Τα deals της εβδομάδας: Συμφωνίες επιχειρήσεων που ξεπέρασαν τα 200 δισ. δολάρια

Τα deals της εβδομάδας: Συμφωνίες επιχειρήσεων που ξεπέρασαν τα 200 δισ. δολάρια

Το timing αυτών των συμφωνιών, λίγες ήμερες πριν τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, έρχεται κόντρα στις συνήθεις τάσεις της αγοράς.

Η τελευταία εβδομάδα αποτελεί τη μεγαλύτερη σε ό,τι αφορά τις συμφωνίες επιχειρήσεων διεθνώς, από την εποχή της φούσκας του dot.com.

Σύμφωνα με τη Dealogic, πάνω από πέντε συμφωνίες πολλών δισεκατομμυρίων ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, φέρνοντας το συνολικό ποσό στα 207 δισ. δολ., το μεγαλύτερο που έχει σημειωθεί από το 1999.

Σε αυτά τα deals, συμπεριλαμβάνονται η πρόταση αγοράς του υπόλοιπου της Reynolds American από την British American Tobacco PLC καθώς και η μεγαλύτερη εξαγορά για φέτος, που δεν είναι άλλη από την συμφωνία της AT&T με την Time Warner, ένα deal που αγγίζει τα 85,4 δισ. δολ.

To deal της ΑΤ&Τ είναι επίσης η δεύτερη μεγαλύτερη συμφωνία στα media στον κόσμο, μετά την απόκτηση της Time Warner από την America Online τον Ιανουάριο του 2000, η έβδομη μεγαλύτερη παγκοσμίως μεταξύ όλων των κλάδων, και η πέμπτη μεγαλύτερη που έγινε ποτέ με στόχο αμερικάνικη εταιρεία.

Το timing αυτών των συμφωνιών, λίγες ήμερες πριν τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, έρχεται κόντρα στις συνήθεις τάσεις της αγοράς, όπου οι CEOs τείνουν να παραμένουν το αποτέλεσμα της κάλπης πριν πάρουν σημαντικές επενδυτικές αποφάσεις, και αυτό δείχνει σύμφωνα με τους αναλυτές ότι η αγορά ποντάρει μαζικά σε μία νίκη Clinton.

Μάλιστα και το υπόλοιπο τις χρονιάς αναμένεται το ίδιο δυναμικό στο μέτωπο του dealmaking, δεδομένων των ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης αλλά και τις πολλές εταιρείες που είναι αντιμέτωπες με αναιμική ανάπτυξη. Η Qualcomm αναμένεται να ανακοινώσει ίσως και αυτή την εβδομάδα, την αγορά ύψους 40 δισ. δολ. της NXP Semiconductors, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το θέμα.

Εκτός από τη συμφωνία της Time Warner, τη Δευτέρα η εταιρεία προμηθειών εξοπλισμού αεροδιαστημικής Rockwell Collins συμφώνησε να αγοράσει την B/E Aerospace για 6,4 δισ. δολ. Η TD Ameritrade Holding συμφώνησε να εξαγοράσει την Scottrade Financial Services Inc. έναντι τεσσάρων δισ. δολαρίων.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, η κινεζική China Oceanwide Holdings Group συμφώνησε στην αγορά της αμερικάνικης ασφαλιστικής Genworth Financial έναντι 2,7 δισ. δολ., ενώ την Δευτέρα άλλη μία κινεζική εταιρεία έβαλε τα “πλοκάμια” της στις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα η HNA Group που αγόρασε το 25% της αλυσίδας ξενοδοχείων Hilton Worldwide Holdings για 6,5 δισ. δολ.