Τα delicatessen που θα απογειώσουν τις γιορτές σας

Τα delicatessen που θα απογειώσουν τις γιορτές σας
French snacks with wine Snacks with wine - various types of cheeses, figs, nuts, honey, grapes, bread on a gray background. CHASSENET / BSIP (Photo by CHASSENET / BSIP / BSIP via AFP) Photo: AFP
11 αθηναϊκά delicatessens, γεμάτα μοναδικούς γαστρονομικούς θησαυρούς, που αξίζει να ανακαλύψετε.

Κάποια είναι μοντέρνα και κοσμοπολίτικα και άλλα παραδοσιακά. Όλα, ωστόσο, καταφέρνουν να συγκεντρώσουν κάτω από την ίδια στέγη ιδιαίτερα, σπάνια, εκλεκτά εδέσματα, φίνες υφές, κουλτούρες και παραδόσεις και προϊόντα που έχουν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία. Το Fortune επέλεξε και σας παρουσιάζει εκείνα που πρέπει σίγουρα να εντάξετε στη λίστα σας αυτές τις γιορτές (αλλά και τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου).

Provence Deli

Μπλε τυριά με φρούτα, σκληρά που ωριμάζουν σε δρύινα βαρέλια, σπάνια κατσικίσια, σαλάμια με τρούφα ή φινόκιο, κράκερ, κριτσίνια, chutneys και κρέμες για τυριά. Στα 16 χρόνια λειτουργίας του, το Provence Deli έχει γίνει συνώνυμο των artisanal τυριών και αλλαντικών. Εδώ θα βρείτε μια γκάμα που φτάνει ως και τα 100 διαφορετικά είδη από την «αφρόκρεμα» της ευρωπαϊκής τυροκομίας, όπως το Bleu Termignon, ένα εξαιρετικά δυσεύρετο τυρί μιας και σπανίως περνά τα τοπικά σύνορα της Σαβοϊας και το Brun De Noix, ένα τυρί που «πλένεται» με λικέρ από καρύδι. Από τα εκατοντάδες τυριά της ευρωπαϊκής τυροκομίας, το Provence επιλέγει προϊόντα μόνο από μικρούς παραγωγούς, με μοναδικό κριτήριο την απαράμιλλη ποιότητά τους.

Θεοφάνους 12, Αμπελόκηποι

Ergon House

Αν αγαπάτε το καλό φαγητό και το ευ ζην, τότε είστε στο σωστό μέρος. Το Ergon House είναι ένα υπερσύγχρονο foodie hotel στην καρδιά της αθηναϊκής πρωτεύουσας, στους πρόποδες της Ακρόπολης. Διαθέτει μια εντυπωσιακή αγορά, με μανάβικο, κρεοπωλείο, ιχθυοπωλείο, φούρνο, παντοπωλείο, καφεκοπτείο, μπαρ και εστιατόριο, πάνω στην οποία έχει τοποθετηθεί ένα boutique ξενοδοχείο. Αν πάρετε την απόφαση να μείνετε, μπορείτε να απολαύσετε σεμινάρια μαγειρικής, να κάνετε ένα μισάωρο «power πέρασμα» από το γυμναστήριο και μετά να χαλαρώστε στην ταράτσα και να απολαύστε τη μαγευτική θέα της πόλης περιτριγυρισμένοι από ελαιόδεντρα.

Μητροπόλεως 23, Αθήνα

Τυροκομείο Κωσταρέλου

Όλα ξεκίνησαν το 1937, όταν η οικογένεια Κωσταρέλου άρχισε να φτιάχνει τυρί και γιαούρτι με γάλα από το δικό της κοπάδι ζώων για να φιλέψει τους κατοίκους του Μαρκοπούλου, στο ταβερνάκι που διατηρούσε στην πλατεία της περιοχής. 85 χρόνια μετά το Τυροκομείο Κωσταρέλου αποτελεί θεσμό για την πόλη με bestseller όπως την 12μηνη και 18μηνη φέτα που ωριμάζει σε παραδοσιακά βαρέλια οξιάς. Αν και κάποιοι επισκέπτονται το κατάστημα με έναν και μόνο σκοπό: το ρυζόγαλο. Η απαλή αρωματισμένη κρέμα με το αιγοπρόβειο γάλα να «ακούγεται» τόσο όσο, αγκαλιάζει τέλεια τους κόκκους ρυζιού, δημιουργώντας ένα πλήρες και θρεπτικό σνακ για κάθε ώρα της ημέρας. Εκτός από αυτά, στο Τυροκομείο Κωσταρέλος θα βρείτε μια τεράστια ποικιλία από τυριά, όπως παλαιωμένη γραβιέρα, ανθότυρο, μελίπαστο, γιαούρτι, μουσταλευριά και πολλά άλλα, καθώς και εκλεκτά ελληνικά προϊόντα, από αλλαντικά, παξιμάδια, μαρμελάδες και ελιές, μέχρι όσπρια, ξηρούς καρπούς, καφέ και αλκοολούχα ποτά.

Golden Hall, Λ. Κηφισίας 37Α Μαρούσι

Μιράν

Το πλέον εμβληματικό σημείο στην Αθήνα για όσους αγαπούν τον παστουρμά και το σουτζούκι. Εκτός από αυτά, θα βρείτε λουκάνικα που παρασκευάζονται από βοδινό κρέας με ρίγανη και είναι εξαιρετικά απαλά στη γεύση, καθώς και καυτερό σουτζούκι τύπου Καισαρείας. Πελάτες από όλα τα σημεία της Αττικής επισκέπτονται, εδώ και δεκαετίας, το «Μιράν» για να γευτούν όλες τις λιχουδιές που προσφέρει. Εδώ θα βρείτε προϊόντα μικρών παραγωγών από όλη την Ελλάδα, καθώς επίσης παλαιωμένα τυριά και αλίπαστα από μικρά ελληνικά εργαστήρια.

Ευριπίδου 45, Αθήνα

Βανίλια & Κανέλα

Μόλις λίγα βήματα από το σταθμό του μετρό Πανόρμου, βρίσκεται το «Βανίλια & Κανέλα» που είναι αδύνατον να μην σας τραβήξει την προσοχή. Θεατρικά στημένο, διαθέτει έναν ολόκληρο θησαυρό από προϊόντα. Περισσότερες από 400 ετικέτες κρασιών, μπαχαρικά και βότανα, βιολογικά προϊόντα, γλυκά εδέσματα και δώρα, περιμένουν να τα ανακαλύψετε. Όσο περιμένετε να σας εξυπηρετήσουν ή ακόμη και ανάμεσα στις δουλειές της ημέρας, μπορείτε να κάνετε μια στάση για ένα γρήγορο εσπρέσσο στο καφέ που διαθέτει το κατάστημα.

Λουίζης Ριανκούρ 73, Αθήνα

Cibo et Vino

Στη γωνία Καψάλη 10 και Ηροδότου στο Κολωνάκι θα βρείτε το απόλυτο μέρος για να κάνετε τις αγορές σας φέτος τις γιορτές. Τεράστια ποικιλία από τυριά, αλλαντικά, συνοδευτικά, όπως παξιμάδια, σάλτσες, μαρμελάδες, chutney, ελιές και διάφορα εκλεκτά προϊόντα, όπως καπνιστός σολομός Σκωτίας, χαβιάρι, αυγά σολωμού, συκώτια πάπιας και αυγοτάραχο, εντυπωσιάζουν και τον πιο απαιτητικό. Δίπλα στην Parmiggiano Reggiano 36+ μηνών ωρίμανσης και το Brie de Meaux Truffe, με τρούφα, στέκονται επάξια πολλά ελληνικά τυριά, όπως η γραβιέρα Νάξου και το μαστέλο Χίου. Ιδιαίτερα αγαπημένο το Panettone με φιστίκι Αιγίνης και σοκολάτα, must για αυτή την εποχή που συνοδεύει τέλεια τον καφέ ή το τσάι.

Καψάλη 10 και Ηροδότου, Κολωνάκι

Barolo

Στο Barolo η υψηλή γαστρονομία παίρνει σάρκα και οστά. Εκτός από το κάνετε τα ψώνια σας, μπορείτε να καθίσετε για brunch και φαγητό, σε έναν χώρο όπου η βαθιά ικανοποίηση της εμπειρίας έρχεται μέσα από την ποιότητα. Πηγαίνετε από νωρίς το πρωί και απολαύσετε έναν ζεστό καφέ μαζί με ένα φρεσκοφουρνισμένο κρουασάν και στη συνέχεια επιλέξτε τι θα πάρετε για το σπίτι ανάμεσα σε μια ποικιλία από τυριά, αλλαντικά ζυμαρικά και διάφορες σάλτσες.

Δαβάκη 1, Παλαιό Ψυχικό

Μανδραγόρας

Στην περίπτωση του Μανδραγόρα, όλα ξεκινούν με την αγάπη για το καλό φαγητό. Ένα από τα σημεία κατατεθέν του Πειραιά, το μπακάλικο άνοιξε τη δεκαετία του ’50, αρχικά ως μπαχαράδικο, και σήμερα βρίσκεται ακριβώς στο ίδιο σημείο. Στο, Μανδραγόρα θα βρείτε δεκάδες εκλεκτά και δυσεύρετα προϊόντα, από χύμα αλεύρια, ζυμαρικά και τραχανάδες, μέχρι αλλαντικά, θυμαρίσιο μέλι, μπαχαρικά, βότανα και βιολογικά προϊόντα.

Δημ. Γούναρη 16, Πειραιάς

Καραμανλίδικα του Φάνη

Στο ανακαινισμένο νεοκλασικό κτήριο στη Σωκράτους, μπορείτε να απολαύσετε τους πιο νόστιμους και εκλεκτούς μεζέδες. Ειδικότητα του καταστήματος είναι ο παστουρμάς, ο καβουρμάς, το σουτζούκι και τα προϊόντα ωρίμανσης, σε μια ποικιλία γεύσεων και προέλευσης, που ικανοποιεί τους απαιτητικούς γευσιγνώστες. Τα Καραμανλίδικα του Φάνη διαθέτουν εκλεκτά τυριά παλαίωσης, αλλαντικά ωρίμανσης, βραβευμένα ψητά, καπνιστά και παραδοσιακά προϊόντα παραγωγής τους και μικρών παραγωγών από όλη την Ελλάδα. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε δραμινό παστράμι, μοσχαρίσιο μπούτι, χοιρομέρι, μουχτερόν και χωριάτικο λουκάνικο.

Σωκράτους 1, Αθήνα

Noras Deli

Το Nora’s Deli είναι ένα παντοπωλείο ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Στα ράφια του θα βρείτε εκλεκτά και πρωτοεμφανιζόμενα, βιολογικά, ελληνικά και διεθνή προϊόντα. Το κατάστημα διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία από τις περισσότερες κατηγορίες προϊόντων, όπως αλλαντικά, αλεύρια, ζυμαρικά και καφέ, μέχρι foie gras, κρασιά, προϊόντα τρούφας, όσπρια και προϊόντα καλλωπισμού. Βάλτε οπωσδήποτε στο καλάθι σας την ελληνική ολόφρεσκη μοτσαρέλα και το λαδοτύρι Μυτιλήνης.

Παναγιώτου Αναγνωστοπούλου 11, Αθήνα

La Meat Maison

Ένα κορυφαίο κρεοπωλείο και ένα μπουτίκ delicatessen, δημιουργούν έναν καινοτόμο πολυχώρο όπου το κρέας είναι πρωταγωνιστής. Το La Meat Maison δραστηριοποιείται στην εισαγωγή και εξαγωγή προϊόντων κρέατος αλλά και κρασιών, αλλά και στην εστίαση. Στον χώρο θα βρείτε από καρυκεύματα, ζυμαρικά, σάλτσες, ελαιόλαδα, αλάτια, μέχρι προϊόντα τρούφας, μαρμελάδες και chutneys. Αξίζει να απολαύσετε ένα ζουμερό burger από olive fed wagyu όταν τελειώστε με τα ψώνια σας.

Χαριλάου Τρικούπη 92 και Αλαμάνας, Κηφισιά