Τα 5 καλύτερα επιχειρηματικά βιβλία για το 2021 στις ΗΠΑ

Τα 5 καλύτερα επιχειρηματικά βιβλία για το 2021 στις ΗΠΑ
Photo: pixabay.com

της Rachel King

To προφίλ μιας από τις πιο διαβόητες οικογένειες στην αμερικανική ιστορία στον απόηχο της επιδημίας των οπιοειδών, μια εξέταση του συστημικού ρατσισμού στον φορολογικό κώδικα των ΗΠΑ, και η πιο αποκαλυπτική ερευνητική έκθεση για το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο στον κόσμο.

Ιδού πέντε από τα καλύτερα επιχειρηματικά βιβλία που εκδόθηκαν το 2021 στις ΗΠΑ, με αλφαβητική σειρά κατά τίτλο:

An Ugly Truth: Inside Facebook’s Battle for Dominationτων Sheera Frenkel & Cecilia Kang

Ο Nick Bilton του Vanity Fair έγραψε τον Οκτώβριο ότι παρά το γεγονός ότι το Facebook …τη γλίτωσε σε όλες τις αντιπαραθέσεις στις οποίες ενεπλάκη την τελευταία δεκαετία, η αντίδραση στις αποκαλύψεις που παρουσίασε η πληροφοριοδότης Frances Haugen «μοιάζει διαφορετική – εν μέρει λόγω του πλαισίου της πανδημίας COVID-19, εν μέρει λόγω του πείσματος του ίδιου του Zuckerberg, και εν μέρει επειδή το Κογκρέσο φαίνεται ότι επιτέλους εξάντλησε την υπομονή του. Αλλά η κατάθεση της Haugen ακολούθησε τη δημοσίευση του βιβλίου An Ugly Truth – ίσως το πιο καταδικαστικό βιβλίο για το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο του κόσμου μέχρι σήμερα, που θα κάνει σοβαρά τουλάχιστον ορισμένους από τους χρήστες του να ξανασκεφτούν το εάν θα διατηρήσουν τους λογαριασμούς τους μετά την ανάγνωσή του.

Empire of Pain: The Secret History of the Sackler Dynasty, του Patrick Radden Keefe

Αν έχετε διαβάσει το Say Nothing: A True Story of Murder and Memory in Northern Ireland, τότε γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο Patrick Radden Keefe είναι ένας από τους καλύτερους δημοσιογράφους έρευνας και μη μυθοπλασίας που εργάζονται αυτή τη στιγμή. Και ακόμη και μετά τη συνέντευξη που πήρε από πρώην μέλη του IRA – υπό την απειλή δολοφονίας, δεδομένης της απέχθειας της κοινότητας προς τους ανθρώπους που μιλούν στον Τύπο ή στην αστυνομία – η τελευταία αποστολή του συγγραφέα του New Yorker δεν ήταν λιγότερο επικίνδυνη. Στο Empire of Pain, ο Keefe παρουσιάζει το προφίλ της οικογένειας Sackler, των ιδρυτών της Purdue Pharma – της εταιρείας που βρίσκεται πίσω από το OxyContin και που πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι οι ένοχοι για την κρίση των οπιοειδών στην Αμερική.

I’m So Effing Tired: A Proven Plan to Beat Burnout, Boost Your Energy, and Reclaim Your Life, της Amy Shah

Μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε σε κάτι: είμαστε όλοι κουρασμένοι. Πώς γίνεται να μην είμαστε μετά από τα τελευταία δύο χρόνια; Είναι η επαγγελματική εξουθένωση η επόμενη επιδημία; Αυτό είναι συζητήσιμο. Αλλά τουλάχιστον, η επαγγελματική εξουθένωση, η υπερκόπωση και ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόμαστε τον χρόνο μας (ακόμη και αν η ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής είναι πραγματικά ένα ανέκδοτο) είναι πλέον αντικείμενο συζήτησης στη δημόσια σφαίρα. Και αυτό θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα προς την ανάκαμψη. Στο βιβλίο Im So Effing Tired, η Dr. Amy Shah σκιαγραφεί τα επόμενα βήματα προς την ανάκαμψη, με ιδιαίτερη προσοχή στις γυναίκες, δεδομένου ότι έχουν πληγεί περισσότερο στο εργατικό δυναμικό κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

The Cult of We: WeWork, Adam Neumann, and the Great Startup Delusionτων Eliot Brown & Maureen Farrell

Φεστιβάλ Fyre. McMillions. Anna Delvey. Theranos. Ίσως ακόμη και το “Bad Art Friend”, ανάλογα με το με ποιον συμφωνείτε. Οι Αμερικανοί δεν χορταίνουν να διαβάζουν και να παρακολουθούν περιεχόμενο για απάτες. Και το φιάσκο της WeWork είναι μια ατελείωτη πηγή περιεχομένου, από podcast μέχρι ντοκιμαντέρ στο Hulu, πολλαπλά βιβλία και σύντομα μια σειρά στο Apple TV. Ανάμεσα σε όλα αυτά, το The Cult of We είναι το πιο κατατοπιστικό και το πιο συναρπαστικό από όλα. Οι ρεπόρτερ της Wall Street Journal, Eliot Brown και Maureen Farrell, βασίστηκαν στο προηγούμενο ρεπορτάζ τους για την εφημερίδα προσφέροντας μια εκρηκτική ματιά στα παρασκήνια της προβληματικής αρχικής δημόσιας εγγραφής της WeWork. Αυτή υπήρξε καταστροφική σε όλα τα επίπεδα, όχι μόνο επειδή έγινε την παραμονή της πανδημίας, πριν οι εργαζόμενοι στα γραφεία διαταχθούν να μείνουν στο σπίτι τους, αλλά και επειδή συνοδεύτηκε από ένα πλαίσιο σκανδάλων, υπερβολικών μισθών και απολαβών, και κατηγοριών για σεξουαλική παρενόχληση.

The Whiteness of Wealth: How the Tax System Impoverishes Black Americans—and How We Can Fix It, της Dorothy A. Brown

Το 2020 ίσως ήταν η χρονιά που έκανε τους ανθρώπους (όχι όλους) να συνειδητοποιήσουν όχι μόνο ότι ο συστημικός ρατσισμός υπάρχει, αλλά και ότι επιμένει σχεδόν σε κάθε επαγγελματική και κοινωνική υποδομή που υπάρχει. Ο αμερικανικός φορολογικός κώδικας δεν αποτελεί εξαίρεση και, για όποιον προσέχει, ίσως να μην αποτελεί και μεγάλη έκπληξη. Παρά τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση γενικά, θα χρειαστεί πολύ περισσότερη δουλειά και χρόνος για να υπάρξει σημαντική αλλαγή. Η καθηγήτρια νομικής και ερευνήτρια Dorothy A. Brown λέει ότι «έγινε δικηγόρος φορολογικών υποθέσεων για να ξεφύγει από το φυλετικό ζήτημα». Επιφανειακά, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς το γιατί – όχι μόνο προσπαθούσε να ξεφύγει από το σύστημα που υποδούλωνε την οικογένεια και την κοινότητά της, αλλά έβλεπε επίσης τα μαθηματικά ως ένα αντικειμενικό πεδίο – δεν μπορείς να διαφωνήσεις με τους αριθμούς, σωστά; Δυστυχώς, σε αυτόν τον κόσμο, προφανώς μπορείς.

Πηγή: Fortune.com