Στο στόχαστρο της Κομισιόν η κρατική χρηματοδότηση στη Lufthansa

Στο στόχαστρο της Κομισιόν η κρατική χρηματοδότηση στη Lufthansa
Aircrafts of German airlines Lufthansa and Eurowings are seen at "Franz-Josef-Strauss" airport in Munich, southern Germany, on August 24, 2020, amid the novel coronavirus Covid-19 pandemic. (Photo by Christof STACHE / AFP) Photo: AFP
Η έκβαση της έρευνας και της προσφυγής της εταιρείας αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο για την αεροπορική, όσο και για την εφαρμογή του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας σχετικά με την κρατική ενίσχυση που χορήγησε η Γερμανία στην αεροπορική εταιρεία Lufthansa κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 το 2020.

Η ανακεφαλαιοποίηση ύψους 6 δισ. ευρώ στον γερμανικό αερομεταφορέα είχε αρχικά εγκριθεί βάσει του ειδικού προσωρινού πλαισίου για τον COVID. Ωστόσο, η έγκριση αυτή ακυρώθηκε πέρυσι από το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ, προκαλώντας την αντίδραση της Lufthansa, η οποία έχει καταθέσει προσφυγή κατά της απόφασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κρατική ενίσχυση εγκρίθηκε υπό το προσωρινό πλαίσιο της ΕΕ για την πανδημία, που επέτρεπε την παροχή έκτακτης οικονομικής στήριξης σε επιχειρήσεις που επλήγησαν σοβαρά. Παρόλα αυτά, η ακύρωση της έγκρισης από το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ θέτει υπό αμφισβήτηση τη νομιμότητα της ενίσχυσης και αναγκάζει την Κομισιόν να διερευνήσει εκ νέου την υπόθεση.

Η προσφυγή της Lufthansa κατά της ακύρωσης της έγκρισης βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ξεκινήσει έρευνα αναμένεται να ρίξει φως στις συνθήκες υπό τις οποίες χορηγήθηκε η ενίσχυση και να αξιολογήσει κατά πόσο ήταν σύμφωνη με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Η έκβαση της έρευνας και της προσφυγής της Lufthansa αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο για την αεροπορική εταιρεία όσο και για την εφαρμογή του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: