Στους 19 ο τραγικός απολογισμός από φονική πλημμύρα- Βρέθηκαν δυο ακόμα σοροί στην Ελευσίνα

Στους 19 ο τραγικός απολογισμός από φονική πλημμύρα- Βρέθηκαν δυο ακόμα σοροί στην Ελευσίνα

Οι σοροί δεν έχουν ακόμα αναγνωριστεί και παραμένει άγνωστο αν είναι από τους έξι ήδη δηλωμένους αγνοούμενους.

 

Δύο σορούς στον κόλπο της Ελευσίνας και μία σορό  στη Μάνδρα Αττικής, εντόπισαν οι αρχές, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών από τις καταστροφικές πλημμύρες στους 19.

Σε έναν 59χρονο και έναν 29χρονο, που αγνοούντο από περιοχές της Δυτικής Αττικής μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, ανήκουν οι δύο σοροί ανδρών που εντοπίστηκαν το πρωί από στελέχη του λιμενικού σώματος στη θαλάσσια περιοχή της Ελευσίνας. Η μία από τις σορούς είχε σφηνωθεί σε δύσβατο σημείο στον βυθό της θάλασσας και χρειάστηκε η συνδρομή των ανδρών της ομάδας υποβρυχίων αποστολών προκειμένου να ανασυρθεί.

Οι δύο άτυχοι άνδρες που μεταφέρθηκαν στο Θριάσιο νοσοκομείο για νεκροψία νεκροτομή αναγνωρίστηκαν από τους οικείους τους.

Οι σοροί εντοπίστηκαν από πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος στον κόλπο της Ελευσίνας και ανασύρθηκαν από στελέχη του Λιμενικού Σώματος. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Θριάσιο Νοσομείο.

Ενας ακόμα άνδρας εντοπίστηκε νεκρός, το πρωί του Σαββάτου στη Μάνδρα Αττικής, με αποτέλεσμα να αυξηθεί  ο τραγικός απολογισμός από τη φονική πλημμύραΤο νεκρό άτομο που εντοπίστηκε μέσα σε κατάστημα στην Μάνδρα, ήταν άνδρας.

Η σορός εντοπίστηκε από τις ομάδες έρευνας και διάσωσης της πυροσβεστικής σε επιχείρηση στη Μάνδρα Αττικής «Κάνουμε ενέργειες για  την ανάσυρση. Είναι πολύ δύσκολο γιατί υπάρχει και διαρροή υγραερίου κοντά στο σημείο. Βρέθηκε μέσα σε επιχείρηση, κοντά σε μηχανήματα», δήλωσε στην ΕΡΤ ο υποστράτηγος της πυροσβεστικής Κ. Γιόβας.

ας Θηβών και δεν έχουν δώσει σημεία ζωής από το πρωί της Τετάρτης, οπότε και ξεκίνησε η κακοκαιρία.

Δώδεκα άτομα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, ωστόσο η κατάσταση της υγείας μιας γυναίκας είναι πιο σοβαρή και νοσηλεύεται διασωληνωμένη στη ΜΕΘ.

1/5

 

Συνολικά, 2.000 νοικοκυριά έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά σύμφωνα με τη δήμαρχο της περιοής. Επίσης, έχουν καταστραφεί όλα τα οχήματα που βρέθηκαν στην καταστροφική πορεία των χειμάρρων.

«Δεν μπορούμε να θάψουμε τους νεκρούς μας», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ η Ιωάννα Κριεκούκη, σημειώνοντας ότι ο δρόμος είναι «κομμένος» από 4 βυτιοφόρα που έχουν θαφτεί στη λάσπη. «Πού είναι το έργο της Αθηνών-Θηβών;» αναρωτήθηκε, σημειώνοντας πως η γραφειοκρατία καθυστερεί την εκπόνηση των αντιπλημμυρικών έργων που έχουν εξαγγελθεί.

984 κλήσεις από την Τετάρτη

Η Πυροσβεστική έχει λάβει, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν από τις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Τετάρτης στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Περάμου, των Μεγάρων και της Μάνδρας Αττικής, 984 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από υπόγεια κατοικιών και καταστημάτων, καθώς και μεταφορά ατόμων σε ασφαλή σημεία. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν απεγκλωβισμοί 96 ατόμων από οικίες και αυτοκίνητα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν είναι 155 πυροσβέστες με 46 οχήματα, ενώ έχουν συγκροτηθεί 56 συνεργεία για την αντιμετώπιση των περιστατικών. Παράλληλα, σε επιφυλακή βρίσκονται όλες οι Υπηρεσίες της Αττικής ενώ υπήρξε και ενίσχυση αυτών από πυροσβέστες από την Στερεά και την Δυτική Ελλάδα.

Επίσης, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν το ίδιο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή της Κατερίνης, η Πυροσβεστική έχει δεχθεί έως τώρα 480 κλήσεις για παροχές βοηθείας. Άμεσα συγκροτήθηκαν 10 συνεργεία με 25 πυροσβέστες, που έχουν πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής 190 αντλήσεις υδάτων από υπόγεια κατοικιών και καταστημάτων, καθώς και μεταφορές 56 ατόμων σε ασφαλή σημεία.

Συνεχίζονται οι έρευνες

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων ενώ τα συνεργεία στη Μάνδρα και στη Ν. Πέραμο (Μεγ. Πεύκο) προχωρούν ταχύτατα στην καταγραφή των καταστροφών. Έχουν αποσύρει από τους δρόμους όλα τα οχήματα και τα έχουν συγκεντρώσει στο στρατόπεδο 305 Ρόκα στην Μάνδρα (10 χλμ ΠΕΑ Αθηνών – Θηβών) καθώς και σε ακόμη δύο σημεία της Ν. Περάμου για την πλήρη καταγραφή των ζημιών ώστε με παρέμβαση της Πολιτείας να αποζημιωθούν οι οδηγοί.

Από την πρωινή σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας στα γραφεία της ΠΕ Δ. Αττικής, ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Βασιλείου κατά την ενημέρωση που παρείχε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για τη συνεχιζόμενη τραγωδία και διαβεβαιώνει ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποκατασταθεί η τάξη.

Αποκατάσταση δρόμων και δικτύων ύδρευσης και ηλεκτροδότησης

Επισημαίνει ότι η αποκατάσταση των δρόμων θα επιτρέψει την λειτουργία όλων των σχολείων. Εξαιρεί μόνο τα σχολεία στις περιοχές Βίλια και Κριεκούκι καθώς όπως λέει υπάρχει πρόβλημα στους δρόμους και «πρέπει να εξασφαλιστεί η ασφαλής προσέλευση εκπαιδευτικών και παιδιών». Επίσης συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα για τους διερχόμενους οδηγούς η ΠΕΟ Αθηνών- Θηβών στην περιοχή Αγ Σωτήρα όπου έχει υποχωρήσει το οδόστρωμα.

Ο αντιπεριφερειάρχης διαβεβαιώνει ότι συνεχίζεται η μέριμνα για την καθαριότητα των δρόμων και των οικοσκευών, όπως και για την σίτιση των πληγέντων μέσω της Περιφέρειας και των δήμων.

Αναφορικά με το πρόβλημα υδροδότησης της περιοχής, επισημαίνει ότι κλιμάκιο της ΕΥΔΑΠ αποκατάστησε τη βλάβη του δημοτικού δικτύου υδροδότησης της Μάνδρας και στα μέσα της εβδομάδας αναμένονται τα αποτελέσματα της ανάλυσης επί της χημικής σύστασης του νερού και της καταλληλότητας ή μη προς πόση.

Επίσης, έχει αποκατασταθεί σχεδόν η ηλεκτροδότηση πλην κάποιων απομακρυσμένων σημείων τα οποία σύντομα «θα συνδεθούν».

Επισημαίνει δε, την ευκαιρία που προσφέρει η προσωρινή πρωινή καλοκαιρία για «αποτελεσματικότερη δράση, όλων όσων επιχειρούν», καθώς όπως σημειώνει η αστάθεια του καιρού απαιτεί συνεχή ενημέρωση- ανά 45λεπτο- και εγρήγορση ώστε να αποφευχθούν νέοι κίνδυνοι. Κάνει δε λόγο και για τους όγκους λάσπης και φερτών που μετακινούν τα συνεργεία και τους κινδύνους που ελλοχεύουν φέρνοντας για παράδειγμα τον αγωγό των ΕΛΠΕ που «ανακάλυψαν» σε χθεσινοβραδινή επιχείρηση διάνοιξης ρέματος στην παραλία της Ελευσίνας.