Τα μπόνους της οργής

Τα μπόνους της οργής

Ο πρώην CEO της Nokia πρόκειται να πάρει μπόνους αποχώρησης 25 εκατομμυρίων δολαρίων - Αντιδράσεις στη Φινλανδία.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Nokia πρόκειται να πάρει μπόνους 18,8 εκατομμυρίων ευρώ αποχωρώντας από την εταιρεία για να συνεργαστεί με τη Microsoft και δημιουργεί αναστάτωση, καθώς πολλοί θεωρούν ότι το μπόνους αυτό είναι άδικο.

Ο Έλοπ ανακοίνωσε στις αρχές Σεπτεμβρίου ότι η Nokia έχει υπογράψει συμφωνία ύψους 5,4 δισ. δολαρίων για την πώληση του τμήματος κινητής τηλεφωνίας στη Microsoft. Η συμφωνία – που θεωρείται επωφελείς και για τις δύο εταιρείες – προέβλεπε επίσης ότι ο Έλοπ θα μεταπηδούσε στη Microsoft.

Τότε άρχισαν τα προβλήματα. Η Nokia τροποποίησε τη σύμβαση συνεργασίας μεταξύ τους, διασφαλίζοντας ότι θα λάμβανε ένα μεγάλο μπόνους όταν φύγει, παρότι η παλιά σύμβαση μεταξύ τους δεν προέβλεπε κάτι τέτοιο.

Το μπόνους του Έλοπ θα πληρωθεί κι από τη Microsoft, με τη Nokia να καταβάλει το 30% και η Microsoft το υπόλοιπο. Η κίνηση αυτή, που προκάλεσε θυμό και ταραχή στη Φινλανδία, δημιούργησε μια άβολη κατάσταση για τον πρόεδρο και μεταβατικό διευθύνοντα σύμβουλο Ρίστο Σίιλασμα.

Διαβάστε ακόμη: H Nokia συνεχίζει τη στρατηγική συνεργασιών

Σύμφωνε με αναφορές, η κοινωνική πίεση οδήγησε τον Σίιλασμα να ζητήσει ιδιωτικώς από τον Έλοπ να αρνηθεί μέρος ή ολόκληρο το μπόνους, παρότι ο Έλοπ φαίνεται να αρνήθηκε εξηγώντας ότι βρισκόταν εν μέσω διαζυγίου με τη γυναίκα του. Η Nokia αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

Ο Έλοπ, που παλαιότερα εργαζόταν στην Microsoft πριν αναλάβει τα ηνία της Nokia, αναμένεται να διαδεχθεί τον διευθύνοντα σύμβουλο της Microsoft Στηβ Μπάλμερ όταν εκείνος παραιτηθεί.

Παρότι ο Έλοπ δεν κατάφερε να αλλάξει τα οικονομικά δεδομένα για την ασθμαίνουσα Nokia, η Microsoft ελπίζει ότι θα σταθεί περισσότερο τυχερός μόλις επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Nokia ήταν κάποτε κυρίαρχος στην αγορά των κινητών τηλεφώνων αλλά έχασε τα πρωτεία όταν ανταγωνιστές όπως η Apple και η Samsung άρχισαν να ανεβαίνουν.