Στον ESA το διαδικτυακό σύστημα της Planetek Hellas για τα δεδομένα του δορυφόρου Planck

Στον ESA το διαδικτυακό σύστημα της Planetek Hellas για τα δεδομένα του δορυφόρου Planck

Το σύστημα PLAAVI αποτελεί ένα σύνολο διαδικτυακών εργαλείων που επιτρέπουν στους επιστήμονες να πραγματοποιούν απομακρυσμένη επεξεργασία δεδομένων.

Η ελληνική εταιρεία Planetek Hellas παρέδωσε στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) το επιστημονικό διαδικτυακό σύστημα PLAAVI (Planck Legacy Archive Value-Added Interface).

Πρόκειται για ένα σύνολο διαδικτυακών εργαλείων που επιτρέπουν στους επιστήμονες να πραγματοποιούν απομακρυσμένη επεξεργασία στα δεδομένα τού δορυφόρου Planck, τα οποία βρίσκονται στο ηλεκτρονικό αρχείο της ESA στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικής Αστρονομίας (ESAC), στη Μαδρίτη.

Τα δεδομένα του δορυφόρου «Πλανκ» (Planck) αποτελούν μία πολύτιμη δεξαμενή γνώσης για την επιστημονική κοινότητα σε όλον τον κόσμο. Κύριος στόχος του Planck ήταν να μετρήσει τις διακυμάνσεις της κοσμικής ακτινοβολίας υποβάθρου, του αρχαιότερου φωτός στην ιστορία του σύμπαντος. Οι “χάρτες” του σύμπαντος Planck χρησιμοποιούνται σήμερα από επιστήμονες και θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον από τις μελλοντικές γενιές για να αναλύσουν και να συγκρίνουν τις θεωρίες της γέννησης του σύμπαντος.

Για την ανάπτυξη του συστήματος PLAAVI, που είναι προσβάσιμο μέσω της ιστοσελίδας του Αρχείου Planck (PLA), η Planetek Hellas συνεργάστηκε με επιστήμονες του Planck από το Ινστιτούτο Θεωρητικής Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου του Όσλο της Νορβηγίας, οι οποίοι συμμετείχαν στην ομάδα μέσω της Expert Analytics (XAL), εταιρείας τεχνοβλαστού του ερευνητικού κέντρου SIMULA.

Ο Jan Tauber, επικεφαλής επιστήμονας της αποστολής Planck για την ESA, δήλωσε ότι «το PLAAVI θα βοηθήσει τους επιστήμονες που δεν είναι πολύ εξοικειωμένοι με τα δεδομένα Planck, να τα χρησιμοποιήσουν στην αστροφυσική τους ανάλυση».

Η Planetek Hellas δραστηριοποιείται στον τομέα της Δορυφορικής Παρατήρησης της Γης, των Πληροφορικών Υποδομών Γεω-Χωρικών Δεδομένων και της Ανάπτυξης Λογισμικού για Εφαρμογές Διαστήματος. Πελάτες της εταιρείας είναι σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Κέντρο Δορυφόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ.ά. Η εταιρία είναι μέλος του Συνεργατικού Σχηματισμού Διαστήματος, si-Cluster και της Ένωσης «Ελληνική Βιομηχανία Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών» (ΕΒΙΔΙΤΕ).