Στον «αέρα» παραμένει το ασφαλιστικό

Στον «αέρα» παραμένει το ασφαλιστικό
ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ Γ ΘΕΣΜΟΙ

Δεν έχουν γεφυρωθεί  βασικές διαφορές με τους θεσμούς για πολλά ζητήματα - Ποια είναι τα ανοιχτά μέτωπα. 

Αν και ο υπουργός Εργασίας έδειχνε πιο αισιόδοξος όταν έμπαινε, στην προσεχτικά απομακρυσμένη από δημοσιογράφους, αίθουσα του ξενοδοχείου Hilton για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, δεν ίσχυε το ίδιο όταν την εγκατέλειψε.

Πριν την έναρξη της πρώτης συνάντησης εκφράστηκε η επιθυμία από την ελληνική πλευρά να κλείσει το Ασφαλιστικό «αυτή την εβδομάδα», κάτι που μόνο εύκολο δεν δείχνει με τις διαφορές μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών να παραμένουν σε πολλά επίπεδα.

Βγαίνοντας από τη συνάντηση ο υπουργός Εργασίας, όπως μεταδίδει το ΣΚΑΙ, άφησε να εννοηθεί σε δημοσιογράφους πώς αυτή τη στιγμή πολλά είναι ακόμα στον “αέρα”.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι δανειστές θέτουν θέμα για την εθνική σύνταξη που σύμφωνα με την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης θα διαμορφώνεται στα 384 ευρώ και ζητούν μικρότερο ποσό,  ενώ ζητούν μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα συντάξεων-εισφορών σε αντίθεση με την κυβέρνηση που θέλει μεγαλύτερη αναδιανομή υπέρ των φτωχότερων στρωμάτων.

Αντίστοιχα στο θέμα των βελτιωτικών προτάσεων σε ομάδες όπως αγρότες και ελεύθερου επαγγελματίες-αυτοαπασχολούμενοι οι δανειστές ζήτησαν μεγαλύτερη διασύνδεση της Εθνικής Σύνταξης με το ύψος των καταβαλλόμενων εισφορών ειδικά στην περίπτωση που αυτές θα είναι μειωμένες. Ακόμα παραμένουν ανοιχτά όλα τα σενάρια για περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, για τις οποίες οι δανειστές αξιώνουν σημαντικές μειώσεις.

Η πρόταση της κυβέρνησης ήταν «να αφεθεί  τελευταίο  το θέμα των επικουρικών». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί «δεν λένε να μειωθεί η σύνταξη», αλλά «τους απασχολεί το θέμα ανταποδοτικότητας εισφορών-  παροχών. Αντίθετα την κυβέρνηση «ενδιαφέρει ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας”  και “προσπαθεί να βρει ισορροπίες».

Επίσης φαίνεται πως παρά το γεγονός ότι κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι τα μέτρα είναι ποσοτικοποιημένα, οι θεσμοί έχουν αμφιβολίες για την τελική απόδοση της μεταρρύθμισης, αλλά και για το ύψους του ποσοστού αναπλήρωσης.

Τέλος «δεν τέθηκε θέμα μειώσεων για τις κύριες συντάξεις» από τους θεσμούς, αν και η ελληνική πλευρά ζήτησε να γίνει αυτή η συζήτηση «για να μην τεθούν θέματα αργότερα και ξαφνικά».

Συμφωνία υπάρχει στο ότι στόχος για το 2016 παραμένει η εξοικονόμηση από το συνταξιοδοτικό ύψους 1% του ΑΕΠ.

Επίσης τα εργασιακά πάνε για τον Μάιο και ο μεγάλος κίνδυνος που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι οι ομαδικές απολύσεις.

Διαβάστε ακόμη:

Αναγνωριστική η πρώτη συνάντηση Τσακαλώτου – θεσμών