawking is a Distinguished Research Chair at the Institute and is conducting several weeks of research with the scientists. Waterloo is 95 km west of Toronto. EPA/WARREN TODA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπορεί στο πάρτι του το 2009 να μην εμφανίστηκε κανείς, αλλά ο διάσημος φυσικός δεν έχασε τις ελπίδες του.

Το 2013, ένα τυπογραφείο του Λονδίνου τύπωσε προσκλήσεις σε ένα πάρτι που είχε ήδη γίνει από το 2009, όταν ο φυσικός Στίβεν Χόκινγκ έδωσε ένα πάρτι στο οποίο δεν εμφανίστηκε κανείς.

Στο πάρτι, υπήρχαν μπαλόνια, σαμπάνια και ένα τεράστιο πανό με τη φράση «Καλωσορίσατε Χρονοταξιδιώτες». Ο Χόκινγκ, ο οποίος απεβίωσε στις αρχές της φετινής χρονιάς, διεξήγαγε ένα πείραμα για τη δυνατότητα ταξιδιού στον χρόνο. Θεωρητικά, θα μπορούσε κάποιος να πάει στο πάρτι του, ακόμη και αν η πρόσκληση σε αυτό είχε τυπωθεί πολλά χρόνια αργότερα. Προς το παρόν, ακόμη κι αν κάποιοι χρονοταξιδιώτες είδαν την πρόσκληση του Χόκινγκ, κανείς τους δεν την αποδέχτηκε.

Εκτύπωση αυτής της πρόσκλησης δημοπρατήθηκε πριν λίγες μέρες στον οίκο Christie’s στο Λονδίνο, στο πλαίσιο δημοπρασίας πολλών αντικειμένων του φυσικού: αντίγραφα των πιο σημαντικών εργασιών του, μετάλλια και βραβεία που είχε λάβει, αντίτυπο του βιβλίου του «Μια Σύντομη Ιστορία του Χρόνου» το οποίο ο ίδιος είχε υπογράψει με δακτυλικό του αποτύπωμα, ένα μπουφάν του, ενώ τα έσοδα από το παλαιότερο αναπηρικό αμαξίδιό του θα πάνε στη Motor Neuron Disease Foundation και στο Ίδρυμα Στίβεν Χόκινγκ.

Αυτός, πάντως, στου οποίου την κατοχή θα περάσει η πρόσκληση για το πάρτι επιφορτίζεται με ένα καθήκον. «Ελπίζω ότι αντίγραφα της πρόσκλησης θα επιβιώσουν για πολλά χρόνια» είχε πει ο Χόκινγκ, ο οποίος «πάντα» θα περιμένει να υποδεχθεί καλεσμένους στο πάρτι της 28ης Ιουνίου του 2009, στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.