Τα cover letters είναι ξεπερασμένα. Δείτε τι πρέπει να κάνετε αντ’ αυτών

Τα cover letters είναι ξεπερασμένα. Δείτε τι πρέπει να κάνετε αντ’ αυτών

Αρκετοί υπεύθυνοι προσλήψεων λένε ότι δεν διαβάζουν τις συνοδευτικές επιστολές. Δείτε πως μπορείτε να φτιάξετε όμως ένα ασυναγώνιστο βιογραφικό.

Αν ψάχνετε για μια νέα θέση εργασίας, μην ανησυχείτε για τη συνοδευτική επιστολή σας. Οι περισσότεροι υποψήφιοι αγχώνονται για το κείμενο που θα συνοδεύσει το βιογραφικό τους, τη στιγμή που σχεδόν τα δύο τρίτα των υπεύθυνων προσλήψεων λένε ότι δεν είναι ένας σημαντικός παράγοντας που λαμβάνουν υπόψιν.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε 1.400 recruiters απ’ την εταιρεία Jobvite, οι εταιρείες χρησιμοποιούν ένα σύστημα αξιολόγησης των υποψηφίων το οποίο δε μπορεί να ελέγξει τις συνοδευτικές επιστολές. Ειδικά εταιρείες που λαμβάνουν χιλιάδες βιογραφικά πρέπει να έχουν αποτελέσματα γρήγορα.

Οι ίδιοι οι υπεύθυνοι προσλήψεων παραδέχονται πως παρακάμπτουν τα βιογραφικά και περνούν κατευθείαν στο «ψητό» – στο βιογραφικό δηλαδή των υποψηφίων.

Δυστυχώς, η συνοδευτική επιστολή ήταν το τέλειο «μέρος» για να παρουσιάσει κανείς τον εαυτό του και να υπογραμμίσει τα πιο σημαντικά κομμάτια της εμπειρίας του, τα οποία «χάνονται» στα bullet points του βιογραφικού. Σήμερα για να ξεχωρίσει κάποιος, θα πρέπει να είναι δημιουργικός και να αλλάξει τη παραδοσιακή μορφή του βιογραφικού για να ανταπεξέλθει στις νέες ανάγκες.

Υπάρχουν τέσσερα πράγματα που μπορείτε να προσθέσετε σ το βιογραφικό σας για να αντισταθμίσετε την έλλειψη της συνοδευτικής επιστολής:

1. Προσθέστε μια εισαγωγική παράγραφο

Ένας τρόπος για να δώσετε περισσότερες λεπτομέρειες είναι να προσθέσετε στο βιογραφικό σας μια μικρή περίληψη. Πάνω ακριβώς απ’ το βιογραφικό σας μπορείτε να προσθέσετε μια δυο προτάσεις με τα δυνατά σας σημεία, που θα σας κάνουν να ξεχωρίσετε απ’ τους άλλους, καθώς και που θέλετε να φτάσετε στο μέλλον.

2. Προσθέστε προσωπικές πληροφορίες

Οι υποψήφιοι, επίσης, μπορούν να συμπεριλάβουν προσωπικά στοιχεία στο βιογραφικό τους. Στο κάτω μέρος του βιογραφικού, μπορείτε να προσθέσετε αυτό το κομμάτι δίνοντας τη δυνατότητα στους υπεύθυνους προσλήψεων να πάρουν μια εικόνα για τη προσωπικότητα σας. Μπορείτε να συμπεριλάβετε τα χόμπι σας, τις εθελοντικές δραστηριότητες κλπ. Αν κάνετε αίτηση σε μια εταιρεία με γραφεία σε περισσότερες από μία περιοχή, μπορείτε επίσης να επισημάνετε αν είστε πρόθυμοι να μετακινηθείτε.

3. Τονίστε τα επιτεύγματα σας

Εκτός από την εργασιακή σας εμπειρία και τη περιγραφή των καθηκόντων σας, προσθέστε όλα όσα εσείς καταφέρατε να δώσετε στην εταιρεία. Αν για παράδειγμα αυξήσατε τις πωλήσεις ή φέρατε πελάτες πρέπει να το πείτε.

4. Δώστε τις διευθύνσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που έχετε προφίλ

Οι υπεύθυνοι προσλήψεων ελέγχουν το προφίλ σας στο Twitter, το Facebook και το LinkedIn, ανεξάρτητα με το αν δώσετε τους συνδέσμους οι ίδιοι. Προσθέστε τους συνδέσμους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που μπορούν να σας βρουν και προσέξτε τι έχετε αναρτήσει!