«Στοίχημα» η διατήρηση της υπεραπόδοσης των δημοσίων εσόδων

«Στοίχημα» η διατήρηση της υπεραπόδοσης των δημοσίων εσόδων
27 May 2021, Bavaria, Augsburg: A one-euro coin and a 100-euro banknote lie on a table. Photo: Karl-Josef Hildenbrand/dpa (Photo by KARL-JOSEF HILDENBRAND / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Νέα μέτρα και αξιολογήσεις στον ορίζοντα - Στην τελική ευθεία το στρατηγικό σχέδιο της ΑΑΔΕ για βελτίωση ελεγκτικού έργου και εισπραξιμότητας.

Με την υιοθέτηση νέων πρακτικών και εργαλείων και με την εντατικοποίηση των ελέγχων για την αντιμετώπιση κακοπληρωτών και φοροφυγάδων η κυβέρνηση στοχεύει σε βελτίωση της εισπραξιμότητας και αύξηση των φορολογικών εσόδων ώστε να συνεχίσουν να υπεραποδίδουν των στόχων, όπως έδειξαν χθες τα προσωρινά στοιχεία.

Το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού, χάρη στη συγκράτηση των δαπανών, ήταν διπλάσιο του στόχου στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου. Ανήλθε σε 3,555 δισ. ευρώ, έναντι 1,830 δισ. ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός και 1,161 δισ. ευρώ που ήταν την ίδια περίοδο το 2022. Μάλιστα θα ήταν ακόμη υψηλότερο αφού στην εξεταζόμενη περίοδο δεν εισπράχθηκαν όπως προβλεπόταν 1,496 δισ. ευρώ από την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού και επιπλέον 1,718 δισ. ευρώ από τη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης που αναμενόταν τον Ιούλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα έσοδα από φόρους σημείωσαν αύξηση 7,5% έναντι του στόχου που έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό και διαμορφώθηκαν σε 33,768 δισ. ευρώ. Αν εξαιρέσουμε την επίδραση από την είσπραξη τελών κυκλοφορίας, περί τα 470 εκατ. ευρώ λόγω της παράτασης που δόθηκε μέχρι τέλη Φεβρουαρίου, η υπερεκτέλεση αποδίδεται στην καλύτερη απόδοση της διαδικασίας είσπραξης των φόρων.

Η προσπάθεια για αύξηση των εσόδων εντείνεται καθώς η οικονομία λειτουργεί σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον και βρίσκεται αφενός ενόψει αξιολόγησης του αξιόχρεου από διεθνείς οίκους προσβλέποντας σε ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και αφετέρου ενόψει του σχεδιασμού νέων μέτρων στήριξης των πιο ευάλωτων πολιτών απέναντι στην κλιμακούμενη κρίση τιμών. Εξάλλου επίκεινται σχετικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονικής (ΔΕΘ) με μέτρα στην ατζέντα όπως: παράταση του market pass έως το τέλος του 2023, επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, αύξηση του προϋπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης και επίδομα στους συνταξιούχους για την προσωπική διαφορά.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στα στοιχεία για το ΑΕΠ στις αρχές Σεπτεμβρίου καθώς και στις εισπράξεις από τον τουρισμό που θα δώσουν πιο σαφή εικόνα για την πορεία των εσόδων και των δημοσιονομικών αντοχών. Τους στόχους υποστηρίζουν και οι εν εξελίξη αλλαγές που προωθεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στο πλαίσιο του στρατηγικού της σχεδιασμού για την αναβάθμιση του ελεγκτικού της έργου. Μετά την μεταστέγαση και την ανάπτυξη ελεγκτικών κέντρων το στόχο ενίσχυσης της φορολογικής συμμόρφωσης και της αύξησης των δημοσίων εσόδων εξυπηρετεί η προώθηση της διαδικασίας στέγασης των νέων υπηρεσιών που θα προσφέρουν τα Κέντρα Βεβαίωσης Είσπραξης (ΚΕΒΕΙΣ) Αττικής και Θεσσαλονίκης, καθώς και τα Κέντρα Φορολογίας Κεφαλαίου. Πριν από λίγες ημέρες με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, καθορίστηκε η σταδιακή μεταφορά και ενσωμάτωση των αρμοδιοτήτων βεβαίωσης και είσπραξης από τις ΔΟΥ των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης στα αντίστοιχα ΚΕΒΕΙΣ που αναμένεται να λειτουργήσουν από 25/9 και 22/1 αντίστοιχα. Σκοπός της σταδιακής μεταφοράς αρμοδιοτήτων, όπως αναφέρεται, είναι η διευκόλυνση των φορολογουμένων για τη συνεπή εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους.

Με τις νέες διαδικασίες και τη χρήση σύγχρονων εργαλείων ελέγχου διασφαλίζεται, σύμφωνα με τους ιθύνοντες, η διαφάνεια, οι φορολογικοί έλεγχοι βελτιστοποιούνται και οι φορολογικές διαδικασίες επιταχύνονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: