Τα «120 πεινασμένα σκυλιά» της Βόρειας Κορέας

Τα «120 πεινασμένα σκυλιά» της Βόρειας Κορέας
Photo:

Η φάρσα για την εκτέλεση του θείου του Κιμ Γιονγκ Ουν που έγινε είδηση κι έκανε το γύρο του κόσμου.

«Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, έριξε τον θείο του ζωντανό σε 120 πεινασμένα σκυλιά». Η είδηση ανέβηκε σε κινεζικό social media που μοιάζει με το twitter στις 11 Δεκεμβρίου του 2013 και είδε τις πρώτες μέρες του νέου έτους να γίνεται πρώτο θέμα σε μέσα ενημέρωσης ολόκληρου του πλανήτη.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, το κινέζικο Tencent Weibo, στο οποίο οι χρήστες μπορούν να γράφουν μέχρι 140 χαρακτήρες, υπήρξε η αφορμή ενός ακόμη από τα γνωστά «hoaxes» που χτίστηκε πάνω στη μυστικοπάθεια που περιβάλει το καθεστώς της Βόρειας Κορέας.

Την είδηση αναμετέδωσε εφημερίδα του Χονκ Κονγκ, η οποία αποτέλεσε την πηγή της εξάπλωσής της στον υπόλοιπο πλανήτη.

Ο 67χρονος θείος του Κιμ Γιονγκ Ουν και δεύτερος ισχυρότερος άνδρας της χώρας, Γιανγκ Σονγκ Τάεκ, εκτελέστηκε τον περασμένο μήνα με κατηγορίες για διαφθορά και απόπειρα ανατροπής του καθεστώτος, χωρίς να δοθούν άλλες λεπτομέρειες.

290.000 «χτυπήματα» δέχθηκε, σύμφωνα με το Reuters, η αρχική ανάρτηση στο Tencent Weibo, η οποία ήθελε τον άλλοτε πανίσχυρο Γιανγκ να κατασπαράζεται από 120 πεινασμένα σκυλιά μαζί με άλλους πέντε συνεργάτες του.

Η διασπορά τέτοιου είδους ειδήσεων δεν είναι άγνωστο φαινόμενο στην κορεατική χερσόνησο. Η διχαστική προπαγάνδα βορά και νότου κρατά περισσότερο από μισό αιώνα, ενώ οι αντεγκλήσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν φτάσει πολλές φορές στα πρόθυρα πολέμου.

Το πιο σοβαρό επεισόδιο των τελευταίων ετών διαδραματίστηκε τον Μάρτιο του 2010, όταν το νοτιοκορεατικό πολεμικό πλοίο Cheonan βυθίστηκε στα ανοιχτά της «Κίτρινης Θάλασσας» ενώ λίγους μήνες μετά ακολούθησαν σφοδρές ανταλλαγές πυρών μεταξύ του βορειοκορεατικού και νοτιοκορεατικού πυροβολικού κοντά στα σύνορα.

Δείτε το ντοκιμαντέρ της Εμπόλεμης Ζώνης “Η Παράσταση” στην Βόρεια Κορέα