Στο στόχαστρο χάκερ Τραμπ και Μπάιντεν εν όψει προεδρικών εκλογών

pixabay.com

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν αναφέρει τον Αύγουστο ότι η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν προσπαθούν ενεργά να παρέμβουν στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Βάσει των εκτιμήσεων αυτών, η Ρωσία επιδιώκει να πλήξει τον Μπάιντεν, ενώ η Κίνα και το Ιράν θέλουν να ηττηθεί ο Τραμπ.

Χάκερ που συνδέονται με τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν στοχεύουν άτομα και ομάδες που εμπλέκονται στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, σύμφωνα με τη Microsoft.

Η αμερικανική εταιρεία υποστήριξε ότι εμπλέκονται και πάλι οι Ρώσοι χάκερ που είχαν στοχεύσει την καμπάνια των Δημοκρατικών το 2016, και τονίζει ότι «είναι ξεκάθαρο ότι ξένες ομάδες δραστηριότητας έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους» στοχεύοντας τις εκλογές. Φαίνονται να στοχοποιούνται τόσο η καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ όσο και του Τζο Μπάιντεν.

Ρώσοι χάκερ από την ομάδα Strontium έχουν στοχεύσει πάνω από 200 οργανισμούς, πολλοί εκ των οποίων συνδέονται με τόσο με τους Ρεπουμπλικανούς, όσο και με τους Δημοκρατικούς, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Microsoft, η οποία σημείωσε επίσης ότι έχουν στοχεύσει και βρετανικά κόμματα- αν και δεν διευκρίνισε ποια. Η Strontium είναι γνωστή και ως Fancy Bear- μια ομάδα που φέρεται να συνδέεται με τη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών GRU.

Όπως αναφέρει το BBC, τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα απέρριψαν τις κατηγορίες ατυές, με τον Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπο του Ρώσου προέδρου Πούτιν, να λέει ότι το Κρεμλίνο δεν προσπάθησε ποτέ να παρέμβει σε εκλογές άλλων χωρών. Ο Ζάο Λιτζιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, είπε πως η Microsoft «δεν θα έπρεπε να προβαίνει σε κατηγορίες σε βάρος της Κίνας από το τίποτα».

Κατά τον Τομ Μπαρτ, αντιπρόεδρο της Microsoft αρμόδιο για την ασφάλεια των πελατών, η Strontium εξαπολύει επιθέσεις για την υποκλοπή στοιχείων login χρηστών ή την παραβίαση λογαριασμών. Οι περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις, σύμφωνα με τη Microsoft, δεν ήταν επιτυχείς.

Σύμφωνα με την εταιρεία κινεζικές ομάδες έχουν στοχοποιήσει προσωπικούς λογαριασμούς email που συνδέονται με την καμπάνια Μπάιντεν, καθώς και «τουλάχιστον ενός επιφανούς ατόμου που προηγουμένως συνδεόταν με την κυβέρνηση Τραμπ».

«Επιφανή άτομα» στην κοινότητα των διεθνών σχέσεων, τον ακαδημαϊκό χώρο και πολιτικούς οργανισμούς επίσης φέρονται να έχουν στοχευθεί από μια κινεζική ομάδα χάκερ γνωστή με την ονομασία Zirconium. Επίσης, μια ιρανική ομάδα γνωστή ως Phosphorus προσπάθησε ανεπιτυχώς να αποκτήσει πρόσβαση σε λογαριασμούς στελεχών του Λευκού Οίκου και προσωπικού της καμπάνιας Τραμπ μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου φέτος, πρόσθεσε η Microsoft.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν αναφέρει τον Αύγουστο ότι η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν προσπαθούν ενεργά να παρέμβουν στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Βάσει των εκτιμήσεων αυτών, η Ρωσία επιδιώκει να πλήξει τον Μπάιντεν, ενώ η Κίνα και το Ιράν θέλουν να ηττηθεί ο Τραμπ.

Σχετικά άρθρα