Στον Άρειο Πάγο ο Ανδρουλάκης – Κατέθεσε αναφορά για τα Τέμπη

Στον Άρειο Πάγο ο Ανδρουλάκης – Κατέθεσε αναφορά για τα Τέμπη
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης (Κ) συνοδευόμενος από τη βουλευτή Μιλένα Αποστολάκη (Δ) και τον εκπρόσωπο Τύπου Θανάση Γκλαβίνα (Α) προσέρχεται στον Άρειο Πάγο όπου και θα συναντηθεί με την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη αναφορικά με τις συνομιλίες τη νύχτα του δυστυχήματος στα Τέμπη , Δευτέρα 1 Απριλίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προκειμένου να ερευνηθεί η «συγκάλυψη» του δυστυχήματος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, επισκέφθηκε τη Δευτέρα την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη και κατέθεσε αναφορά (όχι μηνυτήρια) 2,5 σελίδων για την υπόθεση των Τεμπών που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 57 επιβαινόντων και συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζει, για τη χάλκευση και διαρροή των ηχητικών με τους καταγεγραμμένους διαλόγους των μηχανοδηγών του ΟΣΕ την ημέρα της τραγωδίας.

Στην αναφορά του προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο κ. Ανδρουλάκης επισημαίνει το δημοσίευμα της εφημερίδας “Το Βήμα” (24.03.2024) και εκείνο της εφημερίδας “Καθημερινή” (28.03.2024) που περιγράφουν την αφαίρεση των συνομιλιών από τον ΟΣΕ τις πρώτες ώρες μετά την τραγωδία των Τεμπών, ζητώντας τη διερεύνηση και ποινική αξιολόγηση των καταγγελλομένων.

Επίσης στην αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σημειώνεται πώς προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις τέλεσης αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αξιόποινων πράξεων (άρθρο 216 σε συνδυασμό με άρθρο 13 περ.γ΄ εδ. β΄ ΠΚ, άρθρο 231 ΠΚ), κι επείγει να διερευνηθούν από την Εισαγγελική Αρχή και να γίνουν όσες περαιτέρω ενδεχομένως αποκαλυφθούν κατά την εισαγγελική έρευνα.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι « κάναμε το χρέος μας απέναντι στον ελληνικό λαό. Καταθέσαμε για αυτήν τη νέα αποκάλυψη πρόταση δυσπιστίας στην Βουλή των Ελλήνων. Και, σήμερα, καταθέσαμε αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να υπάρξει διερεύνηση της υπόθεσης. Τώρα έχει χρέος η δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της».

Επισήμανε ότι «το βράδυ της τραγωδίας των Τεμπών, την ώρα που οι διασώστες έψαχναν νεκρούς και αγνοούμενους, την ώρα που η ελληνική κοινωνία θρηνούσε για αυτό που είχε συμβεί, κάποιοι είχαν την προτεραιότητα να πάρουν τις επίμαχες συνομιλίες, να τις χαλκεύσουν και να τις διοχετεύσουν σε φιλικά μέσα με στόχο τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ απάντησε στη κριτική κυβερνητικών στελεχών “γιατί καταθέσατε τώρα την πρόταση δυσπιστίας;” λέγοντας: «Γιατί το ποτήρι ξεχείλισε. Δεν είναι πια ούτε μισοάδειο ούτε μισογεμάτο. Τη μια, διόρισαν παράνομα τον επίμαχο σταθμάρχη. Την άλλη, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία τους κατηγορεί για διαφθορά, όσον αφορά στη σύμβαση 717 για την τηλεδιοίκηση, που αν υπήρχε στην ώρα της τα δύο τρένα δεν θα είχαν συγκρουστεί ποτέ. Και μάθαμε από δημοσιεύματα πριν από μερικές ημέρες ότι ενώ έχουν κάνει όλα αυτά, εκείνο το βράδυ είχαν προτεραιότητα να χαλκεύσουν τους διαλόγους για να δημιουργήσουν την αίσθηση του ανθρώπινου λάθους και μόνο».

Όπως υποστήριξε ο κ. Ανδρουλάκης «όλα αυτά δείχνουν ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη λειτουργεί συστηματικά με το τρίπτυχο: Διαφθορά, συγκάλυψη, ατιμωρησία. Πρέπει, λοιπόν, αυτός ο φαύλος κύκλος να σπάσει, γιατί ο ελληνικός λαός αξίζει πολύ περισσότερα από αυτά που του προσφέρει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με την προαναγγελία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για κατάθεση αιτήματος προανακριτικής επιτροπής, ο κ. Ανδρουλάκης σχολίασε:

«Εμείς καταθέσαμε προανακριτική στην ώρα της και όπως έπρεπε για το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, που περιγράφει με απόλυτο τρόπο όλες τις παραβάσεις και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Η Νέα Δημοκρατία επέλεξε μια εξεταστική από το 1997 για να διαχύσει τις ευθύνες και να μην φτάσουμε σε κανένα αποτέλεσμα, όπως τελικά πέτυχε και φάνηκε στη συνεδρίαση που έγινε πριν από δέκα ημέρες».

Ανδρουλάκης: «Ο κ. Μητσοτάκης είναι αναξιόπιστος»

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της τηλεοπτικής του συνέντευξης ο κ. Ανδρουλάκης, επισήμανε ως προς την πρωτοβουλία του για την κατάθεση αναφοράς ενώπιον της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για την αφαίρεση των ηχητικών από τον ΟΣΕ τη βραδιά της τραγωδίας.

«Δεν μπορεί τη στιγμή που όλος ο ελληνικός λαός θρηνούσε και έβαζε στο μυαλό ότι στο μοιραίο τρένο θα μπορούσε να είναι το παιδί του, ο ίδιος, οι συγγενείς του και τη στιγμή που ψάχναμε ακόμη νεκρούς, αγνοούμενους, τραυματίες, κάποιοι να έχουν προτεραιότητα εκείνη την ώρα να πάρουν τις συνομιλίες, να τις χαλκεύσουν και να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη ότι “δεν φταίμε εμείς, ανθρώπινο λάθος και μόνο”. Αυτό δείχνει ένα αδίστακτο σύστημα εξουσίας, που πρέπει να αποκαλυφθεί. Υπάρχει ένα μόνιμο μοτίβο σε όλα τα σκάνδαλα της Νέας Δημοκρατίας: διαφθορά, συγκάλυψη, ατιμωρησία» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ανδρουλάκης έφερε κι άλλα παραδείγματα προσπάθειας χειραγώγησης της κοινής γνώμης.

«Όταν “έσκασαν” οι υποκλοπές, πάω στον Άρειο Πάγο και από την πρώτη στιγμή δεκάδες λογαριασμοί στα social mediaπροχώρησαν σε μία επίθεση συνομωσιολογίας για να βγάλουν από το κάδρο τις ευθύνες της Κυβέρνησης. Όταν “έσκασε” το σκάνδαλο Ασημακοπούλου, στην αρχή είπαν ψευδώς ότι μάζεψαν μόνοι τους τα στοιχεία και ξαφνικά αποκαλύπτεται ότι πήραν απόρρητα στοιχεία χιλιάδων Ελλήνων αποδήμων και έκαναν το υπουργείο Εσωτερικών εκλογικό κέντρο της Νέας Δημοκρατίας» πρόσθεσε.

«Ο κ. Μητσοτάκης είναι αναξιόπιστος. Είναι ένας Πρωθυπουργός ο οποίος δεν τιμά την καρέκλα του. Ο λαός θέλει ήθος, συνέπεια, αλήθειες. Δεν θέλει ούτε συγκάλυψη ούτε κοροϊδία. Και για άλλη μία φορά πιάσαμε τον κ. Μητσοτάκη με τη γίδα στην πλάτη να κοροϊδεύει 11 εκατομμύρια Έλληνες» τόνισε κληθείς να σχολιάσει την αποπομπή των δύο Υπουργών Επικρατείας.

«Αν πιστεύει έστω και ένας στα 11 εκατομμύρια Ελλήνων ότι πήγαν μόνοι τους οι δύο στενότεροι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη να δουν τον συγκεκριμένο επιχειρηματία που κατήγγειλε το πρωί ότι αποσταθεροποιεί την κυβέρνησή του, τότε είτε έχουμε έναν Πρωθυπουργό ο οποίος δεν κάνει για άλλους λόγους είτε έχουμε έναν Πρωθυπουργό που κοροϊδεύει συνειδητά. Εγώ, λοιπόν, πιστεύω στο δεύτερο σενάριο» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ως προς τις ευθύνες του πρώην Υπουργού Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σημείωσε: «ο Ευρωπαίος Εισαγγελέας κατηγορεί τον κ. Καραμανλή για απιστία. Απιστία σημαίνει διαφθορά. Λέει, δηλαδή, ότι κάποιοι “έφαγαν” χρήματα για να μη γίνει το έργο της τηλεδιοίκησης. Και διερωτώμαι, δεν ήρθε η ανεξάρτητη Εθνική Αρχή Διαφάνειας και έδωσε ένα χαρτί στον κ. Καραμανλή ενάμιση χρόνο πριν την τραγωδία λέγοντάς του ποια πρόσωπα φταίνε για τη μη υλοποίηση του έργου; Τι έκανε ο κ. Καραμανλής;»

Αποτιμώντας τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε: «Εγώ αυτήν τη στιγμή παίζω μπάσκετ και ο κ. Κασσελάκης γκολφ. Έχουμε άλλη στρατηγική. Εγώ κάνω πολιτική στη Βουλή με προτάσεις. Αύριο μετά από δική μου πρωτοβουλία φέρνει τροπολογία η Κυβέρνηση για την golden visa, ένα θέμα το οποίο εμείς έχουμε αναδείξει τα τελευταία δύο χρόνια».

Ως προς τον στόχο των ευρωεκλογών, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε: «Οι ευρωεκλογές είναι μπροστά μας, πρέπει να παράξουν πολιτικό αποτέλεσμα και να απαντήσει ο ελληνικός λαός στην ασυμμετρία του πολιτικού συστήματος. Πιστεύω ότι, εάν εμπιστευτεί το ΠΑΣΟΚ και εμένα προσωπικά ως την ισχυρή, αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση, όλα θα αλλάξουν ραγδαία την επόμενη κιόλας ημέρα. Δεν μπορεί να έχουμε ένα κόμμα κυρίαρχο και να μην υπάρχει μία ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση που θα βάζει ένα εμπόδιο και ένα τείχος απέναντι στην αλαζονεία, τη διαφθορά».

«Οι ιστορίες αυτές που έχει διακινήσει ο κ. Κασσελάκης – που τις έχουμε δει και στις ΗΠΑ – τραμπικής φιλοσοφίας, είναι επικίνδυνες και δίνουν άλλοθι στον κ. Μητσοτάκη.Ο κ. Κασσελάκης είναι ένα πολιτικό πρόσωπο που είχε αρθρογραφήσει υπέρ του κ. Μητσοτάκη και τώρα είναι αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ένα πρόσωπο που κατά ομολογία του στενότερού του συνεργάτη ήταν υποψήφιος υπουργός του κ. Μητσοτάκη. Και τώρα έρχεται να κάνει και το σωσίβιο του κ. Μητσοτάκη, λέγοντας πράγματα που τον βοηθούν να πετάξει την μπάλα στην κερκίδα» σχολίασε ο κ. Ανδρουλάκης σχετικά με τις τελευταίες δηλώσεις Κασσελάκη περί διαβλητών εκλογών.

«Αν είχαμε προσυνεννοηθεί, όπως υπονόησε ο κ. Παππάς, θα έβγαινε ο κ. Κασσελάκης να μιλήσει για ”κοκκορομαχίες”; Ή δεν θα έπαιρνε την πρωτοβουλία της κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας ο ΣΥΡΙΖΑ; Αυτά είναι για να μπουν στο κάδρο της πρωτοβουλίας. Θέλω να σας πω κάτι και το πιστεύω: Η Ελλάδα χρειάζεται ένα άλλο πολιτικό σύστημα, μια άλλη κουλτούρα διακυβέρνησης. Όχι άλλο παρασκήνιο. Το παρασκήνιο πλήττει το κύρος του πολιτικού συστήματος. Και ο κ. Παππάς έχει μάθει να πρωταγωνιστεί στο παρασκήνιο. Δεν έχω την ίδια στρατηγική, την ίδια νοοτροπία» απάντησε στις ψευδείς αναφορές του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ περί προσυνεννόησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: