Στον «αέρα» η αναδιάρθρωση ΕΑΣ και ΕΛΒΟ

Στον «αέρα» η αναδιάρθρωση ΕΑΣ και ΕΛΒΟ

Η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα πρόταση μετά το «όχι» της τρόικα στη ελληνική πρόταση.

Σε πολύ δύσκολη θέση βρίσκεται η κυβέρνηση, μετά την απόρριψη της πρότασης της για την αναδιάρθρωση των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ από την τρόικα.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φ. Γεννηματά κατά την ενημέρωση των συντακτών, στο περιθώριο συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ για την 39η επέτειο από την ίδρυση του κόμματος, ετοιμάζεται νέα πρόταση προς την τρόικα.

Οι δανειστές επιμένουν για κλείσιμο των τριών αμυντικών βιομηχανικών μονάδων, χωρίς την αποζημίωση των εργαζομένων. Αντίθετα η ελληνική πρόταση, ως προς τις αμυντικές βιομηχανίες, προέβλεπε εκκαθάριση εν λειτουργία, διαχωρισμό των εργοστασίων σε στρατιωτικά και πολιτικά, καθώς και κίνητρα εθελουσίας εξόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε καλύτερη μοίρα βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για τη Λάρκο, καθώς υποβάλλονται συγκεκριμένες προτάσεις και από τις δύο πλευρές  και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια απόρριψη.

Μεταφέροντας συνολικά το κλίμα που υπάρχει στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό για το θέμα, η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα αλλά πάμε να «δώσουμε μάχη και είμαστε όλοι στην ίδια κατεύθυνση». Η αναπληρωτής υπουργός Άμυνας επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο Ευ. Βενιζέλο και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλο, ενώ νωρίτερα σήμερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με εκπροσώπους του ΥΠΕΘΑ, του υπουργείου Οικονομικών και συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Η τρόικα γνωστοποίησε την απάντησή της για απόρριψη της ελληνικής πρότασης μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος στο υπουργείου Οικονομικών χτες το απόγευμα. Σύμφωνα με την κα Γεννηματά, στην απάντησή της η τρόικα, ειδικά για τα ΕΑΣ, αναφέρει ότι για τη λειτουργία της εταιρείας χρειάζονται 144 εκ. ευρώ. Ωστόσο, όπως επισήμανε η κα Γεννηματά, η ελληνική πρόταση τεκμηριώνει ότι χρειάζονται 30 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα επιστραφούν μέσω αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας καθώς επίσης για άλλα 12 εκατομμύρια που αφορούν σε εθελουσία έξοδο για 350 άτομα, ποσό που επίσης δεν θα επιβαρύνει τους Έλληνες φορολογούμενους.