Στόλτενμπεργκ: Η Ουκρανία κερδίζει 100 μ. την ημέρα. Ο Πούτιν έστειλε σχέδιο συνθήκης, δεν υπογράψαμε

Στόλτενμπεργκ: Η Ουκρανία κερδίζει 100 μ. την ημέρα. Ο Πούτιν έστειλε σχέδιο συνθήκης, δεν υπογράψαμε
NATO Secretary General Jens Stoltenberg speaks during a press conference after a NATO ambassador meeting at Alliance headquarters in Brussels, Belgium, 16 November 2022. Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Ουκρανία είναι πιο κοντά στο ΝΑΤΟ από ποτέ, ανέφερε ο Γενς Στόλτενμπεργκ 

«Ποτέ δεν πιστεύαμε ότι η ουκρανική αντεπίθεση θα ήταν εύκολη υπόθεση. Οι Ρώσοι έχουν προετοιμάσει πολλές γραμμές άμυνας: δεν έχουμε δει ποτέ τόσο πολλές νάρκες στην ιστορία όσο στην Ουκρανία. Όμως το Κίεβο κερδίζει έδαφος, περίπου 100 μέτρα την ημέρα.

Ο ρωσικός στρατός ήταν ο δεύτερος ισχυρότερος στον κόσμο και τώρα είναι ο δεύτερος ισχυρότερος στην Ουκρανία: η πραγματικότητα είναι ότι οι Ουκρανοί ξεπερνούν τις προσδοκίες για άλλη μια φορά και το καθήκον μας είναι να τους υποστηρίξουμε». Αυτό δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Το φθινόπωρο του 2021, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε ένα προσχέδιο συνθήκης: ήθελε το ΝΑΤΟ να υπογράψει μια δέσμευση, να μην επεκταθεί άλλο. Αυτό μας έστειλε: φυσικά δεν το υπογράψαμε» υπενθύμισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ. 

«Ήταν η προϋπόθεση για να μην εισβάλουμε στην Ουκρανία», συνεχίζει, «ήθελε να αφαιρέσουμε τις στρατιωτικές υποδομές σε όλες τις χώρες που είχαν ενταχθεί από το 1997, πράγμα που σήμαινε ότι θα έπρεπε να βγάλουμε το ΝΑΤΟ από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Τον απορρίψαμε και πήγε στον πόλεμο, για να αποφύγει να αποκτήσει σύνορα με το ΝΑΤΟ. Πέτυχε ακριβώς το αντίθετο: μεγαλύτερη παρουσία του ΝΑΤΟ στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας»

«Η Ουκρανία δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά στην ένταξη στο ΝΑΤΟ. Αυτό αντανακλά την πολιτική πραγματικότητα ότι τα έθνη είναι κυρίαρχα. Και η Ουκρανία έχει προφανώς το δικαίωμα να αποφασίσει για τη δική της πορεία και εναπόκειται σε αυτήν και τους συμμάχους της να αποφασίσουν πότε η Ουκρανία θα γίνει μέλος. Η Ρωσία δεν μπορεί να ασκήσει βέτο στην ένταξη οποιουδήποτε κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτους». 

«Η Ολλανδία, η Δανία και επίσης η Νορβηγία έχουν ανακοινώσει την ετοιμότητά τους να παραδώσουν F16» στο Κίεβο, ενώ «πολλοί άλλοι σύμμαχοι ανακοίνωσαν την ετοιμότητά τους να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς πιλότους» είπε.

Επιπλέον, το ΝΑΤΟ δεν έχει κάποια ένδειξη ότι τα συντρίμμια από drone που βρέθηκαν σε ρουμανικό έδαφος προέρχονται από εσκεμμένη επίθεση που εξαπέλυσε η Μόσχα εναντίον της Ρουμανίας, σημείωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ. 

«Δεν έχουμε κάποια πληροφορία που να παραπέμπει σε εσκεμμένη επίθεση της Ρωσίας και αναμένουμε το αποτέλεσμα της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη» κατέληξε.