«Σβήσαμε» 2 εκατ. ευρώ χρέος με πρωτοβουλία του «Greece Debt Free»

«Σβήσαμε» 2 εκατ. ευρώ χρέος με πρωτοβουλία του «Greece Debt Free»

Ο κ. Σταϊκούρας συνεχάρη το μη κερδοσκοπικό οργανισμό για την ενέργεια του. 

Το ελληνικό δημόσιο προχώρησε στη διαγραφή δημοσίου χρέους συνολικής ονομαστικής αξίας 2 εκατ. ευρώ , κατόπιν δωρεάς του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Greece Debt Free». Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρας, υπέγραψε σήμερα Υπουργική Απόφαση, με την οποία το ελληνικό δημόσιο αποδέχεται τη δωρεά των ελληνικών ομολόγων που απέκτησε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Greece Debt Free» και προχωρά στην ακύρωσή τους, διαγράφοντάς τα, επί της ουσίας, από το σύνολο του δημοσίου χρέους.

Πρόκειται για τη διαγραφή δημοσίου χρέους συνολικής ονομαστικής αξίας 2 εκατ. ευρώ. Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ευχαρίστησε τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Greece Debt Free» για την ισχυρού συμβολισμού πρωτοβουλία που ανέλαβε. Όπως επεσήμανε, «τέτοιες πρωτοβουλίες αναδεικνύουν τη διαχρονική δύναμη του Ελληνισμού».

Σταϊκούρας: Πρωτογενές πλεόνασμα 2,6 δισ. ευρώ στο επτάμηνο

Άντλησε το Δημόσιο 1,3 δισ. ευρώ από 3μηνα έντοκα γραμμάτια
Το Δημόσιο άντλησε σήμερα 1,3 δισ. ευρώ από την έκδοση τρίμηνων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου (ΕΓΔ), με την απόδοση να παραμένει σταθερή συγκριτικά με την προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση, σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ.

Το μεσοσταθμικό επιτόκιο διατηρήθηκε στο 4,02%, στα ίδια επίπεδα με την έκδοση του Αυγούστου. Από το συνολικά αντληθέν ποσό, 300 εκατ. ευρώ προήλθαν από μη ανταγωνιστικές προσφορές. Ως ημερομηνία διακανονισμού έχει οριστεί η 20η Σεπτεμβρίου.  Ο συντελεστής κάλυψης διαμορφώθηκε στο 1,94 από 1,87 στην προηγούμενη έκδοση.

Εδώ και τρία χρόνια που έχει ξεσπάσει η κρίση χρέους, η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές ομολόγων, με τις μηνιαίες εκδόσεις εντόκων γραμματίων να αποτελούν τη μοναδική πηγή χρηματοδότησης από τις αγορές.

Η Αθήνα έχει σε κυκλοφορία έντοκα γραμμάτια περίπου 15 δισ. ευρώ, τα οποία αναχρηματοδοτεί συχνά με τη βοήθεια των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες τα αγοράζουν και στη συνέχεια τα καταθέτουν ως εγγύηση για την άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ.