Στο στόχαστρο της ΕΕ και της Βρετανίας το Facebook- Έρευνα για παραβίαση ανταγωνισμού

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Βρετανική Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών ερευνούν εάν το κοινωνικό δίκτυο χρησιμοποιεί δεδομένα από διαφημιζόμενους για τους ανταγωνιστεί.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας έγινε το Facebook, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές ξεκίνησαν επίσημη έρευνα για τις διαδικτυακές αγγελίες του.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Βρετανική Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών ερευνούν εάν το Facebook χρησιμοποιεί δεδομένα από διαφημιζόμενους για τους ανταγωνιστεί.

Η έναρξη της πρώτης αντιμονοπωλιακής έρευνας της Επιτρόπου Ανταγωνισμού Margrethe Vestager στο μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο στον κόσμο σηματοδοτεί τον πιο πρόσφατο αγώνα της ενάντια σε έναν από τους μεγαλύτερους τεχνολογικούς γίγαντες των ΗΠΑ.

«Το Facebook συλλέγει πολλά δεδομένα από τη δραστηριότητα των χρηστών του δικτύου και πέραν αυτού», δήλωσε η Margrethe Vestager.

Η Vestager θα επικεντρωθεί στο τεράστιο πλήθος δεδομένων του Facebook από σχεδόν 7 εκατομμύρια εταιρείες που διαφημίζονται σε αυτό.

«Θα εξετάσουμε λεπτομερώς αν αυτά τα δεδομένα παρέχουν στο Facebook ένα αδικαιολόγητο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ιδίως στον τομέα των διαδικτυακών μικρών αγγελιών, όπου οι άνθρωποι αγοράζουν και πωλούν αγαθά καθημερινά και όπου το Facebook ανταγωνίζεται επίσης εταιρείες από τις οποίες συλλέγει δεδομένα», είπε.

Επίσης, θα εξεταστεί κατά πόσο το Facebook συνδέει παράτυπα τη διαφημιστική πλατφόρμα που διαθέτει -το Marketplace- με το κοινωνικό δίκτυο.